Fractal

Tυφλώσεις και Πλάνες

Γράφει ο Γιώργος Σιούτζος //

 

 

Είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης να προσπαθεί διαρκώς να εντοπίζει ή δημιουργεί συναρθρώσεις ανάμεσα στα διάφορα γεγονότα και δεδομένα ώστε να κατασκευάσει μοτίβα και συμπεράσματα που θα δίνουν μία λογική εξήγηση σε κατά τα’ άλλα τυχαία γεγονότα και καταστάσεις. Ειμαρμένη διαδικασία του ανθρώπινου πνεύματος να προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις και ας απορρίπτει σκοπίμως ορισμένα γεγονότα που δεν ταιριάζουν στο μοτίβο του ή ας χρησιμοποιεί χαλκευμένες συνδέσεις.

 

 

Ένα αξεδίψαστο ανθρώπινο πνεύμα που συνεχώς αναζητεί την ολοκληρωσιμότητα. Την λογική ή λογικοφανή πολλές φορές σύνδεση γεγονότων και συμβάντων που θα αμβλύνουν το άγχος του υπαρξιακού αγνώστου και μυστηρίου. Και ας γνωρίζει ότι πρόκειται για ερμηνευτική απλοποίηση ή παραποίηση. Οι καταπιεστικοί χρόνοι που δημιουργεί το εντός πολλές φορές οδηγούν σε βιομηχανοποιημένη παραγωγή μαζικών μοτίβων που μοιάζουν λογικοφανή αλλά δεν παύουν να στερούνται ουσιαστικών συνεκτικών κρίκων με υλικό συγκόλλησης ασθενές.

Συχνά τα λογικοφανή μοτίβα δέχονται κριτική για τη μη ορθολογικότητά τους. Ειδικά από την επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα όμως και η επιστημονική κοινότητα είναι ανοχύρωτη απέναντι σε οποιασδήποτε κριτική από ατελή μοτίβα, που όμως είναι αποδεκτά και ενστερνίζονται από μερίδα του κοινωνικού συνόλου.

Η προβληματική στο τέλος ενάγεται σε θέμα αντίστασης στην ανθρώπινη ενόρμηση να δίνει άμεσα απαντήσεις. Η αδιάκοπη διερώτηση για το τι γνωρίζουμε, τι δε γνωρίζουμε και τι είναι αυτό που καν δε γνωρίζουμε πως δε γνωρίζουμε (μη γνώσιμο) ίσως αποτελεί ένα καλό εφαλτήριο υιοθέτησης πίο ορθολογικών θεωριών, μοτίβων και μοντέλων.

Στη σημερινή εποχή η ανάγκη διάπλασης εμφρονων ατόμων είναι ένα ηθικό κάλεσμα και μία κοινωνική επιταγή αν θέλουμε να υποστηρίζουμε πως μαχόμαστε για ουσιαστική πρόοδο. Η κρίση της σκέψης και των θεμελίων της επιστημονικής γνώσης οδηγεί στο μυστήριο δηλαδή στο μη γνώσιμο ή στην καλύτερη περίπτωση στο άγνωστο που προσπαθούμε να καλύψουμε με φενακισμένα ορθολογικές θεωρίες και μοτίβα.

Όταν ανάβεις ένα σπίρτο πέρα από το χώρο που φωτίζεται βλέπεις και το σκοτάδι που απομένει.

 

 

 

 

Ετικέτες: ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top