Fractal

Με χιούμορ και δηκτικότητα

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

Μάκης Τσίτας: “Ο στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία” (Δέκα μονόπρακτα), Εκδόσεις Κάπα Εκδοτική, 2022, σελ. 88

 

Ο Μάκης Τσίτας δεν είναι μόνο συγγραφέας εξαιρετικών βιβλίων για ενηλίκους και για παιδιά, αλλά και στιχουργός, μα και συγγραφέας θεατρικών έργων. Στον παρόντα τόμο με τον τίτλο Ο στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία δημοσιεύονται δέκα μονόπρακτά του, τα οποία έχουν ανεβεί σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας. Το πρώτο από αυτά, το Ο στρατηγός και τα πορτοκάλια μπορούμε να πούμε πως ανήκει στο θέατρο του παράλογου, καθώς συγγενεύει με τα έργα του Μπέκετ ή του Ιονέσκο. Σε αυτό, πρωταγωνιστούν δύο πρόσωπα, ο Κύριος, ένας άντρας γύρω στα 60, και ο Νεαρός, ο οποίος είναι γύρω στα 25. Οι δυο τους βρίσκονται στο εξωτερικό χώρο ενός καφενείου, όπου έχουν 5 διαλόγους, οι οποίοι γίνονται διαδοχικά σε 5 μέρες.

Στην ουσία, ο Νεαρός αρχίζει τη συζήτηση που δεν είναι ακριβώς συζήτηση, αλλά ερωτήσεις και απαντήσεις χωρίς ειρμό που φανερώνουν την αλλόκοτη σκέψη των δυο τους. Ο Νεαρός, λοιπόν, πετάει στον Κύριο μια λέξη, «το πλοίο» κι αμέσως ξετυλίγεται ο διάλογος που δεν οδηγεί πουθενά: αυτά που ακούγονται δεν έχουν λογική και ειρμό. Ανάμεσα στις λέξεις που εκστομίζονται είναι τα πορτοκάλια, ο στρατηγός, οι σμηνίτες, τα πιστόλια, τα κάστρα.

Στο δεύτερο μονόπρακτο, το «Η φασαρία», υπάρχουν 3 πρόσωπα, ο Γέρος, η Γριά κι ο Νεαρός. Ο γέρος κι η γριά βρίσκονται σ’ ένα διαμέρισμα εν μέσω καλοκαιριού και ψάχνουν αφορμή για να μαλώσουν. Εκείνος διαβάζει εφημερίδα κι εκείνη πλέκει. Αρχικά τσακώνονται λόγω του ανεμιστήρα κι ύστερα εξαιτίας του τηλεφωνήματος της κόρης τους. Η γριά είναι πιο επιθετική, πιο άγρια, πιο υβριστική, ο γέρος προσπαθεί να μείνει ήρεμος, αλλά δεν τα καταφέρνει να την αντέξει με αποτέλεσμα να επιχειρήσει να την πνίξει. Ξαφνικά, μπουκάρει στο σπίτι ένας άγνωστος νεαρός και τη σώζει, ίσως είναι κλέφτης. Ωστόσο, χάρη στην παρουσία του νεαρού το ηλικιωμένο ζευγάρι ξαναβρίσκει την ηρεμία του.

Στο τρίτο μονόπρακτο, Στην πλατεία, συζητούν δύο άτομα, η Κυρία και ο Νεαρός, βρίσκονται σ’ ένα παγκάκι και συζητούν, την αρχή την κάνει η γυναίκα, η οποία ανοίγει την κουβέντα, μιλώντας για τον άντρα της που πέθανε κι ήθελε να γίνει τραγουδιστής, μα δεν τα κατάφερε. Εδώ, υπάρχει μια έκπληξη: ο νεαρός αμείβεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην Κυρία, τον πληρώνει για να την ακούσει.

 

Μάκης Τσίτας

 

Στο Η σαπουνόπερα δύο ηλικιωμένες γυναίκες, η Κυριακούλα και η Δέσποινα, συζητούν μπροστά σε μια συσκευή τηλεόρασης, παρακολουθώντας τα ερωτικά πεπραγμένα των ηρώων και των ηρωίδων μιας ξένης σαπουνόπερας. Κάποια στιγμή κλαίνε, όταν μια νεαρή λέει στη μητέρα της πω θα «ρίξει» το μωρό που κυοφορεί.

Στο Η τηλεόραση ένας άντρας και μια γυναίκα γύρω στα σαράντα συζητούν για τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, για τους ήρωες και την υπόθεση κάθε μιας, για τις διαφημίσεις και τα τηλεπαιχνίδια. Κι ύστερα παραγγέλνουν τηλεφωνικά μια πίτσα για να πάνε τα φαρμάκια κάτω.

Εκτός από το πρώτο μονόπρακτο, το αινιγματικό και παράξενο, τα υπόλοιπα αναφέρονται στην καθημερινότητα των ανθρώπων της μικροαστικής τάξης. Οι ήρωές τους είναι απλοί άνθρωποι που βιώνουν την πλήξη και τη βαρεμάρα, που δεν έχουν όνειρα και φιλοδοξίες πλέον, και προσπαθούν να σκοτώσουν την ώρα τους με ανούσιες κουβέντες τις οποίες αναμασούν μεταξύ τους ή τις μοιράζονται  με ξένους, τους οποίους συναντούν τυχαία στο δρόμο, στο ΙΚΑ και αλλού. Ο Μάκης Τσίτας, εξαιρετικός αφηγητής, προσεκτικός παρατηρητής της κατ’ εξακολούθηση κακομοιριάς μας, μιλάει με χιούμορ μα και δηκτικότητα για τα καθημερινά πάθη των ανθρώπων –η ζωή είναι ανούσια και ανώφελη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top