Fractal

☆ Lewis Carroll: Η χώρα των θαυμάτων και το φάντασμα του Ευκλείδη

Γράφει ο Θανάσης Κοπάδης // *

 

 

14 Ιανουαρίου 1898, φεύγει από τη ζωή ο Charles Lutwidge Dodgson, κατά κόσμον γνωστός ως Lewis Carroll (Λιούις Κάρολ).

Ο Carroll γεννήθηκε το 1832 στο Cheshire της Αγγλίας και στη διάρκεια της ζωής του απέκτησε τις ιδιότητες του συγγραφέα, του μαθηματικού, του ιερέα και του φωτογράφου. Παγκόσμια φήμη όμως έλαβε χάρη στο βιβλίο του “Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων”, ένα έργο που έχει διαβαστεί από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και μέχρι σήμερα συνεχίζει να γοητεύει αναγνώστες κάθε ηλικίας.

 

 

Το συγκεκριμένο βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1865 για την εντεκάχρονη Αλίκη Liddel και τις αδελφές της και αποτελεί ένα διανοητικό παιδικό παιχνίδι στο οποίο παραβιάζεται η καθιερωμένη λογική των ενηλίκων, ενώ έρχεται πιο κοντά με τον άλογο τρόπο που συνήθως τα μικρά παιδιά σκέφτονται και επιδρούν. Ο Carroll χρησιμοποιεί, με ένα μοναδικό σύστημα σε όλα τα κεφάλαια του βιβλίου, την αλληγορία, τις γνώσεις του στις θετικές επιστήμες και την μαθηματική λογική, αντεστραμμένες όμως και κυρίως με άφθονο χιούμορ και περιπέτεια.

Άλλα δημοφιλή έργα του θεωρούνται το “Κυνήγι του Φιρχαρία“, ένα ποίημα που δεν αναφέρεται στον παιδικό κόσμο, αλλά αποτελεί περισσότερο μια αλλόκοτη περιπέτεια με αρκετές δόσεις μαύρης ειρωνείας και το “Jabberwocky”, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της παράδοξης λογοτεχνίας.

Ως μαθηματικός δίδαξε στο Christ College της Οξφόρδης, ενώ ήταν και υπότροφος της Christ Church, με την προϋπόθεση να ακολουθεί πιστά τα θρησκευτικά ήθη του κολεγίου, μεταξύ αυτών και την υποχρέωση να μην παντρευτεί, αν και στην εκκλησιαστική ιεραρχία δεν είχε την ανέλιξη που αναμενόταν.

Δημοσίευσε αρκετά βιβλία μαθηματικών που δεν διαβάστηκαν ιδιαίτερα, αφού δεν θεωρήθηκε ότι είχαν κάποια συμβολή στην ανάπτυξη της μαθηματικής επιστήμης, εκτός από ένα που παρουσιάζει κυρίως ιστορικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για το “Euclid and his modern rivals” που αναφέρεται στα Στοιχεία του Ευκλείδη και η πρωτοτυπία του είναι πως έχει γραφεί με την μορφή θεατρικού έργου, περιγράφοντας την εμφάνιση του φαντάσματος του Ευκλείδη στους μαθηματικούς της εποχής του, ενώ αποτελεί και σημείο αναφοράς για τα λογοτεχνικά κείμενα ψυχαγωγικών μαθηματικών.

 

 

Λιούις Κάρολ - Βικιπαίδεια

 

 

Ως φωτογράφος, η προτίμησή του να φωτογραφίζει κυρίως μικρά κορίτσια έχει ερμηνευτεί από πολλούς σύγχρονους βιογράφους του ως δείγμα παιδοφιλίας, σε πλατωνικό όμως επίπεδο. Πρόσφατες μελέτες ωστόσο, επιδιώκουν να ανατρέψουν αυτήν την διαδεδομένη αντίληψη για τον Carroll, ως ένα μύθο που έχει διατηρηθεί και που δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες αντιλήψεις σε ζητήματα αισθητικής και ηθικής της Βικτωριανής εποχής.

Αφήνοντας στην άκρη τις πιθανές αυτές σκοτεινές πλευρές του και επικεντρώνοντας στο συγγραφικό του έργο, υπάρχουν πολλές επίσημες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο με την βιβλιογραφία του και τις πρόσφατα αναθεωρημένες απόψεις μελετητών για την ζωή του, όπως η lewiscarrollsociety.org.uk/, ένας εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι αφιερωμένος στην προώθηση του ενδιαφέροντος για τη βιογραφία και τα έργα του.

 

 

 

* Ο Θανάσης Κοπάδης είναι Μαθηματικός – Συγγραφέας

 

 

 

Ετικέτες: ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top