Fractal

Το χριστουγεννιάτικο νεογέννητο προσφυγόπουλο

Γράφει ο Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης //

 

 

 

Νίκη Τρουλλινού, “Χριστουγεννιάτικο τσάι της αλληλεγύης”, Te nataliziodi solidarietà. Te navideno solidario, Ηράκλειο 2018.

 

Είναι ένα απλό λιτό μαυρόασπρο ολιγοσέλιδο βιβλίο τσέπης, με τρίγλωσσο τίτλο: ελληνικό, ιταλικό και ισπανικό. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες ο αναγνώστης ανακαλύπτει και μια τέταρτη γλώσσα, την αραβική.  Η σεμνή εμφάνιση του λογοτεχνικού πονήματος έρχεται σε αντίθεση με την γλαφυρή περιγραφή, την πλούσια γλώσσα, την οικεία περιγραφή και την ολοζώντανη αφήγηση του νέου μικροδιηγήματος Χριστουγεννιάτικο τσάι αλληλεγύης της καταξιωμένης συγγραφέως Νίκης Τρουλλινού. Ο μύθος αφορά τη χριστουγεννιάτικη γέννηση ενός προσφυγόπουλου από τον αγροτικό ιατρό και δυο-τρείς γυναίκες σ’ ένα ακριτικό ελληνικό νησί με ελάχιστους κατοίκους. Η πλοκή εστιάζεται στις σχέσεις των πρωταγωνιστών μεταξύ τους, ενώ οι χαρακτήρες παρουσιάζονται με σαφήνεια και δωρική λιτότητα. Η καθημερινότητα στο ολιγάνθρωπο χωριό του νησιού, στατική και βαρετή κατά τους χειμερινούς μήνες, αποκτά ενδιαφέρον το καλοκαίρι χάρη τουρισμό. Ειδικά τα Χριστούγεννα που δεν υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα η μοναξιά και η απομόνωση είναι οι μόνιμοι σύντροφοι των ντόπιων.

Αυτά τα Χριστούγεννα, όμως είναι διαφορετικά, καθώς η γέννηση του φτωχού προσφυγόπουλου, οι γονείς του οποίου ήρθαν στο νησί με  το γνωστό δουλεμπορικό δρομολόγιο από τα μικρασιατικά παράλια της Τουρκίας, ταυτίζεται στη σκέψη του αναγνώστη με τη  γέννηση του Θεανθρώπου. Το πρώτο κλάμα του νεογέννητου υπενθυμίζει σε όλους την αξία της ανθρώπινης ζωής, την κοινή ανθρώπινη καταγωγή και την ανάγκη για αγάπη και συμπόνια ανεξάρτητα από θρησκείες, εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Αυτό το μήνυμα μεταφέρει το παρόν διήγημα, το οποίο είναι σκόπιμα γραμμένο σε τέσσερεις γλώσσες, καθώς τα ελληνικά, ιταλικά και ισπανικά συμβολίζουν τις χώρες υποδοχείς των μεταναστών και τα αραβικά τον τόπο καταγωγής τους. Αυτό φανερώνει την ανθρώπινη αλληλεγγύη και την χριστιανική διδασκαλία, συνάμα. Και το τσάι;

«[…]Ο γιατρός, Ρόδη τον λένε, έβαλε τον βραστήρα να φτιάξει τσάι από ένα πανέμορφο κουτί… «Christmas tea» γράφει πάνω στο μέταλλο, με στολίδια κόκκινα και φύλλα ελάτου, πράσινο τσάι με κομμάτια ξεραμένων φρούτων, μοσχομύρισε σπίτι και ιατρείο. Γεμίζει δυο φλιτζάνια, μια γ’ αυτόν και μια για τη λεχώνα, και προχωρεί στο διάδρομο. “Τσάι της αλληλεγγύης θα το λέμε τώρα πια” ψιθύρισε[…]».

 

Νίκη Τρουλλινού

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top