Fractal

Διήγημα: “Ένας χρόνος και είκοσι μέρες”

Γράφει η Γιώτα Αναγνώστου //

 

 

 

 

Ένας χρόνος και είκοσι μέρες

 

Δεξιά ο Χέμινγουεϊ, αριστερά ο Σαραμάγκου. Στη μέση εσύ, αγκαλιά μ’ ένα μικρό, ολιγοσέλιδο, ούτε καν φαίνεται, ικανό να καλύψει μόνο ένα μικρό κενό. Το μικρό θα μπορούσα και να το έχω πετάξει. Δεν το έκανα. Αντίθετα βρήκα μεγαλύτερο, πολυετές. Στο ράφι δεν χωρούσε. Το διάβασα κι αυτό, να μην παραπονιέται. Απ’ τη σελίδα 168 σου αντιγράφω λόγια ξένα: «…έτσι ώστε η δημιουργία θα ήταν ανεξήγητη χωρίς τον άνθρωπο και ο άνθρωπος ανεξήγητος αν δεν ήταν ελεύθερος. Η ελευθερία του εξηγεί τον άνθρωπο και ταυτόχρονα εξηγεί όλα τα υπαρκτά πράγματα. Ποιος όμως θα εξηγήσει μια τέτοια εξαίσια, απαραβίαστη, άγια ελευθερία∙ τόσο άγια, τόσο εξαίσια και τόσο απαραβίαστη που ο Θεός, ο οποίος την παρέσχε, δεν μπορεί να την καταργήσει∙ που χάρη σ’ αυτήν ο άνθρωπος μπορεί να αντισταθεί, με μια αντίσταση ακατανίκητη, στον Θεό, από τον οποίο την έλαβε, και, νίκη φρικτή!, μπορεί να νικήσει τον Θεό;»

Τα βλέπει ο Σαραμάγκου και μου σφυρίζει από το ράφι. Θυμάμαι που έβαλε τον Ραϊμούντο Σίλβα να αλλάξει ένα «ναι» με ένα «όχι». Μια άρνηση εξωφρενική που σήμανε την έναρξη μιας επικίνδυνης θητείας στη μαγεία. Αφού το πεπρωμένο μας είμαστε εμείς. Αυτό το σφύριγμα απ’ το ράφι χάιδεψε τις σελίδες των βιβλίων και με το ρίγος έριξε την κινητή γιορτή στο πάτωμα. Έμεινε ανοιχτή στη σελίδα 54: «Κι όταν οι παγερές βροχές συνέχιζαν και σκότωναν την άνοιξη, ήταν σαν να πέθαινε ένας νέος άνθρωπος χωρίς λόγο».

Άλλαξέ το, μου φωνάζει ο Πορτογάλος, τι περιμένεις; Άλλαξέ το. Δεν σε προκαλεί αυτό το πέθαινε με την πλήρη ακινησία του και την παγερή του ακαμψία; Κι εκείνο το χωρίς λόγο, παράλογο εντελώς στην ίδια φράση με το αμετάκλητο. Εκλογίκευση του παραλόγου του θανάτου, μιλιά στο άφωνο; Τι να σου πει; Και τι να εξηγήσει. Μετά την τελειωτική τελεία να θέλεις μία πρόταση αιτιολογική, ημιτελή; Ποιος ο λόγος;

Άλλο που δεν ήθελα. Κι αυτή η σιγουριά και η λεπτή ειρωνεία στο βλέμμα του στο εξώφυλλο, αυτή η αυτάρκεια με προκαλούσε ακόμα περισσότερο την πράξη να τελέσω.

«Κι όταν οι παγερές βροχές συνέχιζαν και σκότωναν την άνοιξη, ήταν σαν να ζούσε ένας άνθρωπος χωρίς λόγο».

Τι έχεις να πεις τώρα Έρνεστ; Δες πόσες άπειρες προοπτικές. Μια κινητή γιορτή πιθανοτήτων και δυνατοτήτων. Πρόσεξες ότι διέγραψα το νέος. Άλλαξαν οι καιροί. Δεν θα ρισκάρω εγώ να κατηγορηθώ για agism. Το άλλο όμως; Το άλλο είναι γροθιά στη μούρη. Βρες τον λόγο…

Κι αφού τόσο πιο ωραία έτσι μου μιλούσε η φράση, άλλαξα και τις τελευταίες λέξεις στο μεγάλο, το πολυετές. «ως τη ζωή» το έκανα. Πολύ καλύτερο, ασφαλώς. Σαν να βγάζεις στενά παπούτσια και να συνεχίζεις με πέλματα γυμνά πάνω στην άμμο και να βουτάς στη θάλασσα με τη μαγεία να κολυμπήσεις, στα μαύρα κι επικίνδυνα νερά της. Του εαυτού σου πεπρωμένο. Ελεύθερος. Εσύ ελεύθερος. Ορίστε ο λόγος…

 

19-1-2023

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top