Fractal

To πλατύ ποτάμι της ανάγνωσης

Γράφει η Αρχοντούλα Διαβάτη // *

 

Είδα αυτές τις μέρες να επαληθεύεται ακόμα μια φορά το θαύμα της ανάγνωσης. Αληθινή χαρά και έκπληξη ενόσω διαβάζεις, να συναντάς έναν κόσμο χρωματισμένο και αφιερωμένο εξαιρετικά σε σένα, αποσυρμένη στον χρόνο και στον τόπο που σου οριοθέτησαν, δεμένη σφιχτά από τη γοητεία των λέξεων όταν κατηφορίζεις, και γλιστράς ή αγκομαχώντας παίρνεις την ανηφόρα – βουνά, ζώα, άνθρωποι όταν σου συστήνονται, σε πλουτίζουν και σε συγκινούν. Πού και πού σηκώνεις το κεφάλι από τις πυκνογραμμένες σελίδες και χαμογελάς σε μια σκέψη που είναι όμορφη και οικεία.

ΤΟ ΠΛΑΤΥ ΠΟΤΑΜΙ, του Γιάννη Μπεράτη, μαρτυρία για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπου άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας έλαβε μέρος ως εθελοντής, είναι ένα συναρπαστικό έργο εξαιρετικής τεχνικής, όπου ο καλλιεργημένος αφηγητής με έναν ευρηματικό πλάγιο λόγο, σπάσιμο της φράσης και παρενθέσεις, με απλότητα και λιτότητα σε μια εντελώς φυσική ροή ολοκληρώνει την καταγραφή ενός ημερολογίου του πολέμου, μέχρι την οπισθοχώρηση και την επίμονη και εξευτελιστική κάθοδο – «θάλαττα θάλαττα». Αντιπολεμικό μυθιστόρημα συγκινητικό και αξιοδιάβαστο και πάλι, έστω και ανεπίκαιρα, για το ήθος και το ύφος της γραφής, κυρίως για την έμφαση που δίνεται στον άνθρωπο και την ανθρώπινη ζωή, όταν χωρίς κορώνες και μεγάλα λόγια καθρεφτίζεται και αναμοχλεύεται η ομαδική ψυχή.

Στη συμφωνημένη συνάντηση την τακτή μέρα με τους φίλους της Λέσχης ανάγνωσης που είχαν στη διάρκεια της γιορτής και της αργίας την ίδια εμπειρία ανάγνωσης, ακουμπάς ξαφνιασμένη στη δική τους χαρά και έκπληξη, στον αναστοχασμό και στη συγκίνησή τους, να ‘χουν μάλιστα μερικοί έναν άνθρωπο δικό τους, που έχει διασταυρώσει σε ανύποπτο χρόνο τα δικά του δρομολόγια στον καιρό, με εκείνα του συγγραφέα, τις δικές του σελίδες, αποταμιευμένες σε ημερολόγια ή κάποτε κλειδωμένες στη σιωπή.

Ο φίλος μας ο Αλέξης όταν είχε έρθει η σειρά του, αυτόν τον τίτλο πρότεινε να διαβάσουμε, έστω ανεπίκαιρα, για τη δόξα της καλής Λογοτεχνίας, όπως αυτή την εβδομάδα ο κόσμος βγαίνει για να δει στο σινεμά το 1917 του Μέντες, που αφορά τον Μεγάλο πόλεμο, έτσι, για τη δόξα του καλού σινεμά.

 

12 Ιανουαρίου 2020

Γιάννης Μπεράτης

 

* Η Αρχοντούλα Διαβάτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε νομικά και νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Αντί», «Εντευκτήριο», «Μανδραγόρας», «Ακτή», «Παρέμβαση», «Ένεκεν» και στις ιστοσελίδες για το βιβλίο bookpress.gr και diapolitismos.gr.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top