Fractal

Μία ιστορία παρανοϊκής καταδίωξης

Γράφει η Χρύσα Νικολάκη // *

 

Μιχάλης Κ. Γριβέας «Φάρος Σκιών», εκδόσεις Ελκυστής

 

Ο «Φάρος Σκιών» είναι  μία ιστορία παρανοϊκής καταδίωξης. O Μιχάλης Γριβέας με τη νέα του αυτή νουβέλα Φάρος Σκιών από τις εκδόσεις Ελκυστής, ξετυλίγει ένα νήμα που συνδέει τον πραγματικό με τον υπέρ αισθητό κόσμο. Ο συγγραφέας βυθίζεται στο μαγικό ρεαλισμό και με στοιχεία έντονα, μεταφυσικά και υπερρεαλιστικά υπογράφει μια τόσο δυναμική νουβέλα σε μόλις 155 σελίδες, που πραγματικά καθηλώνει τον κάθε αναγνώστη.

Με τη χρησιμοποίηση του μύθου και πλέκοντας μία συνεχή παραλληλία ανάμεσα στη σύγχρονη εποχή αλλά και τον ιδεατό μεταφυσικό κόσμο,  ο Μιχάλης Γριβέας ακολουθεί μία μέθοδο που πρέπει μετά από αυτό να ακολουθήσουν κι άλλοι. Όχι δεν θα γίνουν μιμητές της υφολογικής του κοσμοθεωρίας αλλά θα σκύψουν πάνω στη δική του ανεξάρτητη βαθύτερη έρευνα. Είναι πολλά τα βιβλία της επιστημονικής φαντασίας,  λίγα όμως κρατάνε τόσο υψηλά τον πήχη, όπως αυτή η θαυμάσια νουβέλα του Μιχάλη Γριβέα Φάρος Σκιών.

Η γλώσσα είναι ιδιαίτερα φροντισμένη, παιγνιώδης, με έντονο δυναμισμό, εικονική ενάργεια και μουσικότητα. Ο Μιχάλης Γριβέας μας μεταφέρει αυτόματα με όλες μας τις αισθήσεις μέσα στο μυθολογικό του πλαίσιο, ενώ το ύφος παραπέμπει σε σπουδαίους μυστηριώδης γοητευτικούς λογοτέχνες του προηγούμενου αιώνα. Όμως ο συγγραφέας Μιχάλης Γριβέας με αυτή την εξαιρετικά δίπλοκη νουβέλα του, μας κερδίζει ολοκληρωτικά, καθώς κατορθώνει να κερδίσει την τέχνη του. Δηλαδή, μόνος, όπως ακριβώς και ο ήρωας του, μυστικά, με πίστη στο Θεό και στον υπεράνθρωπο μέσα του, χωρίς υποστήριξη, αποβαίνει χρήσιμος στην εμβάθυνση αυτής της εξέλιξης.

«Ο θρους είχε γίνει ανθρώπινη λαλιά, με φθόγγους, γραμματική και συντακτικό. Έστρεψα την κεφαλή από εκεί που ερχόταν η ομιλία. Ήταν η καλαμωτή. Ναι! Ήταν τα καλάμια, τα καλάμια που μιλούσαν!»

 

Μιχάλης Κ. Γριβέας

 

Στον Φάρο Σκιών κανένα παραγέμισμα δεν χωρεί, όλα τα στοιχεία του λόγου ασκούν μια σημαντική λειτουργία για να επιτευχθεί με όσο λιγότερες λέξεις γίνεται, η αρτιότητα και πληρότητα της έκφρασης. Σημαντικό και όχι τελευταίο, πρέπει να αναφερθεί το μέγεθος του βιβλίου, τσέπης, που επιτρέπει την εύκολη ανάγνωση του και την πρακτικότητα στη χρήση του. “Ουκ εν τω πολλώ το ευ”, πραγματικά ο συγγραφέας το αποδεικνύει, σε μια νουβέλα που καθηλώνει,  παντρεύοντας το φυσικό με το μεταφυσικό.

Η δίπλοκη σχέση ανάμεσα στην αιωνιότητα και θνητότητα εκτείνεται σε πολλές περιοχές της νουβέλας και αποκαλύπτει διάφορες οπτικές αλλά και προοπτικές. Ο συγγραφέας Μιχάλης Γριβέας με τον Φάρο Σκιών αποδεικνύει στο έργο του πως ο χρόνος δεν υπάρχει. Γιατί απλά με τη δύναμη της λεκτικής και εικονικής σύνθεσης ο συγγραφέας είναι σε θέση να ανακαλεί αιωνιότητα.

Απλά υπέροχο μες στην ιδιαιτερότητα του είδους του!

 

 

* Η Χρύσα Νικολάκη είναι Κριτικός Λογοτεχνίας / Συγγραφέας / Θεολόγος

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top