Fractal

Με επίκεντρο το προσφυγικό

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού //

 

Μιλτιάδης Σαλβαρλής, «Πατρίδα χώρα ξένη», εκδ. Μετρονόμος

 

Μία όμορφη οικογενειακή ιστορία που μας ταξιδεύει σε ολόκληρη την ελληνική ιστορία του εικοστού αιώνα υπογράφει ο φιλόλογος, δημοσιογράφος και λογοτέχνης, Μιλτιάδης Σαλβαρλής με τίτλο «Πατρίδα χώρα ξένη».

Όντας και ο ίδιος παιδί Μικρασιατών προσφύγων ο Σαλβαρλής αποφασίζει να μας αφηγηθεί μία ιστορία στην οποία αναμιγνύεται προφανώς η προσωπική αληθινή μαρτυρία και η φαντασία δύο παιδιών που γλίτωσαν τη σφαγή στα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας, αναγκάζονται όμως να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους και να ζήσουν τη ζωή του πρόσφυγα, υφιστάμενοι όλες τις δυσκολίες αλλά και τις ταπεινώσεις τις οποίες βίωσαν όλοι οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέφυγαν στην «ξένη πατρίδα», την Ελλάδα μετά από την Καταστροφή.

Η Κωνσταντία, καταγόμενη από ένα χωριό της Τρωάδας θα αναγκαστεί να εκπατριστεί πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήδη από το 1914 και να καταφύγει με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Ο δε «Τσίτος» – του οποίου το αληθινό όνομα αποκαλύπτεται μονάχα στο τέλος του βιβλίου- θα εγκαταλείψει τη Σμύρνη το 1922, το έτος-ορόσημο για τον ελληνισμό και θα βρεθεί κι αυτός στην Ελλάδα για να γνωρίσει, όπως και η οικογένεια της Κωνσταντίας αντιστοίχως, τις ίδιες δυσκολίες προσαρμογής και επιβίωσης και τους ίδιους χλευασμούς όπως και η Κωνσταντία. Η άσχημη αντιμετώπιση που επεφύλαξαν οι γηγενείς στους πρόσφυγες είναι ένα θέμα στο οποίο ο συγγραφέας επιμένει ιδιαίτερα.

Πέραν της θεματικής αφετηρίας του βιβλίου από το προσφυγικό ζήτημα, ο Σαλβαρλής επεκτείνεται θεματικά, χρονολογικά, αλλά και ιστορικά και δεν μένει μόνο σε αυτό. Αντίθετα, επιλέγει να τερματίσει την αφήγηση της ιστορίας του εν έτει 1985 σε μία αθηναϊκή συνοικία,  με ενδιάμεσους χρονολογικούς σταθμούς όλα τα σημαίνοντα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας: την Κατοχή και τον Εμφύλιο, την Ελλάδα της δεκαετίας του ΄50 με τους ταξικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς, τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, το Πολυτεχνείο, το Κυπριακό, την εποχή της ακμής του ΠΑΣΟΚ και άλλα πολλά. Η έρευνα που πραγματοποίησε προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για τα παραπάνω ζητήματα είναι αυτονόητη, όσο και ολοφάνερη.

 

Μιλτιάδης Σαλβαρλής

 

Αυτό όμως που αξίζει στο συγκεκριμένο πόνημα δεν είναι τόσο η ίδια η μυθιστορία, όσο η μαγευτική απλότητα και η ομορφιά της γλώσσας την οποία χρησιμοποιεί ο συγγραφέας προκειμένου να την αφηγηθεί. Η ρέουσα γλώσσα του θα μας θυμίσει την παλιά καλή γλώσσα των μεγάλων λογοτεχνών της γενιάς του ’30 στην οποία κυριαρχεί η λεπτομέρεια της περιγραφής, η απλότητα, αλλά και μία λανθάνουσα ποιητικότητα. Οι ήρωες που πλάθει ο Σαλβαρλής αποκαλύπτονται τόσο ζωντανοί μπροστά στα μάτια μας καθώς γυρίζουμε τις σελίδες, που είναι σαν να βλέπουμε ταινία.

Η παράθεση των γεγονότων γίνεται κατά χρονολογική σειρά-χρονολογίες αποτελούν τους τίτλους των επιμέρους κεφαλαίων του και τους δύο προλόγους υπογράφουν η Στέλλα Βλαχογιάννη και ο Σάββας Σερέτης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top