Fractal

Μεσολαβητικός κρίκος

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

Θεοδόσης Ν. Τζιαφέτας «Το μαύρο είναι χρώμα φιλικό -προσέγγιση στο ορεινό καταφύγιο του Χρήστου Μπράβου», εκδόσεις Κ.Μ.Σταμούλη –Θεσσαλονίκη-2020

 

Όσο κι αν η ποίησή του Χρήστου Μπράβου θεωρήθηκε για κάποιους πυκνή, δύσκολη και σκοτεινή το γεγονός ότι αγαπήθηκε και την αναζητούν χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο του οι  αναγνώστες απέδειξε την διαχρονική της αξία.

Το νέο αυτό βιβλίο του παιδικού του φίλου Θεοδόση Τζιαφέτα έρχεται να ρίξει φως στις όποιες δυσκολίες πλανώνται για το ποιητικό έργο του Χρήστου Μπράβου.

Η ποίηση του Χρήστου Μπράβου είναι ταυτισμένη με τον γενέθλιο τόπο την Δεσκάτη Γρεβενών. Με μαστοριά ο ποιητής μετέπλασε την μνήμη του τόπου σε τέχνη με αναφορές στην παράδοση και τα τραύματα τα των ανθρώπων .

«Φωτογραφίζει πό μνήμης τούς πόντες».

«κι ν φύγεις λο πίσω θά γυρνς/ στά μαυρολίθαρα δεμένος πελάτης».

Στην εισαγωγή της έκδοσης αναφέρεται η πρόθεση του Θεοδόση Τζιαφέτα.

«Κινούμενος, λοιπόν, από κοινές μνήμες από θαυμασμό και αγάπη για την ποίησή του, από αγνή, φιλική και καλώς νοούμενη τοπικιστική προδιάθεση, από την επιθυμία να γίνω ένας μεσολαβητικός κρίκος με διαμετακομιστικό ρόλο στην προσπάθεια των συγχωριανών και του κάθε καλόπιστου αποδέκτη να προσεγγίσουν, όσο είναι δυνατό, την ποίηση του Χρήστου Μπράβου, ανέλαβα, «οκεί βουλήσει», την ευθύνη και τον δύσκολο αγώνα να επιχειρήσω κάποια προσέγγιση, κυρίως στην πρώτη του ποιητική συλλογή, Ορεινό καταφύγιο» σελ.11

Η προσέγγιση γίνεται με συναισθηματική – προσωπική άποψη  γιατί  τον ποιητή τον γνώριζε ως συντοπίτη γείτονα  και είχαν κοινά βιώματα, κοινές παραστάσεις. Ως φιλόλογος και μελετητής του έργου του ο ίδιος μπορεί «να τον ερμηνεύσει» και να αναδείξει το εύρος της ποίησής του.

Με την προσέγγιση της παρούσας έκδοσης θεωρώ ότι  αναδεικνύονται περισσότερα στοιχεία για την κατανόηση της ποίησης του Χρήστου Μπράβου. Το βιβλίο είναι έτσι γραμμένο που ο αναγνώστης έχει τις απαραίτητες πληροφορίες για να μυηθεί στο ποιητικό τοπίο του ποιητή. Ο θάνατος, ο εφιαλτικός  τόπος, το παράλογο, δημιουργούν μια σκοτεινή πραγματικότητα. Αλλά ο ρόλος της τέχνης είναι να σε πάει παραπέρα. Να διευρύνει τον ορίζοντά σου.

Μα καλά τον ποιητή τον ενδιέφερε μόνο το παρελθόν και η παράδοση; Όχι βέβαια!

Στο έργο του φαίνονται οι επιρροές από όλα τα κοινωνικά και πολιτιστικά ρεύματα της εποχής του αλλά και η πραγματικότητα που ζούσε.

Στο ποίημά του ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΟΥ αναφέρεται στον στραγγαλισμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Στη νεκροψία θα βρουν

Σφηνωμένη στο λαρύγγι του

Τη λέξη πού κατάπιε.

Σε ένα άλλο ποίημά του (προφητικό) αναφέρεται στα παιδιά που φεύγουν… για άλλους τόπους ελπίζοντας σε καλύτερη σταδιοδρομία.

ΦΥΤΩΡΙΟ

«Φεύγουν τα παιδιά μας»

Λέγαν οι κηπουροί

«στις λαϊκές πουλιούνται τα παιδιά μας»

( σελ 126)

«Στην ποιητική τέχνη του Μπράβου έγκειται η δυνατότητα  μέσα από την εκφραστική λιτότητα του στίχου να ξεπηδά ολοκληρωμένο φιλοσοφικό δόγμα ακόμα και από την απλοϊκή και αφελή σκέψη ενός  μικρού παιδιού ( σελ 144).

Η θεματική στην ποίηση του Χρήστου Μπράβου όπως αναδεικνύεται στο βιβλίο αυτό είναι ανεξάντλητη και ανοίγει νέους δρόμους μελέτης.

Όπως

  • Το χρώμα στην ποίηση του Χρήστου Μπράβου
  • Ο κριτικός του λόγος
  • η γυναίκα
  • Ο Σολωμός  στην ποίηση του
  • Τα Μαθηματικά και ο ποιητική του.

Στα συν της έκδοσης η ανάλυση των ποιημάτων και η αναλυτική βιβλιογραφία για τον ποιητή.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Θεοδόσης Τζιαφέτας γεννήθηκε στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είναι φιλόλογος και υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση από πολλές θέσεις. Η αγάπη του για την ποίηση και τη στιχουργική είναι μια διαρκής ενασχόληση.

Σε συνεργασία με τους “ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΕΣ” έγραψε τους στίχους των τραγουδιών “Νότιος Ευρωπαίος” και “Μπλουζ των σκιών“, Μουσική Θανάσης Κατεργάρης, τραγούδι Δέσποινα Σβερώνη.

Έχει δημοσιεύσει ποιήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και εργασίες για την ποίηση του Χρ. Μπράβου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top