Fractal

Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού //

 

Ανδρέας Χατζηκυριάκος, «Πτήση CY284», εκδ. Καστανιώτη

 

Την δική του άποψη για το μυστήριο της πτήσης CY284 καταθέτει μετά από ενδελεχή έρευνα σχετική με το θέμα ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ανδρέας Χατζηκυριάκος, με μυθιστορηματικό όμως τρόπο στο βιβλίο του με τίτλο “Πτήση CY284”.

Ο Κύπριος στην καταγωγή συγγραφέας αναλαμβάνει, μέσω του ήρωά του, του επίσης δημοσιογράφου Στρατή Λεονταρίτη, να συστήσει την αεροπορική τραγωδία σε όσους Έλληνες δεν την έχουν ακουστά  και να αποτίσει τον  δικό του φόρο τιμής με την πένα του στα 66 αδικοχαμένα θύματα του τραγικού αεροπορικού αυτού δυστυχήματος το οποίο έλαβε χώρα τη νύχτα μεταξύ 11 και 12 Οκτωβρίου του 1967, έτος εγκαθίδρυσης της χούντας των Συνταγματαρχών στη χώρα μας.

Το αεροπλάνο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Λευκωσία, σε μία πτήση που είχε ξεκινήσει από το Λονδίνο, όταν έπεσε εντελώς ξαφνικά και απροσδόκητα στη θάλασσα κοντά στο Καστελόριζο μετά από έκρηξη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμά του. Οι βρετανικές αρχές έσπευσαν αμέσως να διαδώσουν ότι το ατύχημα ήταν αποτέλεσμα της τοποθέτησης βόμβας στο αεροσκάφος, η οποία είχε ως στόχο τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα- Διγενή. Αυτός, ως γνωστόν, ήταν το αντίπαλο δέος του Αρχιεπισκόπου Μακάριου στο λαβυρινθώδες πρόβλημα του Κυπριακού, το οποίο γνώριζε μεγάλη έξαρση εκείνη την εποχή. Έγιναν όμως πράγματι έτσι τα πράγματα; Τόσο ο συγγραφέας όσο και ο ομότεχνος ήρωάς του έχουν κάθε λόγο για να αμφιβάλουν γι’ αυτό…

Ο Χατζηκυριάκος, αφορμώμενος από ένα αληθινό τραγικό ιστορικό γεγονός, δημιουργεί ένα περίτεχνο αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου, αλλά συνάμα και ιστορικό  μυθιστόρημα, βασίζοντας την πλοκή του σε κάποια χαμένα ημερολόγια του επίσης δημοσιογράφου Ιάσονα Σπανίδη, ο οποίος ανήκε στο περιβάλλον της βασίλισσας Φρειδερίκης. Με έξυπνο τρόπο προσθέτει γνωστούς διαπλεκόμενος στη μυθιστορία του, από τον Κωνσταντίνο Καραμαλνή, μέχρι τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη και τους βάζει να συνομιλούν με φανταστικά πρόσωπα και να καταστρώνουν διάφορα αινιγματικά μυστικά σχέδια, τα οποία συνδέονται όμως έξυπνα με το ιστορικό και πολιτικό παρασκήνιο της εποχής. Το κλειδί στην όλη υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας φαίνεται να είναι ένα μυστηριώδες φορτίο που η ίδια η Φρειδερίκη είχε διατάξει να μεταφερθεί με το μοιραίο αεροσκάφος τύπου Comet της British European Airways τη νύχτα εκείνη του Οκτωβρίου του 1967.

 

Ανδρέας Χατζηκυριάκος

 

Ο συγγραφέας μοιράζει την αφήγησή του ανάμεσα στο ιστορικό τότε της χούντας των Συνταγματαρχών και της εποχής που το Κυπριακό πρόβλημα ήταν στα φόρτε του μέσα από τα ημερολόγια του Σπανίδη και στο σημερινό παρόν, οπότε και ο Λεονταρίτης προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση.

Το μυστήριο της πτήσης CY284 το οποίο παραμένει άλυτο μέχρι και σήμερα προσφέρει στον συγγραφέα μία έξοχη μυθιστορηματική διέξοδο προκειμένου να αναπτύξει τη δική του θεωρία για το δυστύχημα και να δημιουργήσει ένα περίτεχνο και πολυφωνικό μυθιστόρημα δημοσιογραφικού τύπου, το οποίο καταφέρνει να κρατήσει τεταμένο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αλλά και να τον σπρώξει να ερευνήσει μόνος του που τελειώνει ο μύθος και που αρχίζει η Ιστορία στη συγκεκριμένη σκοτεινή και ανεξιχνίαστη υπόθεση. Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι δεν θα μάθουμε ποτέ με σιγουριά τα αίτια της τραγωδίας. Το μυστήριο λοιπόν παραμένει και δηλώνει δυναμικά το παρόν, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι τα βρετανικά αρχεία για το συμβάν είναι προγραμματισμένο να αποδεσμευτούν για την έρευνα μόλις το 2066, δηλαδή 99 χρόνια ακριβώς μετά από το τραγικό αυτό συμβάν.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top