Fractal

Τα πάθη και τα λάθη του Μανουήλ Σγουρού

Γράφει ο Άγγελος Χαριάτης //

 

Μάνος Κουμεντάκης «Έλληνας και Φράγκος – Η άγνωστη ιστορία», εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

 

Στο μυθιστόρημα Έλληνας και Φράγκος – Η άγνωστη ιστορία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, ο Μάνος Κουμεντάκης μάς παρουσιάζει μια άγνωστη και συνάμα κάπως σκοτεινή ―αθέατη, ή μη προβεβλημένη, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς― περίοδο του ελληνισμού. Η μεσαιωνική Ελλάδα του 13ου και 14ου αιώνα κατοικείται, ή αν θέλετε κυριαρχείται, από Φράγκους, Ενετούς, ασφαλώς Βυζαντινούς, Γενοβέζους και Καταλανούς, ενώ οι πειρατές λυμαίνονται τον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου.

Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας απλή, κατανοητή και μεστή γλώσσα, μας παρουσιάζει τη γέννηση, τα πάθη και τα λάθη του κεντρικού ήρωά του, του Μανουήλ Σγουρού ή Σγουρομάλλη, που ο πατέρας του είναι Έλληνας και η μητέρα κρατά από φραγκική γενιά.

Ο πρωταγωνιστής, λοιπόν, ενώ έχει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα ώστε να πορευτεί με ασφάλεια μέσα στον έστω ιδιότυπο αριστοκρατικό κύκλο της εποχής του, επιλέγει να ακολουθήσει την καρδιά του. Επιλέγει να γίνει τροβαδούρος της περιπλάνησης, του έρωτα, της περιπέτειας και της αγάπης, στις αυλές των αρχόντων που τον καλούν, συμμετέχοντας σε κατασκοπευτικά παιχνίδια, σε μάχες, σε εντάσεις, και απαντώντας σε προσκλήσεις και προκλήσεις.

Η πένα του συγγραφέα καταφέρνει να δημιουργήσει την απαραίτητη ατμόσφαιρα, περιγράφοντας τη ζωή στην ύπαιθρο και την πόλη στο μεσαιωνικό ελλαδικό κάδρο. Σκοπός του, πέρα ασφαλώς από την αφήγηση και την εξιστόρηση των περιπετειών του Μανουήλ Σγουρού, είναι η παρουσίαση στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, η αναπαράσταση κατά μια έννοια, της τότε εποχής. Η αφήγηση του μύθου είναι γραμμική, κάτι που διευκολύνει τον αναγνώστη να παρακολουθήσει την πορεία του ήρωα, αλλά και να νιώσει, ταυτόχρονα, να τον περιβάλλει σαν διαφανής μεμβράνη το κλίμα της εποχής.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν αρκετά βιβλία, είτε μυθοπλασίας είτε ιστορικά μυθιστορήματα, που να έχουν ως θεματική τον άγνωστο στους περισσότερους από εμάς καιρό της Φραγκοκρατίας. Και από αυτή την άποψη είναι, αν μη τι άλλο, αξιόλογη και αξιοπρόσεκτη η συγγραφική προσπάθεια του Μάνου Κουμεντάκη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top