Fractal

30 Δεκεμβρίου – Ράντγιαρντ Κίπλινγκ

Eπιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

Ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, γεννημένος σαν σήμερα το 1865, ήταν εμβληματικός άγγλος μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και ποιητής, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907, σε ηλικία μόλις 42 ετών. Το 1927 βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Λογοτεχνικής Εταιρείας.

 

 

Στο ελληνικό κοινό είναι γνωστός κυρίως για το ποίημά του «Αν» (που το 1995 σε δημοσκόπηση του BBC, ψηφίστηκε ως το αγαπημένο ποίημα του Ηνωμένου Βασιλείου), τη συλλογή διηγημάτων «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» («The Jungle Book») με ήρωα τον Μόγλη, που ενέπνευσε τον ιδρυτή του Προσκοπισμού Μπέιντεν – Πάουελ στη δημιουργία των «Λυκόπουλων» και τη νουβέλα «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς» («The Man Who Would Be King»), που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Τζον Χιούστον το 1975.Θεωρείται από τους κορυφαίους στιλίστες της αγγλικής γλώσσας.

Μόλο που εύκολα (και όχι παντελώς αναίτια) πολλοί καταλογίζουν στο έργο του σοβινισμό και διάθεση εξωραϊσμού της αποικιοκρατίας ούτε στο τουλάχιστον προβληματικό του “Αν” εξαντλείται, ούτε βεβαίως από το έργο του (τεράστιο σε όγκο) λείπουν οι κριτικές βολές κατά του αποικιοκρατικού συστήματος. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην αγγλοκρατούμενη Ινδία, σπούδασε στην Αγγλία και εκεί έζησε ως το τέλος του. Στα μυθιστορήματά του συναντάται η αποικιοκρατική έπαρση βλέμματος με την τρυφερότητα λόγου και την ανάγκη καθημερινής δικαιοσύνης και ρυθμικής αντοχής που επιβάλλει στον άνθρωπο η ζωή έξω από τα τοπία των πόλεων. (πηγή: εκδ.Καστανιώτη, wikipedia)

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών από διάτρητο πεπτικό έλκος στις 18 Ιανουαρίου του 1936. Πριν το θάνατό του, ένα περιοδικό είχε ανακοινώσει εσφαλμένα το θάνατο του και ο συγγραφέας έγραψε στο περιοδικό…….. “Μόλις διάβασα ότι είμαι νεκρός. Μη ξεχάσετε να με διαγράψετε από τη λίστα των συνδρομητών”.

Έχει πει:


• Οι πιο ωραίες ερωτικές επιστολές μιας γυναίκας πάντα απευθύνονται στον άντρα που προδίνει.

• Έχουμε σαράντα εκατομμύρια λόγους για την αποτυχία, αλλά ούτε μία δικαιολογία.

• Κάνουμε τα αμαρτήματα δυο-δυο κι εξιλεωνόμαστε γι’ αυτά ένα προς ένα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top