Fractal

Σκοτεινή μητέρα

Γράφει η Ελένη Γκίκα //

 

Clare Mackintosh «Ξέχασέ με», Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 472

 

Η έμπνευση για το πρώτο της μυθιστόρημά, «Σ’ άφησα», προήλθε από ένα πραγματικό περιστατικό στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Είχε μόλις ενταχθεί στην υπηρεσία της αστυνομίας, όταν ένα εννιάχρονο αγόρι σκοτώθηκε από έναν οδηγό ο οποίος δεν σταμάτησε και δεν εμφανίστηκε ποτέ. Η Clare Mackintosh η οποία για δέκα χρόνια εργαζόταν στην αστυνομία και σήμερα είναι συγγραφέας βιβλίων νουάρ που κατακτούν τις καρδιές των αναγνωστών ανά τον κόσμο, [έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες] σκεφτόταν συνέχεια αυτόν τον οδηγό και αναρωτιόταν πώς μπορούσε να ζήσει με αυτό που είχε κάνει, αλλά και τη μητέρα και τη θλίψη της. Χρόνια αργότερα, έχασε κι εκείνη ένα παιδί. Και τότε άρχισε να γράφει για μια γυναίκα που τρέχει μακριά για να ξεφύγει από ένα θλιβερό παρελθόν. Το αποτέλεσμα ήταν το «Σε άφησα».

Το δεύτερο βιβλίο της είχε, επίσης, στον τίτλο του τον τόνο της προτροπής: «Σε είδα» και στις σελίδες του κρύβεται η μεγάλη απειλή της επανάληψης.

Το καινούργιο βιβλίο της, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο πάντα, με μεταφράστρια την Βάσια Τζανακάρη και πάλι, και έχοντας στον τίτλο του έντονο το στοιχείο της προτροπής «Ξέχασέ με», έχει επίσης ένα πραγματικό γεγονός σαν αφετηρία του. Διερευνά κι αυτό την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ψυχής και ξεκινά από την Άννα σε αποθεραπεία. Οι γονείς της αυτοκτόνησαν πανομοιότυπα στο Μπίτσι Χεντ το προηγούμενο έτος, εκείνη παντρεύεται τον ψυχοθεραπευτή της και περιμένει παιδί, ωστόσο ένα ανώνυμο σημείωμα θα της δείξει ότι οι θάνατοι των γονιών της δεν ήταν τόσο απλοί. Η Άννα θα προσεγγίζει τον Μάρεϊ Μακένζι, έναν συνταξιούχο ντετέκτιβ, και θα περάσει απ’ όλα τα στάδια, της άρνησης, «οι γονείς της δεν αυτοκτόνησαν αλλά δολοφονήθηκαν» και «οι γονείς της ακόμα ζουν» μέχρι να φτάσει σε εκείνο που όντως ισχύει, και είναι η μέγιστη ανατροπή.

Με εμμονή όσον αφορά τον χαρακτήρα της μητέρας σε όλα της τα βιβλία, έτσι και στο «Ξέχασέ με» θα δώσει σημασία πρωταρχική. Διαρκώς έκπληκτη για το πώς μια γυναίκα μετά την γέννα αντιμετωπίζει διαφορετικά τον κόσμο, ερευνά τα όρια της μητρικής αγάπης αλλά και της αγάπης του εαυτού, στήνοντας ένα βιβλίο με ανατρεπτική και πρωτότυπη πλοκή, με έμφαση στους χαρακτήρες και στην ψυχολογία του βάθους. Οι πιο άγνωστοι είναι οι οικείοι μας, οι διπλανοί και οι συγγενείς.

 

Clare Mackintosh

 

Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται διπλά, σαν ψυχολογικό θρίλερ αλλά και σαν υπαρξιακό μυθιστόρημα με εμμονή στα βασικά: η ζήλια, ο ανταγωνισμός, η προδοσία, η προσποίηση, ο θάνατός σου η ζωή μου, τελικά, στην εποχή μας. Αλλά ακόμα και όταν αφορά γονείς και παιδιά;

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top