Fractal

Μέσα από μια εξομολόγηση, μια ολόκληρη εποχή

Γράφει η Γιούλη Τσακάλου //

 

Ελένη Πριοβόλου: «Μια στιγμή μέσα στο χρόνο» Εκδόσεις Καστανιώτη.

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο μιας μεγάλης εποχής και μιας μεγάλης γενιάς. Της γενιάς του ’40, που πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες της Κατοχής και της Αντίστασης, ατσαλώθηκε, οίδε και έπαθε, και λίγο πριν τον εμφύλιο –μετά από τα Δεκεμβριανά- επιβιβάστηκε στο Νεοζηλανδικό πλοίο Ματαρόα και έφυγε για τη Γαλλία, με τη βοήθεια του Οκτάβιου Μερλιέ, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο οποίος μερίμνησε να χορηγηθούν υποτροφίες.

Ο κεντρικός  ήρωας της Ελένης Πριοβόλου, Φωκάς Κορέσιος είναι ένας μύθος του φιλοσοφικού στοχασμού. και ανήκει σε αυτή την γενιά, του Αξελού, του Καστοριάδη, του Κώστα Παπαϊωάννου, του Ιάννη Ξενάκη και πολλών άλλων.

Ο αναγνώστης τον συναντά σε μεγάλη ηλικία και αποσυρμένο από κάθε δημοσιότητα.

Στην ουσία ο φιλόσοφος πάνω στην κρίση της αυτογνωσίας,  αναζητά έναν «εξομολόγο» για να του εμπιστευθεί ό,τι μια ζωή κράτησε μυστικό και άρρητο. Θα τον βρει στο πρόσωπο της  σκηνοθέτιδας Άσπας Παμπλέκη.

Είναι συναρπαστική η εξέλιξη των διαφόρων ‘επεισοδίων’ αυτού του εξαιρετικού τολμήματος, αλλά είναι και μια επώδυνη λογοτεχνική κατάθεση..

Ο αναγνώστης απογειώνεται και προσγειώνεται πολλές φορές και ταξιδεύει με το ενδιαφέρον αμείωτο από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

 

Ελένη Πριοβόλου

 

Ο τρόπος γραφής του βιβλίου είναι μαγικός. Το μυθιστόρημα  μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτικό, ιστορικό όσο και ως φιλοσοφικό, αφού οι ήρωες υπόκεινται στις συνέπειες των δραματικών γεγονότων της εποχής από τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, τα παγκόσμια γεγονότα της εποχής αλλά και τα μεγάλα φιλοσοφικά ρεύματα που συντάραξαν τη Γαλλία  και τον κόσμο ολόκληρο στην δεκαετία του ’60.

Σίγουρα αυτό το μυθιστόρημα διακρίνεται για  έντονες ανθρώπινες σχέσεις, τις  ζωντανές  περιγραφές χώρων και  την σκιαγράφηση ολοζώντανων χαρακτήρων. Τελικά θέλει  αρετή και  τόλμη να λες μεγάλες αλήθειες μέσα σ’ ένα μυθιστόρημα, γκρεμίζοντας παράλληλα  τους κατασκευασμένους  μύθους. Γιατί η ιστορία δεν είναι το ψεύδος  που μας σερβίρουν τα εκπαιδευτικά συστήματα αλλά η ουσία της.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top