Fractal

Η απόσταξη μιας πλούσιας εμπειρίας βιωμένης ζωής

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπούρας // *

 

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, «Από μένα αυτά…», συνομιλίες με τον Μάκη Προβατά και την Έφη Βασιλοπούλου, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα Μάρτιος 2023, σελ. 160

 

Σεμνότητα συν ταπεινότητα συν Γνώση ισούται με μεγαλείο, πέρα από τα θαμπά σύνορα Συνειδητού και Συλλογικού Ασυνείδητου.

Η απόσταξη μιας πλούσιας εμπειρίας βιωμένης ζωής, φιλερεύνου και φιλοπόνου και φιλομάχου και μελετηρού βίου, απαιτεί λεπταίσθητα κρυστάλλινα αγγεία.

Στο βαθμό που η διαμεσολαβημένη εμπειρία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο τής πανανθρώπινης περιπέτειας τού πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα, αποφθέγματα όπως αυτά που περιέχονται (εμμέσως και αμέσως προσλαμβανόμενα) σε αυτό το βιβλίο είναι πολύτιμα ως πνευματική παρακαταθήκη μιας δικαιωμένης πορείας ανάμεσα στην κοχλάζουσα υλοενέργεια που γεννάει κεχριμπάρια.

Το ενσωματωμένον εις το ήλεκτρον έν-τομον (ά-τομον εγώ) συνομιλεί με το εμείς ως συνεκδοχικός μάρτυς εις το εργαστήριον τού πλανητικού μας χωροχρόνου, που φαντάζει «κόσμος», είναι όμως περιορισμένο, όπως και οι περατές ζωές μας.

Όταν πλησιάζεις έναν αιώνα καταξιωμένης ζωής είσαι χορτάτος/χορτάτη απ’ όλα και τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει την ολύμπια ηρεμία που εκπέμπει κάθε φωτεινή μορφή συμφιλιωμένη με το Επέκεινα, κάθε πνευματικός άνθρωπος που ισορροπεί (ως γιγαντιαίος Κολοσσός τής Ρόδου) ανάμεσα σε δύο κόσμους, σταθερά προσανατολισμένος προς το Φως τού αιωνίως ανατέλλοντος Αελίου…

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είχε την τύχη να ζήσει όλες τις προκλήσεις τού προηγούμενου αιώνα και να μεταπλάσει το τραύμα σε κέντημα, τον πόνο σε χαρά, την λύπη σε έξαρση, τη γνώση σε γλυκόπικρο αφέψημα, την εμπειρία σε καλόγνωμη μαρτυρία.

Χρονικό μιας ζωής ζησμένης είναι ετούτες οι σοφές απαντήσεις σε ερωτήσεις που επιδέχονται πολλών επιστρωματώσεων, αναλύσεων, αλληλεπικαλύψεων.

Το χιούμορ πανταχού παρόν εις τον λόγον ιδιοφυών ανθρώπων.

Απόδειξη ο τίτλος αυτού τού βιβλίου, που είναι αντεστραμμένη παράφραση τής stand-up comedy του συνεπωνύμου μου Κωνσταντίνου Μπούρα-Μπαϊμάκου (https://www.ticketservices.gr/event/ayta-apo-mena-sto-theatro-alkmini/?lang=el). Το επιθεωρησιακό «Αυτά από μένα» τού σύγχρονου κωμικού έγινε ευπώλητο «Από μένα αυτά…» (ήδη αγόρασα χθες ένα αντίτυπο τής γ’ έκδοσης).

Θεωρώ συνειδητή (κι ουχί αθέλητη) αυτή την διαπολιτισμική επικοινωνία των συγκοινωνούντων δοχείων. Η Μιμή Ντενίση σε προηγούμενη εκδήλωση τού Ελληνικού  Ιδρύματος Πολιτισμού χαρακτήρισε από μικροφώνου και βήματος την βυζαντινολόγο Πρύτανη τής Σορβόννης «κωμική ηθοποιό».

Το χιούμορ είναι η γλώσσα των αγγέλων. Ακόμα όμως κι αν υποστηρίξουμε ότι η επιλογή τού τίτλου έγινε αθέλητα, στον χώρου τού Υποσυνείδητου δεν υπάρχει παρθενογένεση, πρωτοτυπία, αποκλειστικότητα. Εξάλλου οι μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο καλύπτουν σχεδόν όλα τα πληροφοριακά κενά.

 

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

 

Το ζητούμενο εδώ είναι η φιλοσοφική χαρμολύπη, η φιλοσοφημένη ενατένισις τού Κενού, η δημιουργική ανάπλασις τού Μηδ-Ενός, η διδακτική αντοχή στο Τίποτα, η διαχείριση τού Α-Λόγου που κυβερνάει τις ζωές μας.

Από αυτή την άποψη, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι ΠΟΙΗΤΡΙΑ που συνομιλεί διαδραστικά με την εποχή και με τους εκάστοτε συν-ερευνητές της (στην αναζήτηση μιας Α-Λήθειας που συνεχώς μάς διαφεύγει).

Διαλανθανούσης όμως τής Μνημοσύνης αποκτά νόημα και η πρόσκαιρη επίγεια ύπαρξή μας.

Χαιρετώ αυτό το φαινόμενο με την Αγλαοσύνη τού θνητού όταν πρωτοαντικρίζει τα αστέρια.

Τής εύχομαι από καρδιάς να μακροημερεύσει.

 

 

* Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας (https://konstantinosbouras.gr)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top