Fractal

Διαχρονικές προφητείες

Γράφει η Κυριακή Μ. Παπαγεωργίου // *

 

“Ο Προφήτης”, Χαλίλ Γκιμπράν, Μετάφραση: Μαίρη Κωνσταντούρου, Εμπειρία Εκδοτική, 2016

 

Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς με λόγια, τα συναισθήματα που ξεπηδούν σαν χείμαρρος, μέσα από την ψυχή, όποιου στάθηκε τυχερός να διαβάσει το βιβλίο «Ο Προφήτης», του Λιβανέζου συγγραφέα, ποιητή, φιλόσοφου και ζωγράφου, Χαλίλ Γκιμπράν. Πολλές φορές οι λέξεις, που είναι κατασκευάσματα του νου και της λογικής, δεν μπορούν να χωρέσουν το μεγαλείο του ανεξερεύνητου κόσμου των συναισθημάτων και η δύναμη του να νοιώθεις, ξεπερνά την ισχύ του «σκέπτεσθαι». Σαν μια όαση στην έρημο που ξεδιψάζει τον κουρασμένο ταξιδευτή, έτσι και κάθε σελίδα του συγκεκριμένου βιβλίου, δροσίζει την αφυδατωμένη περιπλανώμενη ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου. Κι αν ακόμη, το εν λόγω αριστούργημα, γράφτηκε και εκδόθηκε τον περασμένο αιώνα, τα μηνύματα που στέλνει είναι πιο επίκαιρα και αναγκαία από ποτέ.

Η σύλληψη της ιδέας του « Προφήτη», έγινε στα 1902, όταν ο πρώτος έρωτας του συγγραφέα, αποτέλεσε τη βασική πηγή έμπνευσής του, για να εξερευνήσει τα ανθρώπινα. Το βιβλίο γράφτηκε και ξαναγράφτηκε αρκετές φορές, μέχρι την τελική έκδοσή του, το 1923, σημειώνοντας εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Αυτό ουσιαστικά αποτέλεσε τη γέφυρα γνωριμίας του Γκιμπράν με τις δυτικές χώρες και χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο το συγγραφέα, ως το σπουδαιότερο έργο του.

Ο Γκιμπράν, μέσα από το στόμα του «Προφήτη» Αλμουσταφά, στη μακρυνή πόλη της Ορφαλεζίας, δίνει απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου, αναλύοντας και αποκαλύπτοντας τα βαθύτερα νοήματα των θεμελιωδών αρχών της ζωής, όπως είναι αυτά της αγάπης, της ελευθερίας, της οικογένειας, της φιλίας, του καλού και του κακού, της δικαιοσύνης, του χρόνου. Γεφυρώνει τη ζωή με το θάνατο, μαρτυρώντας την αιωνιότητα της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος. Αποκαλύπτει τα μυστικά της αρμονικής ανθρώπινης επικοινωνίας και συνύπαρξης. Τονίζει την τελειότητα που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του από τη γέννησή του.

 

Khalil Gibran

 

Βαθιά επηρεασμένος από το χριστιανισμό αλλά και τις ανατολικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, αποδίδει το νόημα των αξιών της ζωής, με τέτοιο τρόπο, που πραγματικά θα μπορούσε να θεωρηθεί καρπός «θείας χάρης». Ως άνθρωπος πνευματικά μεταμορφωμένος, μέσα από προσωπικές δυσκολίες και βιώματα, ο Γκιμπράν ντύνεται το μανδύα του προφήτη, ο οποίος έχοντας αγγίξει την τελείωση, κηρύττει ένα πραγματικό «Ευαγγέλιο».

Αναμφισβήτητα, το έργο αυτό, που ακροβατεί μεταξύ πεζογραφίας και ποίησης, αποτελεί ένα αριστούργημα της ξενόγλωσσης λογοτεχνίας. Πρόκειται για μια προσφορά ενός πραγματικά φωτισμένου, ιδιαίτερου και χαρισματικού ανθρώπου, ο οποίος επέστρεψε τη σοφία που του χάρισε η ζωή, ως δώρο στην ανθρωπότητα, μέσα από τις διαχρονικές του προφητείες…

 

 

Κυριακή Μ. Παπαγεωργίου είναι ειδ/νη Ιατρός Γενικής Χειρουργικής

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top