Fractal

«Ο νους του ανθρώπου είναι ένα όργανο που μεταμορφώνει την χαοτική πολλαπλότητα της εμπειρίας σε εύτακτη ενότητα σκέψης»

Γράφει ο Απόστολος Σπυράκης //

 

Αντώνης Ζαΐρης – Γιώργος Σταμάτης: «Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός – Πορεία προς την αβεβαιότητα», σελ. 202, Εκδόσεις Παπαζήση

 

Η αβεβαιότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό  του καιρού μας, εξαιτίας του διαδικτύου « οι τερατολογίες σαρώνουν σε κύκλους ημιμαθών που νομίζουν ότι είναι ψαγμένοι και γνώστες κάποιας πονηρής αντισυμβατικής «επιστήμης» και με τον τρόπο αυτόν μπορούν να αντισταθούν στην «κατευθυνόμενη επίσημη ενημέρωση» και την κυριαρχία των ισχυρών της γης». Καθώς η κρίση εμπιστοσύνης στις ηγεσίες αυξάνεται ο άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται με ευκολία και ενθουσιασμό άτομα εντελώς άγνωστα που ξαφνικά γίνονται τιμητές των πάντων. Κάποιες περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες τραβούν υπερβολικά το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης προκαλώντας δυσαρέσκεια σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού που νοιώθουν να παραγκωνίζονται και στρέφονται σε ακραίες πολιτικές θέσεις (κατά κανόνα ακροδεξιές) οι οποίες  απειλούν τη σταθερότητα των κοινωνιών. Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό νέων με προσόντα και ευφυΐα νιώθει  ότι κανείς δεν ασχολείται μαζί του, ούτε το υπολογίζει δημιουργώντας ένα υπόβαθρο ανασφάλειας, αμφισβήτησης και πιθανής εξέγερσης. Οι παγκόσμιες ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα (περιβάλλον, τεχνολογία. γεωπολιτική) προκαλούν μια έκρηξη ανορθολογισμού και συνωμοσιολογίας που απειλεί την ομαλή εξέλιξη της ιστορίας για την οποία ήταν απόλυτα βέβαιος ο διάσημος καθηγητής Φράνσις Φουκουγιάμα.

Σε τούτη την επιδρομή του ανορθολογισμού οι σύγχρονες ηγεσίες καλούνται να αντιδράσουν λειτουργώντας συνθετικά λένε ο Αντώνης Ζαΐρης  και ο Γιώργος Σταμάτης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στην πίστη για τις δυνατότητες της παγκοσμιοποίησης όπου κυριαρχεί η καινοτομία, και στη φροντίδα τοπικών προβλημάτων όπως η άνιση κατανομή του πλούτου, η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και η πόλωση μέσα στην κοινωνία. Σε ότι αφορά την Ελλάδα οι συγγραφείς παρουσιάζουν σκέψεις εντελώς πρωτότυπες παραθέτοντας α δεδομένα και τις προκλήσεις μ’ έναν τρόπο που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε μια ανάλυση τύπου SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Treats- Ισχυρά σημεία, Αδυναμίες, Ευκαιρίες, Απειλές): Τα ισχυρά σημεία της Ελλάδας είναι η γεωπολιτική της θέση σε μια περίοδο ανακατάταξης ισχύος που της δίνει την δυνατότητα να αποτελέσει διαμετακομιστικό ρόλο- κλειδί στην διακίνηση εμπορευμάτων και καυσίμων και η θέληση της να ψηφιοποιηθεί δραστικά χρησιμοποιώντας τις εντυπωσιακές  αλλαγές της περιόδου του κορωνοϊού. Οι αδυναμίες της αφορούν τον αψίκορο χαρακτήρα της φυλής μας που απογοητεύεται εύκολα στην πρώτη αποτυχία καθώς και την ύπαρξη πολύ ισχυρών ομάδων στον πυρήνα της κοινωνίας  που λειτουργούν ως τροχοπέδη εμποδίζοντας κάθε καινούρια εξέλιξη. Μια ευκαιρία ευδιάκριτη είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που άλλαξε τις ισορροπίες καθιστώντας τη χώρα μας διεθνή βάση σταθερότητας σε μια περιοχή που θυμίζει κινούμενη άμμο. Απειλή σταθερή αποτελεί η γειτονική χώρα που «δεν ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της, αντίθετα μάλιστα επιδιώκει να μετατραπεί στην αναθεωρητική δύναμη της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του σουνιτικού Ισλάμ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται ο Αντώνης Ζαΐρης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, με τον Γιώργο Σταμάτη, Σύμβουλο Ανάπτυξης Επιχειρήσεων. Σε αυτή τους τη δουλειά ασχολούνται με καίρια ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την περίοδο που έρχεται καθώς « ανατέλλει ένας καινούριος κόσμος όπου η καθημερινότητα θα είναι διαφορετική από ό, τι έχουμε συνηθίσει, όπου θα επικρατούν η αβεβαιότητα και οι ανακατατάξεις. Ενώ πάντα υπήρχε αβεβαιότητα σε πολλά θέματα, εν τούτοις, κατά κανόνα, το χθες έμοιαζε με το αύριο. Αυτό πλέον δεν θα ισχύσει. Ζούμε το τέλος της βεβαιότητας και της προβλεψιμότητας και μπαίνουμε σε αυτό που ονομάζεται «New Normal», για να υπογραμμίζεται η καθιέρωση νέων κανόνων και τάσεων». Σε τούτη την δυσοίωνη προοπτική καλούμαστε να ακολουθήσουμε τα λόγια σοφών όπως ο Immanuel Kant που υποστήριζε πως ο «νους του ανθρώπου είναι ένα όργανο που μεταμορφώνει την χαοτική πολλαπλότητα της εμπειρίας σε εύτακτη ενότητα σκέψης». Αυτή είναι η πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πιο φωτισμένοι του καιρού μας που πρέπει να βρουν πρακτικές με μεταρρυθμιστική πνοή και μεταρρυθμιστικές αφηγήσεις οι οποίες προσφέρουν απαντήσεις και σταθερότητα.

 

Αντώνης Ζαΐρης, Γιώργος Σταμάτης

 

Βιογραφικά:

O Αντώνης Ζαΐρης είναι Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πάφος και αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠE. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΒΑ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η διδακτορική του διατριβή ήταν σε θέματα Συμπεριφοράς Καταναλωτή. Έχει υπηρετήσει ως διευθυντικό στέλεχος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ και ως γενικός διευθυντής σε πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ έχει υπηρετήσει και το δημόσιο μάνατζμεντ. Από το 2005 έως το 2012 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος. Από τον Ιούλιο του 2012 έως το Νοέμβριο του 2013 υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε επίσης αναπληρωτής εθνικός εκπρόσωπος στη Διακυβερνητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και στα Πανεπιστήμια Τιράνων και Πράγας. Είναι συγγραφέας 18 βιβλίων (τα 11 σε συνεργασία με το Γιώργο Σταμάτη).

Ο Γιώργος Σταμάτης είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, οργανωσιακός Coach Gestalt και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Νομικά, Marketing, Εκπαίδευση Ενηλίκων και Συμβουλευτική Οργανισμών «Gestalt in Organizations». Έχει μακροχρόνια καριέρα ως διευθυντικό στέλεχος σε πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, στον ευρύτερο χώρο του Marketing και της Επικοινωνίας. Έχει εκπαιδεύσει και υποστηρίξει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα Πανεπιστήμια UΝΥT των Tιράνων και UNYP της Πράγας. Έχει συγγράψει 15 βιβλία (τα 11 σε συνεργασία με τον Α. Ζαΐρη), μεταξύ των οποίων είναι: Ολοκληρωμένη Στρατηγική Επικοινωνία, Ελληνοπάθεια, Ποια Ανάπτυξη; Σχεδιασμένη Δημιουργική Αναρχία, Η Τέχνη της Αλλαγής. Gestalt: Μια διαφορετική προσέγγιση σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και Το Παγωμένο Μέλλον. Εθνικές συναρτήσεις και Ασυναρτησίες. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top