Fractal

Σεβασμός και προσκύνημα στην γυναικεία φύση

Γράφει η Ελισάβετ Ιακωβίδου //

 

Δημήτρης Βαρβαρήγος «Υπατία», εκδ. 24 γράμματα

 

Αλεξάνδρεια 4ος-5ος αιώνας μ.Χ. Η αστρονόμος, μαθηματικός και νεοπλατωνική φιλόσοφος, Υπατία, είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από την οποία κινούνται όλα τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής.

Ανακήρυξη του Χριστιανισμού ως επίσημη θρησκεία από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Θεοδόσιο Β! και καθαίρεση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού με βίαιο τρόπο. Ο κλήρος στο επίκεντρο το σκοταδισμού και της φανατικής μισαλλοδοξίας.

Η επιστήμονας Υπατία, ένας συνδυασμός κάλλους, ήθους και πνεύματος κινείται στο κέντρο των μεγάλων αυτών συγκρούσεων, υπηρετώντας την επιστήμη και τις φιλοσοφικές της θεωρίες και  συγκεντρώνοντας στο σπίτι της ένα πλήθος επιφανών μαθητών και φανατικών οπαδών της.

Έτσι μπαίνει στο στόχαστρο της χριστιανικής ιερατικής εξουσίας σαν ειδωλολάτρισσα που ακολουθεί παγανιστικές μεθόδους για να προσηλυτίσει τους μαθητές της.

Αυτά είναι τα ιστορικά γεγονότα τα οποία με περισσή δεξιοτεχνία ο συγγραφέας Δημήτρης Βαρβαρήγος  εμπλέκει με το μύθο που ο ίδιος δημιουργεί.

Είναι πασιφανές ότι έχει μελετήσει επιμελώς και διεξοδικά την ιστορία και οι αναφορές του σε αυτήν είναι πολύ σημαντικές.

Η ιστορία υφαίνεται σιγά σιγά και με πολύ ενδιαφέρον κρατώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος αμείωτο μέχρι να καταλήξει στο αναπόφευκτο της ειμαρμένης.

Ένα αξιόλογο πόνημα εμπνευσμένο από αλήθειες αλλά βασισμένο πάνω στην πολυσχιδή προσωπικότητα της Υπατίας, γραμμένο με ευαισθησία και φαντασία.

Μια εξύμνηση της γυναίκας γενικότερα, ένας σεβασμός και προσκύνημα στην γυναικεία φύση, κάτι που τιμά τον συγγραφέα ιδιαίτερα.

Η έντεχνη αφηγηματική ικανότητα του Δημήτρη Βαρβαρήγου μέσα από γλαφυρές περιγραφές, ευχέρεια λόγου και χρήση λεξιλογίου υψηλού επιπέδου, αναδεικνύουν το ανεβασμένο μορφωτικό του επίπεδο.

Βαθιές φιλοσοφικές ιδέες αναδύονται μέσα από τον αρχαίο πολιτισμό που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα στον αναγνώστη αλλά και ερεθίσματα για περαιτέρω έρευνα.

Αναφορές στο Χρυσό Αιώνα του Περικλή, στην Αθήνα, πόλη, κράτος σαν κοιτίδα του πολιτισμού.

Εξύμνηση του έρωτα, σαν ψυχή, πνεύμα και σώμα.

Πιστή σκιαγράφηση του πορτραίτου της Αλεξάνδρειας μέσα από τις διαφορετικές εθνότητες που την κατοικούν και τις θρησκευτικές έριδες που υποβόσκουν για επικράτηση του Χριστιανισμού.

Πιστή περιγραφή του κοινωνικού περίγυρου και κατεστημένου με ζωντανές αναπαραστάσεις που κάνουν τον αναγνώστη να συμμετέχει στα δρώμενα χωρίς να το έχει επιδιώξει.

 

Δημήτρης Βαρβαρήγος

 

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην γνώση και στην ιστορία μέσα από την ικανότατη γραφή και οξυδερκή ματιά του συγγραφέα.

Ένα πολύ σημαντικό και αξιόλογο βιβλίο το οποίο δημιουργεί στον αναγνώστη ποικίλα συναισθήματα για τον άνθρωπο αλλά και ποικίλα ερωτήματα όσον αφορά στην ιστορία.

Με βασικό ερώτημα αν τελικά ο άνθρωπος μαθαίνει από την ιστορία ή ακολουθεί το δρόμο που έχει χαράξει ο ίδιος χαμένος μέσα στην άγνοια και τη μισαλλοδοξία που τον έχει κυριεύσει.

Η μεγάλη σύγκρουση του Χριστιανισμού με το αρχαίο ελληνικό  πνεύμα μέσα από βανδαλισμούς και βιαιότητες.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια αξία γιατί είναι όλοι πλάσματα κάποιου  θεού…

Άλλωστε οι θεοί φροντίζουν για εμάς τους ανθρώπους, εκείνοι ξέρουν καλύτερα τι πρέπει να γίνει…..υποστηρίζει ο συγγραφέας.

Ένα αξιόλογο βιβλίο εφάμιλλο των μεγάλων κλασικών της ιστορίας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top