Fractal

✔ Μάρω Θεοδωράκη: «Οι ιστορίες μου θέλω να καταλήγουν μέσα στο φως. Τα παιδιά θέλω όταν κλείνουν το βιβλίο να χαμογελούν»

Συνέντευξη στην Έλενα Νταβλαμάνου //

 

 

Σε ένα γοητευτικό ταξίδι στις απαρχές της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη, στην πρώτη του γνωριμία με τη μουσική, στις πρώτες του δημιουργίες, μας ταξιδεύει η Μάρω Θεοδωράκη, μουσικός και συγγραφέας, κόρη του αδερφού του Γιάννη, η οποία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις οικογενειακές ιστορίες και τις μοιράζεται μαζί μας στο βιβλίο της Βάρκα στον γιαλό -Τα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας με εικονογράφηση του Λαυρέντη Χωραΐτη.

 

Όσα βιβλία και αν γραφτούν για τον μεγαλύτερο σύνθετη, μουσικό εν ζωή στην χώρα μας, Μίκη Θεοδωράκη, θα είναι λίγα και πάντα θα μας διαφωτίζουν σε πτυχές της ζωής τους που μας είναι άγνωστες και σημάδεψαν αυτόν και την καριέρα του. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίο είναι κι ένας στίχος από τραγούδι του Μίκη, που ευφυέστατα έχει αξιοποιήσει η συγγραφέας. Για τα παιδιά είναι η γνωριμία με ένα μεγάλο έργο, για μας τους μεγάλους ένας θαυμάσιος συνειρμός.

Ρουφάς το βιβλίο που μοιάζει σαν  μια καλογυρισμένη ταινία. Μια ταινία  που ξετυλίγει τη ζωή των ανθρώπων, της Ελλάδας της ίδιας, κοντά εκατό χρόνια πριν μα και της ιστορίας του τόπου μέσα από βιώματα παιδιών- ανθρώπων που μεγαλούργησαν. Με τους στοίχους των τραγουδιών που μελοποίησε ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης είναι  πλημμυρισμένη η γραφή. Με ροή λόγου που σε συγκινεί, σε συνεπαίρνει σε ταξιδεύει κι αυτή, στο χρόνο. Πόσο πράγματα  αποκαλύπτονται μέσα σε τόσο λίγες σελίδες. Πόσες ζωές, πως διαμορφώθηκαν χαρακτήρες, γεγονότα, άνθρωποι. Που πήγε, που έζησε, πως έζησε, ποιοι άνθρωποι ήταν για τον μικρό Μίκη σταθμοί, επιρροές και πυξίδα στη δική του εξέλιξη. Σκέψεις, ενέργειες, τύχη στα χρόνια τα δύσκολα. Πόλεμοι, πείνα, κακουχία και πάνω απ όλα ….μουσική!

Μοναδικό βιβλίο, μοναδική και πολυταξιδεμένη ζωή, στο χώρο, στο χρόνο, στη Μουσική. Να το διαβάσετε μικροί μεγάλοι, να αφεθείτε στα όμορφα, στα ιδανικά, στην πίστη, στο όνειρο που δεν παραιτείται ποτέ, ό,τι και αν συμβεί. Στην πολυτάραχη και απίστευτη ζωή που τα ‘χε όλα όσα μας πλημμύρισαν αργότερα σε νότες και μελωδίες που πάντα θα ζουν. Ντυμένο με τις ασπρόμαυρες εικόνες που το κάνουν ακόμα πιο συγκινητικό και υπέροχοι από τον Λαυρέντη Χωραΐτη.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από οκτώ ετών, όμως είναι απολύτως σίγουρο πως θα διαβαστεί κι από όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη, έτσι που έγιναν κομμάτι και της δικής μας ζωής και σίγουρα σημάδεψαν πολλές στιγμές της…

 

 

-Στο βιβλίο σας «Βάρκα στο γιαλό Tα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη» από τις εκδόσεις Μίνωας, αξιοποιήσατε με τον καλύτερο τρόπο τις οικογενειακές ιστορίες και τις μοιραστήκατε μαζί μας. Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο αυτό.

Εδώ και κάποια χρόνια ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που να αναφέρεται στα παιδικά χρονιά του μικρού Μίκη. Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν κάποια πράγματα για την ενήλικη ζωή και την δράση του Μίκη Θεοδωράκη. Για την παιδική ηλικία όμως γνωρίζουν πολλοί λίγοι. Έτσι  γεννήθηκε το ” Βάρκα στον γιαλό” όπου σε πρώτο πρόσωπο ο μικρός Μίκης διηγείται τις περιπέτειές του στα παιδιά. Οι εκδόσεις Μίνωας αγκάλιασαν αμέσως την ιδέα και το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

 

 

-«Ντύνετε» την ιστορία με στίχους από τραγούδια που γράφτηκαν μεταγενέστερα από τον θείο σας Μίκη Θεοδωράκη. Τι σας ώθησε στη συγκεκριμένη επιλογή; Τι μήνυμα θέλετε να πάρουν οι μικροί αναγνώστες από το βιβλίο σας;

Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου έχει τον τίτλο ενός τραγουδιού του Μίκη. Ο κάθε τίτλος συνδέεσαι άμεσα μέσα  στην ιστορία. Τα μηνύματα που περνάνε είναι πολλά…Θα σταθώ περισσότερο στην αγάπη της οικογένειας, στην αξία της οικογένειας και στο πάθος που έχει ένα μικρό παιδί για την μουσική.

  

-Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες του αιώνα που έχει επηρεάσει με τη μουσική του και το μοναδικό του έργο γενιές και γενιές, ανοίγει πανιά και με τη βάρκα του ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες σε στιγμές, εικόνες και σταθμούς που συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Πώς αντιμετώπισε ο Μίκης Θεοδωράκης την ιδέα και το αποτέλεσμα;

Ο θείος μου ενθουσιάστηκε κι όταν διάβασε τα πρώτα κεφαλαία συγκινήθηκε. Το αποτέλεσμα τον γέμισε χαρά και μνήμες από τα όμορφα χρόνια που έζησε με την οικογένειά του. Πατέρας, μητέρα, αδερφός ήταν για κείνον η πιο δυνατή ρίζα.

  

-Tι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Η μουσική υπήρξε η κινητήριος δύναμη ακόμα και για την συγγραφική μου δράση. Το πρώτο μου βιβλίο, το 1999 “Η Παραμυθάδα με τις νότες” μιλούσε για μουσική. Από εκεί κι ύστερα ένιωσα την ανάγκη να “απλωθώ” συγγραφικά δοκιμάζοντας κι άλλες θεματικές.

 

-Μεγαλώσατε σ’ ένα περιβάλλον ξεχωριστών ανθρώπων. Αυτό σας φόρτισε συναισθηματικά ώστε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες τους;

Ευτυχώς δεν μου “φόρεσαν” ποτέ οι γονείς μου τις δικές τους προσδοκίες. Με παρότρυναν στο να σπουδάσω μουσική αλλά δίχως να με καταπιέζουν. Με στήριζαν πάντα και με ενθάρρυναν ακόμη και στο “λάθος”.

 

-Πώς νιώθετε που μέσω ενός βιβλίου απλώνετε το χέρι σας στα μικρά παιδιά για να ξεναγηθούν σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο αλλά και να τους περάσετε ενδιαφέροντα μηνύματα;

Θέλω τα παιδιά να ταξιδεύουν όμορφα με τις ιστορίες μου.  Να περνάν καλά μέσα σε αυτό το αναγνωστικό ταξίδι αλλά και να μπαίνουν στην διαδικασία να σκεφτούν με αφορμή το θέμα που προβάλω . Δεν θέλω να γίνομαι διδακτική αλλά ουσιαστική.

 

 

 

-Πολυπράγμων, πολυδιάστατη, αεικίνητη. Ποια ανάγκη σάς ωθεί να καταπιάνεστε με τόσα πολλά πράγματα;

Η αλήθεια είναι πως είμαι αεικίνητη. Μάλλον γίνεται εντελώς φυσικά….όλο αυτό. Έρχεται από μόνο του. Συγγραφή, μουσική, τραγούδι, λέξεις, διδασκαλία ….όλα με φλερτάρουν καθημερινά και τα φλερτάρω με το ίδιο πάθος!

  

-Στις ιστορίες σας υπάρχει πάντα ένα αισιόδοξο τέλος. Αντικατοπτρίζει αυτό τη θυμοσοφία σας; Αναζητάτε παντού το θετικό, το φωτεινό σημείο; 

Η αλήθεια είναι πως πάντα επιζητώ ένα αισιόδοξο τέλος. Οι ιστορίες μου θέλω να καταλήγουν μέσα στο φως. Τα παιδιά θέλω όταν κλείνουν το βιβλίο να χαμογελούν.

 

-Το αναγνωστικό κοινό σας είναι τα παιδιά. Τι ιδιαιτερότητες έχουν ως αναγνώστες;

Την ειλικρίνεια. Κάτι που δεν έχουν οι μεγάλοι!

 

-Τι χρειάζεται να διαθέτει ένα βιβλίο που απευθύνεται στα παιδιά έτσι ώστε να ψυχαγωγεί, να ακονίζει τη σκέψη και τη φαντασία, αλλά και να θέτει προβληματισμούς;

Να μπλέκει με τρόπο περίτεχνο το φανταστικό με το πραγματικό πεδίο έτσι ώστε να μην βαρεθεί ούτε μια στιγμή ο μικρός αναγνώστης. Και δυο βασικά συστατικά: Αγάπη και Χιούμορ.

  

-Σας ευχαριστώ θερμά! Εύχομαι «Η βάρκα στο γιαλό» να βρει πολλούς ταξιδευτές, μικρούς να μεγάλους!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top