Fractal

Στα βήματα του Κώστα Κρυστάλλη

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

«Οδός Οφθαλμιατρείου» του Ευάγγελου Αυδίκου, Εκδόσεις βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2019

 

Ο τίτλος του μυθιστορήματος είναι και η οδός που άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη.

Ο συγγραφέας με τον ήρωα του Κριστ-Χρήστο που από μια εσωτερική ανάγκη του αναζητεί τον εαυτό του στην Ελλάδα, ακολουθεί την πορεία ποιητή-πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου γράφει «Ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του σπουδαίου δημιουργού που χάθηκε νέος. Μια ιστορία με το βλέμμα στο παρόν».

«Ο ποιητής του βουνού και της στάνης» αναρωτιέται στο βιβλίο του Ε.Αυδίκου.

«Εξήγησέ μου, Κρυστ, γιατί με ξέχασαν εμένα οι Αθηναίοι; Παρέμεινα γι’ αυτούς ένας απροσάρμοστος βουνίσιος; Ξέρω, αλλάζουν οι άνθρωποι. Ξεθωριάζουν οι εικόνες, φαντάζει παράξενο το ανεμόχολο της Πίνδου, οι γερακάτες της κορφής, τα ανέγνωρα ηλιοβασιλέματα. Οι άνθρωποι τρέχουν στις ακρογιαλιές ν’ αγοράσουν εικόνες συναισθήματα. Ξέχασαν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τα πυρακτωμένα σύνορα του ουρανού, την ώρα που χίλιες βαφές αλλάζουν και το γλυκό αεράκι την πύρη του καλοκαιριού τη σβήνει». σελ 54

Και είναι αλήθεια ότι το παρελθόν και το παρόν αποτελούν τον φόντο του βιβλίου. Το βιβλίο συνομιλεί με άλλα βιβλία και έχει ένα εκτενές Σημειωματάριο που διευκολύνει τον αναγνώστη .

Το βιβλίο έχει πολλές αναγνώσεις και αυτό το καθιστά ενδιαφέρον. Μία πρώτη ανάγνωση ίσως είναι η λογοτεχνική αφήγηση μια ιστορίας που ξετυλίγεται με έναν κεντρικό ήρωα ,  την οικογένεια του, τις γυναίκες που ερωτεύτηκε και την αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας του. Όμως για έναν αναγνώστη που αναζητά με επιμονή τις χάρες ενός βιβλίου ανακαλύπτει ότι στο βιβλίο λαμπυρίζει το υποσυνείδητο. Ανοίγει διάλογο με το παρελθόν, αναζητά τον πυρήνα και τις βαθύτερες προθέσεις. Είμαστε μέρη ο καθένας μας ενός όλου που μας περιέχει και το αλληλένδετο αποτελεί οικουμενική συνείδηση και… έμπνευση. Ο ήρωας του βιβλίου δεν κάνει μόνο μια υπαρξιακή αναζήτηση αλλά μέσω της πλοκής εντοπίζει και τα κλειδιά της γνώσης του. Ο δε συγγραφέας παραδίδει μαθήματα γλώσσας, μνήμης και το πάθος του πέραν της γραφής.

 

Βαγγέλης Αυδίκος

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος γεννήθηκε το 1951 στην Πρέβεζα, με καταγωγή από το Συρράκο. Σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος. Είναι καθηγητής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι τίτλοι: “Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία”, διηγήματα, (Ελληνικά Γράμματα, 2001), “Ο δικός μου Θεός”, μυθιστόρημα, (Ταξιδευτής, 2004), “Η Θράκη και οι άλλοι. Ιχνηλατώντας τα πολιτισμικά όρια και την ιστορική μνήμη” (Οδυσσέας 2007), “Η κίτρινη ομπρέλα” (Μεταίχμιο, 2007) -ήταν στη μικρή λίστα του περιοδικού “Διαβάζω” για το βραβείο μυθιστορήματος του 2008, “Ήταν μια φορά κι έναν καιρό αλλά μπορεί να γίνει και τώρα. Η εκπαίδευση ως χώρος διαμόρφωσης παραμυθάδων” (Ελληνικά Γράμματα 1999), “Το παιδί στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη κοινωνία” (Ελληνικά Γράμματα 1996), “Το λαϊκό παραμύθι. Θεωρητικές προσεγγίσεις” (Οδυσσέας 1994).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top