Fractal

✩ Βιβλία με 100 λέξεις

Γράφει ο Δημήτρης Φύσσας // *

 

 

 

 

Αννίτα Π. Παναρέτου «Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου…». Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, 1941 – 1945″, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2020.

Η συγγραφέας μάζεψε έναν τεράστιο όγκο δημοσιευμένου υλικού σχετικού με το αντικείμενό της (εξαιρώντας εξαρχής τους Έλληνες Εβραίους, ως σχετικά μελετημένο θέμα), το συμπλήρωσε με συνεντεύξεις που ζήτησε η ίδια και στη συνέχεια το οργάνωσε – παρουσίασε σε θεματική βάση (31 μείζονα κεφάλαια, πολύ περισσότερα με τις υποδιαιρέσεις τους), αρχίζοντας από τις συλλήψεις στην Ελλάδα και καταλήγοντας στον επαναπατρισμό, μετά το τέλος του πολέμου, όσων επέζησαν. Εργάστηκε ασταμάτητα για εφτά χρόνια.

Αποτέλεσμα: τεκμηρίωση, αμεσότητα, πολλαπλότητα, απρόσμενες αναφορές, προφορικότητα και –αναπάντεχο ίσως για βιβλίο Ιστορίας– περισσή συγκίνηση. Εισαγωγή, πλήθος υποσημειώσεων, σύντομα βιογραφικά των συγγραφέων και αλφαβητικό ευρετήριο συμπληρώνουν τη μνημειώδη έκδοση.

(99 λέξεις)

 

 

 

Γαβριέλλα Ουσάκοβα «Γαβριέλλα, η ζωή μου», εκδ. Κάκτος

Αυτοβιογραφία μεγάλης αξίας (Κάκτος Εκδόσεις). Ρωσίδα, πρωτοπόρα αυτοαπασχολούμενη πουτάνα σε εποχές που ανθούσε ο ομαδικός εταιρισμός και …καθηγήτρια γαλλικών, η Γαβριέλλα Ουσάκοβα έγινε θρύλος εν ζωή κι όχι μετά το φόνο της (ανεξιχνίαστος, 1991). Η πρώτη έκδοση που έχω εγώ (1981) είναι ανεπιμέλητη / τσαπατσούλικη, αλλά τη σώζουν το σημαντικό περιεχόμενο για τη ζωή της στα χρόνια ‘30 – ‘80 (γράφει ότι εργαζόταν ακόμα το 1980!), η έμμεση αθηναιογραφία και το υπέροχο αυτοσαρκαστικό χιούμορ. Τη διεύθυνση και το τηλέφωνό της τα ήξερε όλη η Αθήνα, ρωτήστε τον μπαμπά ή τον παππού σας. ΥΓ. Ελπίζω η τρέχουσα έκδοση να είναι πιο φροντισμένη.

(100 λέξεις)

 

 

 

 

———————————————————–

 

Εκδότες/ότριες, συγγραφείς και μεταφραστές/άστριες έχουν την καλοσύνη να μου στέλνουν φρέσκα βιβλία τους. Τους/τις ευχαριστώ εκθύμως. Πέρα από το τι δημοσιεύω αλλού, σε εκτενέστερη μορφή και φυσικά πολύ αραιότερα, η “Δόξα του Ετερόκλητου” παρουσιάζει εδώ με “το πολύ εκατό λέξεις” ένα ή περισσότερα απ΄ αυτά, ή σειρές. Και οι εκατό λέξεις πολλές είναι για μια πλήρη παρουσίαση, έχουν εκ σχεδίου όλα τ΄ απαραίτητα για έναν/μια υποψήφιο/α αγοραστή/άστρια. ΄Ασε που όσο πιο ευσύνοπτο πρέπει να καταλήξει ένα κείμενο, τόσο περισσότερη δουλειά θέλει, όλοι οι επαγγελματίες της γραφής το ξέρουμε αυτό, και οπωσδήποτε ένα τουλάχιστον μέρος του αναγνωστικού κοινού. Αναποστάρετε ελεύθερα.

 

 

 

 

Δημήτρης Φύσσας, Συγγραφέας, Αθήνα 1956,  Νεοελληνική Φιλολογία, Πολιτική Επιστήμη. Στην πιάτσα του ιδιωτικού τομέα με ποικίλα επαγγέλματα από το 1974. 16 εκδομένα φυσικά και e-βιβλία, 6 συμμετοχές.  Πιο πρόσφατο: «Αυτά και ο μετακομίσεις», διηγήματα και δυσταξινόμητα πεζά, «Εστία» 2019.

FB ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ –Η Δόξα του Ετερόκλητου, d.fyssas@gmail.com

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top