Fractal

Οι περιπέτειες που σφυρηλάτησαν τον χαρακτήρα του

Γράφει ο Απόστολος Σπυράκης //

 

 

 

Γρηγόρης Νικηφ. Κοσσυβάκης «Ο Μάρκο Μπότσαρης αφηγείται», εκδ. Βεργίνα

 

Εκκινώντας από τη βαθιά του αγάπη για την ιστορία του τόπου του κι έχοντας μελετήσει συστηματικά την τοπογραφία και την ιστορία της περιοχής απ’ όπου κατάγεται, ο Γρηγόρης Νικηφ. Κοσσυβάκης νιώθει ότι μπορεί να αφηγηθεί σε πρώτο πρόσωπο τις περιπέτειες του νεαρού Μάρκου Μπότσαρη, κυρίως την ηρωική δραπέτευσή του μαζί με μια χούφτα Σουλιωτών, μέσα από κακοτράχαλα βουνά κι αφρισμένα ποτάμια, από την καταδίωξη των τρομερών στρατιωτών του Αλή Πασά.

Μετά την διάσπαση των Σουλιωτών (1802), που επιτεύχθηκε χάρη στην πανουργία του Αλή Πασά και την έριδα που προέκυψε ανάμεσα στις κυρίαρχες οικογένειες των χωριών του Σουλίου, οι ορεινοί πολέμαρχοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα βουνά τους και μαζί με τις οικογένειες τους να καταφύγουν στην περιοχή των Αγράφων της Θεσσαλίας για να συναντήσουν τον Κατσαντώνη, γνωστό εχθρό του Αλή Πασά. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1803, 1140 άτομα ξεκινούν μια επικίνδυνη πορεία, στη διάρκεια της οποίας είναι εκτεθειμένοι σε επιθέσεις των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά και γι αυτό το λόγο οι ηγήτορές τους αποφασίζουν να εγκατασταθούν τις παραμονές των Χριστουγέννων στη Μονή Σέλτσου, ένα μοναστήρι χτισμένο από τα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Η περιοχή όπου είναι χτισμένο το μοναστήρι είναι ιδανική για άμυνα καθώς η πρόσβαση στο χώρο γίνεται μόνο μέσα από ένα στενό μονοπάτι, που μπορεί σχετικά εύκολα να το υπερασπιστεί ένα μικρός αριθμός πολεμιστών. Επιπλέον, στη μονή υπάρχουν άφθονα νερά και νερόμυλος για το άλεσμα σιταριού και καλαμποκιού, αρκετή ξυλεία για τη λειτουργία κλιβάνων (φούρνων) όπου μπορούν να ψήσουν ψωμί κι ακόμα επειδή η μονή φιλοξενούσε κάποτε πλήθος μοναχών, υπάρχουν καταλύματα για τα γυναικόπαιδα. Το μεγάλο πρόβλημα αφορούσε την πιθανή διαφυγή  σε περίπτωση εισβολής καθώς το σημείο περιβάλλεται από γκρεμούς απότομους κι αυτό θα αποδειχθεί το μεγάλο μειονέκτημα της απόφασης των Σουλιωτών που εγκλωβίστηκαν εδώ μέχρι τον Απρίλιο του 1804. Αφού άντεξαν έναν φοβερό χειμώνα πείνας και στερήσεων στις ανήλιαγες  βουνοκορφές, η άμυνα των Σουλιωτών κατέρρευσε κι ακολούθησε μακελειό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν πάνω από χίλια άτομα συμπεριλαμβανομένης και της περίφημης  Λένως Μπότσαρη, που προτίμησε να πέσει στον ποταμό παρά να παραδοθεί. Μια μικρή ομάδα Σουλιωτών με αρχηγό των Κίτσο Μπότσαρη μαζί με κάποιους συμμάχους πιστούς, κατάφερε να επιβιώσει και περνώντας τον ποταμό Αχελώο ή Άσπρο ή Ασπροπόταμο (εξαιτίας των λευκών, στρόγγυλων πετρών από τις οποίες είναι γεμάτες οι όχθες του) θα φτάσουν στην ημιαυτόνομη περιοχή της Πρέβεζας κι από κει θα περάσουν στη Πάργα για να καταλήξουν στην Κέρκυρα.

 

Γρηγόρης Νικηφ. Κοσσυβάκης

 

Τις περιπέτειες αυτές, οι οποίες σφυρηλάτησαν τον χαρακτήρα του 14χρονου τότε Μάρκου Μπότσαρη, ιστορεί με ακρίβεια ο Γρηγόρης Κοσσυβάκης, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην αντιδικτατορική αντίσταση και τιμωρήθηκε για τη δράση του, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε τη μαχόμενη δικηγορία για δεκαετίες. Ποτέ όμως δεν ξέχασε τον τόπο καταγωγής και τους προγόνους του, που αποτελούσαν πάντα πρότυπο ζωής. Αναδιφώντας σ’ ένα πλήθος κρατικών αρχείων και ιστορικών πηγών, αλλά και εξετάζοντας επί τόπου εκείνες τις δύσβατες περιοχές που γνώρισαν κάποτε δόξας κι έγιναν πεδίο μαχών ιστορικών, κατάφερε να ζωντανέψει μια λαμπρή στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και να αναπαραστήσει εκείνα τα ανήκουστα ιστορικά γεγονότα «που η μέχρι σήμερα συμβατή ιστοριογραφία είτε από άγνοια τα αντιπαρέρχεται συνοπτικώς είτε από στενόκαρδη υστεροβουλία τα διαστρεβλώνει, αποσιωπώντας ουσιώδεις λεπτομέρειες τους». Όπως γράφει, το μεράκι του ήταν πάντα να μιλήσει γι αυτές τις ιστορίες αποδίδοντας φόρο τιμής στον πατέρα του, αγωνιστή της εθνικής αντίστασης. Μάλιστα τόλμησε να χρησιμοποιήσει το πρώτο πρόσωπο στην αφήγησή του προσπαθώντας να διεισδύσει στον τρόπο σκέψης του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη, μια προσπάθεια ομολογουμένως επιτυχημένη.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top