Fractal

Η φλόγα της θυσίας

Γράφει ο Μιχάλης Τρούλης // *

 

«Διατί βιάζεσαι, παιδί μου, και θέλεις να τα κάμεις όλα μαζί;» Αρχείο Κωνσταντίνου Θρ. Μάνου, Τόμος Α’

Εισαγωγή, Έκδοση Κειμένου, Σχόλια Νικόλαος Ε. Παπαδογιαννάκης, Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Ρέθυμνο/Χανιά 2020.

 

…πρώτος «στ’ άρματα και τα γράμματα»

 

Ο Κωσταντίνος Θρ. Μάνου (1869-1913) υπήρξε γόνος ιστορικής οικογένειας, ανατράφηκε με υψηλό το φρόνημα της ευθύνης και της προσφοράς στην πατρίδα, και αναδείχθηκε σε εμβληματική προσωπικότητα της τελευταίας εικοσαετίας του 19ου και της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα. Υπήρξε ενεργός πολίτης, πρώτος «στ΄ άρματα και στα γράμματα». Άριστος μαθητής και αθλητής, ποιητής και μεταφραστής, με διακρίσεις στα ονομαστά Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργη και της Οξφόρδης για την επίδοση του στα Νομικά και τη Φιλολογία. Από τότε συνέλαβε την ιδέα για την οργάνωση και πραγματοποίηση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα!

Δυστυχώς, Ο Κωσταντίνος Θρ. Μάνου σκοτώθηκε μόλις 44 χρονών, όταν το αεροπλάνο του εξαδέλφου του Εμμανουήλ Αργυροπούλου συνετρίβη στον Λαγκαδά τον Απρίλιο του 1913, σε ανιχνευτική πτήση, οπότε είχε κλείσει ήδη έναν αξιοθαύμαστο κύκλο ζωής, μάλιστα σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Διετέλεσε δάσκαλος της Ελισάβετ, αυτοκράτειρας της Αυστροουγγαρίας, της γνωστής Σίσσυ, ταξίδεψε στην Αλάσκα για την ανεύρεση χρυσού, συγκρότησε τον Ιερό Λόχο και ήλθε στην Κρήτη να πολεμήσει στην Επανάσταση του 1897, υπηρέτησε ως Δήμαρχος Χανίων επί Κρητικής Πολιτείας και έθεσε τις βάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής της πόλης, συμμετείχε στην Επανάσταση του Θερίσου, υπερασπίστηκε στη Βουλή τη Δημοτική γλώσσα, πολέμησε στην Ήπειρο και απελευθέρωσε τη Νικόπολη και την Πρέβεζα στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Η έκδοση του Αρχείου του Κωνσταντίνου Θρ. Μάνου και ειδικότερα η παράδοση στο φως των επιστολών του αναδεικνύουν, με κάθε σελίδα τους, τον πατριώτη που τον διαπερνά κάθε στιγμή η φλόγα της θυσίας! Ιδιαίτερα η παρουσία τον Κωνσταντίνου Μάνου στην Κρήτη υπήρξε αποφασιστικής σημασίας, και για τον λόγο αυτό οι Κρητικοί αισθάνονται αιώνια και απέραντη ευγνωμοσύνη στη μνήμη του. Αυτή η οφειλή επιβάλλεται να ολοκληρωθεί, με την έκδοση και του υπόλοιπου Αρχείου, για να μείνει η πρέπονσα μνήμη στους αιώνες και η ευγνωμοσύνη παντοτινή στον φίλο της Κρήτης Κωνσταντίνο Θρ. Μάνο.

 

 

* Ο Μιχάλης Τρούλης είναι Πρόεδρος Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top