Fractal

Η Πραγματικότητα της Ρευστότητας

Γράφει ο Γιώργος Σιούτζος //

  

«Γεννημένοι ρευστοί», Zygmunt Bauman, Thomas Leoncini, Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Πατάκη, σελ. 128

 

Το βιβλίο «Γεννημένοι Ρευστοί – Μεταμορφώσεις της Τρίτης Χιλιετίας» πρόκειται για μία έκθεση βασικών προβληματισμών σχετικά με σύγχρονα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Σε ένα διάλογο μεταξύ του Bauman και του Leoncini το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και ο αναγνώστης νιώθει πως συμμετέχει ενεργά σε ένα διάλογο που θα μπορεί να είχε με την παρέα του.

Ο τίτλος «Γεννημένοι Ρευστοί» και η θεματολογία του βιβλίου οριοθετεί τη ρευστότητα στα πλαίσια των εγγενών χαρακτηριστικών του ανθρώπου αποδεικνύοντας με παραδείγματα πως η ρευστότητα δεν εντείνεται με τις εποχές ή τις αλλαγές αλλά είναι ένα καθιερωμένο γνώρισμα του συλλογικού και ατομικού γίγνεσθαι. Καλύτερα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας, ένα μοντέλο αλλαγής και εξέλιξης. Τι σημαίνει ρευστότητα; Σημαίνει το αντίθετο από μία σταθερή και αγκυλωμένη κατάσταση κάτι που είναι ο ορισμός της ζωής. Και κάτι που επιβεβαιώνεται από τις διαφορετικές φάσεις που εισέρχεται κάθε φορά η κοινωνία όσο και ο εαυτός μας.

Η είσοδος της ιδιωτικής στη δημόσια σφαίρα είναι κατά τον Leoncini το κυρίαρχο ζήτημα της σύγχρονης εποχής. Με το να κοινοποιούμε τα ιδιωτικά ζητήματα στη δημόσια σφαίρα (χωρίς να υπάρχει απαραιτήτως ενδιαφέρον από το πλήθος που την απαρτίζει) οξύνουμε την απομάκρυνση και αδιαφορία από τα πραγματικά συλλογικά προβλήματα για τα οποία δεν απομένει χώρος. Αυτό αποτελεί σύμφωνα με το βιβλίο τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής κρίσης.

Mε αφορμή τις αλλαγές στο δέρμα όπως τα τατουάζ και την πλαστική χειρουργική (που είναι η μετουσίωση της ελπίδας και άλλων εσωτερικών συναισθημάτων σε μία μακροπρόθεσμη δέσμευση) γίνεται αναφορά στην προσπάθεια του ανθρώπου να καθορίσει το είναι του μέσω της κατασκευής του εξωτερικού του εαυτού με στοιχεία που επιθυμεί. Ο συλλογικός προτασσόμενος χρωματισμός δε λείπει από εδώ. Ως ρευστή πολιτιστική δυναμική η μόδα καθορίζει την προσπάθεια διαμόρφωσης αυτού του είναι. Είτε με το να την ακολουθεί είτε με το ανατάσσεται δυναμικά κόντρα σε αυτή μία σύγκρουση που μπορεί να δημιουργήσει μία νέα μόδα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για «Γεννημένοι ρευστοί», Zygmunt Bauman, Thomas Leoncini,

Zygmunt Bauman

Αποτέλεσμα εικόνας για Thomas Leoncini

Thomas Leoncini

 

 

 

 

Στη συνέχεια η προβληματική μεταφέρεται στον εκφοβισμό. Η βασική ιδέα είναι πως το κακό προκαλεί έκπληξη τις πρώτες φορές εκδήλωσής του αλλά στη συνέχεια πυροδοτεί αδιαφορία στην καλύτερη, διασκέδαση στη χειρότερη. Και αυτή είναι μία μεταμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας. Επιπλέον κατά τους συγγραφείς αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι η έλλειψη σχέσης αιτίας-αποτελέσματος που παρατηρούνταν παλαιότερα σε εκφράσεις του «κακού».

Η προβληματική στη συνέχεια μεταφέρεται στα κοινωνικά δίκτυα και στη φενακισμένη υπόσχεση φήμης. Aκόμα αναφορά γίνεται και στη ρευστότητα και τη δυναμική των σχέσεων κάθε είδους που αναπτύσσουν οι άνθρωποι.

Καταληκτικά θεωρώ πως αξίζει να το διαβάσατε μίας και σίγουρα θα βρείτε ιδέες που θα μπορέσουν να ταξινομήσουν αχανείς σκέψεις και προβληματικές που πιθανών να έχετε για σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top