Fractal

19 ποιητές ανθολογούνται

Γράφει ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος //

 

«Γράμματα της ποίησης», Ποιητική ανθολογία, εκδ. «Ατέχνως»

 

Στις μέρες μας εκδίδονται πολλές ποιητικές ανθολογίες, όμως, οι περισσότερες είναι ογκώδεις, συμπεριλαμβάνουν πολλούς ποιητές, ενώ κριτήρια επιλογής ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Συνήθως τέτοιες εκδόσεις είναι πρόχειρες. Όμως, υπάρχει και η σπάνια περίπτωση μια σύγχρονη ανθολογία να είναι προσεγμένη και να περιλαμβάνει λίγους και καλούς ποιητές.

Μια πολύ προσεγμένη έκδοση είναι η ποιητική ανθολογία «Γράμματα της ποίησης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ατέχνως» και περιλαμβάνει δεκαεννιά ποιητές.

Οι ποιητές, που περιλαμβάνονται στην ανθολογία είναι οι: Παναγής Αντωνόπουλος, Ειρήνη Αποστολίκα, Δημήτρης Βαλαής, Χαρούλα Βερίγου, Χρήστος Δημούλας, Κώστας Ευαγγελάτος, Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, Σπύρος Ζαχαράτος, Χρήστος Ζήκος, Ατζέρ Ιχτιάρ, Γεωργία Καλαμποκά, Βαγγελιώ Καρακατσάνη, Δέσποινα Κουτούφαρη, Ειρηναίος Μαράκης, Ανδριάνα Μπιρμπίλη, Αντώνης Μπουντούρης, Άριξ Σαρίδης, Ηλέκτρα Στρατωνίου και Αλέκος Χατζηκώστας.

Η ανθολογία «Γράμματα της ποίησης» περιλαμβάνει διάφορες φόρμες και τεχνοτροπίες. Έτσι συναντάμε άλλα ποιήματα σε ελεύθερο και άλλα σε παραδοσιακό στίχο, άλλα πιο ξεκάθαρα σε εκείνο, που θέλουν να πουν και κάποια περισσότερο υπαινικτικά, αλλά γενικά πρόκειται για ποιήματα κατανοητά, λιτά χωρίς να γίνονται κραυγαλέα και διατηρώντας έναν εσωτερικό ρυθμό, που τα κάνει να διαβάζονται ευχάριστα. Η ανθολογία περιλαμβάνει ποιητές διαφόρων ηλικιών, ενώ ο κάθε ποιητής συμμετέχει με πέντε ποιήματα.

Τα θέματα της συγκεκριμένης ανθολογίας ποικίλουν. Άλλοι ποιητές συμμετέχουν με κοινωνικά ποιήματα, άλλοι με ερωτικά και άλλοι και με τα δύο. Τα περισσότερα είναι κοινωνικά. Οι ποιητές επηρεασμένοι από τις κοινωνικές ανισότητες, τους πολέμους, την προσφυγιά και την κρίση μεταφέρουν στα ποιήματά τους μια θλίψη, αλλά και μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Σταχυολογούμε μερικά παραδείγματα: «Στη Μόρια λοιπόν / στον τόπο των ζωντανών νεκρών / με αλληλεγγύη και αγώνα / για ξερίζωμα των αιτιών», γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας. Ο Δημήτρης Βαλαής γράφει για δάκρυα και αίμα και για τους καπηλευτές της ανθρώπινης ιστορίας, που «περνούν την ώρα τους παίζοντας σκάκι / και διασκεδάζουν / θυσιάζοντας τα πιόνια τους!…» «Εμείς δεν είμαστε παιδιά της τύχης / ματωμένο το μυαλό μας στην τριβή», γράφει ο Χρήστος Δημούλας για όσους αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. «Σ’ ένα πόλεμο βίαιο / με βία πρέπει να απαντάμε», γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης. Συγκλονιστικό είναι το ποίημα της Ανδριάνας Μπιρμπίλη «Γκρίζο πλάνο», που αναφέρεται στους βομβαρδισμούς στο Κόσσοβο το 1999: «Τραβάω πλάνα από ό,τι έμεινε από ένα σχολείο, / κάτω από τα χαλάσματα φαίνονται / βιβλία και μια κούκλα χωρίς χέρι, / δίπλα στις τσάντες των παιδιών.» Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το ποίημα της Ατζέρ Ιχτιάρ «Το πληγωμένο περιστέρι», όπου το περιστέρι συμβολίζει την ειρήνη.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η ανθολογία «Γράμματα της ποίησης» περιλαμβάνει ορισμένα ερωτικά ποιήματα. Δίχως να παραγνωρίσουμε τα άλλα, ξεχωρίσαμε το ποίημα «Η φωτογραφία» της Φαίδρας Ζαμπαθά-Παγουλάτου.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι από ένα δείγμα από όλους τους υπόλοιπους ποιητές, που συμμετέχουν στην ανθολογία, όμως, θα σταματήσουμε εδώ να αφήσουμε και κάτι να ανακαλύψει ο αναγνώστης διαβάζοντας την ανθολογία «Γράμματα της ποίησης» και μελετώντας δείγματα από το έργο 19 ποιητών, όπως εύστοχα αναφέρει το σημείωμα της έκδοσης: «εντέχνως στο Ατέχνως!»

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top