Fractal

Μια αστυνομικός γράφει βιβλία για παιδιά

Της Ελένης Χωρεάνθη //

 

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου: “Φεγγάρι στα βαθιά” Εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη, Ελληνοεκδοτική

 

Είναι αστυνομικός, είναι όμορφη, είναι συγγραφέας, η  Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και γράφει βιβλία για παιδιά έχοντας πάντα στο νου και στην καρδιά της τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ή όπως αλλιώς τα λένε, με ειδικές ικανότητες, όπως και τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες και, κυρίως, τα  προσφυγόπουλα, ειδικά τα ασυνόδευτα. Το βιογραφικό της κοσμείται από 5 βιβλία με θέματα που αφορούν τα παιδιά, ήτοι: «Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες» (2009),«Μια Ζαχαρένια συνταγή»( 2015), «Μέσα από τα μάτια τους», 12 παιδιά, 12 ιστορίες, 12 όνειρα (2017), «Ο τυροκοφτερός – περιπέτειες που τα σπάνε» (2016), «Μέρλο-περιπέτεια στα σύννεφα» (2017) και «Μαργαρίτα, Στραβά κι ανάποδα ζητούν λύση».Το τελευταίο βιβλίο: «Μαργαρίτα, Στραβά…» διατίθεται δωρεάν ως εφαρμογή σε tablets με λειτουργικά Andbroid και ios (εφαρμογή σε διαδράσεις)κ. α.

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου είναι μια νέα, δραστήρια, μια εργαζόμενη γυναίκα, όπως πολλές άλλες εργαζόμενες γυναίκες έξω από το σπίτι στην αγορά εργασίας. Τη διαφορά όμως την κάνει το είδος της εργασίας που προσφέρει. Ότι είναι αστυνομικός και συγγραφέας. Κι ενώ θα νόμιζες πως γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα, εκείνη γράφει βιβλία για παιδιά. Είναι δοτική, μια γυναίκα της προσφοράς, με πολλές και ιδιαίτερες ευαισθησίες. Πέρα από τη συγγραφή, έχει στο ενεργητικό της πολλές και σημαντικές δραστηριότητες οι οποίες αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Αναφέρθηκα στο εργογραφικό της γιατί  παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η θεματολογία και οι ήρωες των βιβλίων, οι δραστηριότητες και η συμμετοχή της σε  δράσεις σε σχολεία και στους καταυλισμούς προσφύγων. Και κάτι ακόμα: Μέρος ή όλες οι εισπράξεις από τα βιβλία της διατίθενται  για τις ανάγκες των προσφύγων και των παιδιών με «νεοπλασματικές ασθένειες».  Για όλα αυτά ήταν «υποψήφια του θεσμού ‘γυναίκες της χρονιάς’ του περιοδικού Beaute  στην κατηγορία ‘Γυναίκες της προσφοράς’».

 

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου κάνει, όπως λέμε συνήθως όταν θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα κάτι, τη διαφορά στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας και ιδιαίτερα στο χώρο του βιβλίου για παιδιά, όχι μόνο γιατί είναι αστυνομικός και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά, αλλά πρωτίστως διότι τα θέματά της αφορούν παιδιά με πολλά προβλήματα και παιδιά προσφύγων, κυρίως ασυνόδευτα. Και το τονίζω αυτό, διότι στην περίπτωσή της και στα έργα της φανερώνει την άγνωστη πραγματικότητα, τον εσωτερικό κόσμο των αστυνομικών και καταρρίπτει την αρνητική γνώμη και στάση που επικρατεί ενάντια στους αστυνομικούς, ότι δεν έχουν ευαισθησίες ούτε και καλά αισθήματα.

Στο πρόσφατο βιβλίο της με τον τίτλο: «Φεγγάρι στα βαθιά» την απασχολεί το σοβαρό πρόβλημα που είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα: η ρύπανση  της παραλίας και των θαλασσών. Μα για να φτάσει στο ζητούμενο, δεν άρχισε με τα τετριμμένα και άνευ περιεχομένου «πρέπει» και «δεν πρέπει», αλλά με «εργαλείο» και δόλωμα το φεγγάρι, ξεκινάει από πολύ μακριά: Ακολουθεί το φεγγάρι από τη στιγμή που με το βασίλεμα του ήλιο και λίγο μετά πρόβαλε πάνω από το βουνό και γλιστρώντας στην πλαγιά, κατέβηκε στη γη, πέρασε από τις αλάνες, έπαιξε  με τα παιδιά, ασήμωσε τις στέγες των σπιτιών και κάθε γωνιά κι άξαφνα βούτηξε στη θάλασσα κ εξαφανίστηκε! Όμως ένα περίεργο κι ατρόμητο αγόρι βούτηξε κι  αυτό στα βαθιά κι εκεί έγινε το: «Έλα να δεις!» που λέμε. Στο φως του φεγγαριού που φώτιζε τον βυθό, το αγόρι είδε έναν άλλο κόσμο: τι όμορφα λουλούδια και φυτά του βυθού και ψάρια μεγάλα και μικρά, αλλά και τι σκουπιδαριό είχε μαζευτεί στο βυθό. Και άκουσε όλα τα παράπονα των ψαριών, τι  του είπαν οι σουπιές και τα άλλα μαλάκια… Με τα μάτια γιομάτα όμορφες εικόνες, αλλά και εικόνες ντροπής για τους ανθρώπους, βγήκε από το νερό και…

Και τι είπε στους φίλους του το μικρό αγόρι για όσα είδε στο βυθό και άκουσε, καλά παιδάκια, θα τα διαβάσετε στο όμορφο βιβλίο της φίλης σας, της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, με τις πανέμορφες ζωγραφιές της Μαριάννας Φραγκούλη που το εικονογράφησε με πολύ κέφι και πολύ μεράκι για να σας αρέσει.

Ένα καλογραμμένο, με στρωτή γραφή και χαμηλούς τόνους και πολύ ωραία, ταιριαστή εικονογράφηση που παρουσιάζει ένα σύγχρονο και πολυσυζητημένο πρόβλημα απλά, στις πραγματικές του διαστάσεις, με τον δικό της τρόπο σαν παραμύθι, οπότε και τα μικρά παιδάκια ακολουθώντας το φεγγάρι στους τολμηρούς δρόμους του, μπορούν να ονειρεύονται πως βουτούν κάθε νύχτα με φεγγάρι στα βαθιά, πιάνουν κουβέντα με τα πλάσματα του βυθού και καθαρίζουν τον βυθό από τους ανεπιθύμητους ρυπαρούς επισκέπτες.

 

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top