Fractal

To Sapiens στην 9η τέχνη

Γράφει ο Δημήτρης Καρύδας //

 

Layout 1

Γιουβάλ Νοά Χαράρι «Sapiens, μια εικονογραφημένη ιστορία. Τα θεμέλια του πολιτισμού», Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης, εικονογράφηση: Daniel Casanave, εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 256

 

Το πρώτο βιβλίο της σειράς Sapiens του Ισραηλινού Γιουβάλ Νοά Χαράρι αποτέλεσε μια παγκόσμια εκρηκτική επιτυχία. Ο Ισραηλινός καθηγητής με ρίζες στον Λίβανο έγραψε στην Σύντομη ιστορία της ανθρωπότητας με ένα τρόπο απλό, προσιτό και κατανοητό από τον μέσο άνθρωπο και αυτό ακριβώς οδήγησε στην δημιουργία ενός εκδοτικού φαινομένου για το οποίο μεταξύ άλλων μίλησαν κολακευτικά ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μπάρακ Ομπάμα. Πρόσφατα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφόρησε η κόμικς εκδοχή του βιβλίου σε ένα ογκώδη τόμο που φέρνει την υπογραφή-έγκριση του Χαράρι αλλά δημιουργοί του είναι ο Ντέιβιντ Βερμούλεν που έχει επιμεληθεί τα κείμενα και ο σκιτσογράφος Ντανιέλ Κασανάβε. Η κόμιξ προσαρμογή σέβεται σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά διαβάζεται πολύ ευχάριστα ως μια αυτόνομη δημιουργία, ακόμη και από κάποιον που δεν είχε διαβάσει το βιβλίο που προηγήθηκε. Η ελληνική έκδοση από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια είναι εξαιρετικά προσεγμένη. Ένας σκληρόδετος καλαίσθητος τόμος που θα ικανοποιήσει απόλυτα και αυτούς που διάβασαν το νούμερο 1 εκδοτικό φαινόμενο στα non fiction βιβλία αλλά και εκείνους που προτιμούν την 9η τέχνη.

Τα σκίτσο είναι απλό παραπέμποντας σε κάποιες στιγμές σε αρχέγονες μορφές του είδους. Στα κόμικ στριπ των εφημερίδων της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Πολύ μακριά από τα computerized δημιουργήματα της Marvel ή της DC. Καθαρή απλή γραμμή, οι χαρακτήρες θυμίζουν περισσότερο καρικατούρες. Μια πολύ ευχάριστη αλλαγή στο μάτι από τα άρτια τεχνολογικά αλλά βιομηχανοποιημένα σκίτσα που κυριαρχούν πλέον στη σκηνή των κόμιξ. Η προσαρμογή των κειμένων στην οποία προφανώς έπαιξε ρόλο και ο ίδιος ο Χαράρι είναι εξαιρετική. Θεωρητικά και μόνο θεωρητικά, το κόμικ απευθύνεται σε πιο μικρές ηλικιακά ομάδες που ενδεχόμενα δεν είναι εξοικειωμένες με την ανάγνωση βιβλίων με τον όγκο του Sapiens. Παρότι δεν ανήκω ηλικιακά σε αυτό το target group μπορώ να σας εγγυηθώ ότι μπορεί άνετα να διαβαστεί σε ένα εύρος ηλικιών από 8 έως…. 98 ετών! Ενδεχόμενα, τα μοναδικό γεγονός που θα ξενίσει είναι η παρουσία του ίδιου του συγγραφέα ως κεντρικού χαρακτήρα του κόμικ στο 90% των σελίδων του. Φυσικά, λόγω ορισμένων ‘’προβοκατόρικων’’ επιστημονικών απόψεων που δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές από το σύνολο του κόσμου το βιβλίο με το οπτικοποιημένο περιεχόμενο του sapiens ενδεχόμενα να ξενίσει όσους δεν πιστεύουν για παράδειγμα στη θεωρία εξέλιξης του Δαρβίνου και αρκούνται στις θρησκευτικές θεωρίες της εξέλιξης του ανθρώπου. Αλλά φαντάζομαι ότι άνθρωποι με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και πιστεύω δεν θα διάβαζαν ούτως ή άλλως ένα κόμικ αυτού του τύπου. Ήδη, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά το δεύτερο μέρος του Sapiens ενώ στο εξωτερικό κυκλοφορεί ήδη και η κόμικ εκδοχή του #2. Ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε και αυτή μεταφρασμένη στα Ελληνικά.

 

Yuval Noah Harari

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top