Fractal

Στην Άρτα στις αρχές του αιώνα

Γράφει ο Άγγελος Χαριάτης //

 

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης «Η Λιτανεία», εκδ. Στοχαστής

 

Η νουβέλα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη με τίτλο Η Λιτάνεια,  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στοχαστής, ρίχνει φως σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τον ελληνικό χώρο, στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα.

Έχοντας ως κεντρικό αφηγηματικό τόπο την Ήπειρο, και πιο συγκεκριμένα την Άρτα και τα περίχωρά της, επιλέγει να χτίσει δύο διαφορετικές ιστορίες. Μια στο παρόν και μία στο παρελθόν. Κοινός άξονας είναι ο έρωτας. Δυο ζευγάρια, ο δημοσιογράφος εκ Αθηνών Δημήτρης και η αρτινή Ανθή, στο τώρα. Ο Πάνος και η Λένα, στο τότε.

Αντλώντας ιστορικά στοιχεία (αναφέρονται στο παράρτημα ενδεικτική βιβλιογραφία) καταφέρνει να μας δώσει με επάρκεια και σαφήνεια το κλίμα της εποχής της ανόδου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εκεί, στη σκιά του άστρου του μεγάλου πολιτικού, ανθίζει και ο παράνομος έρωτας του Πάνου, πρωτοπαλίκαρου της οικογένειας Καραπάνου, και της λογοδοσμένης Λένας. Πέρα όμως από τον έρωτα, που ασφαλώς παίζει πρωτεύοντα ρόλο, ο συγγραφέας μάς μεταφέρει το ταραγμένο κλίμα της εποχής, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, τον καθημερινό αγώνα των κατοίκων, τη φλόγα της γέννησης ενός ιδιότυπου σοσιαλισμού, τις παθογένειες μιας κοινωνίας, πρόσφατα απαλλαγμένης από τον τουρκικό ζυγό. Μέσα στην τρικυμία, φωτεινός φάρος, ακλόνητος βράχος, σύμβολο σταθερότητας, στέκει ο ιερέας του χωριού, ο παπα-Βαγγέλης ο οποίος δεν διστάζει να ακούσει την καρδιά του και να πληρώσει ασφαλώς το τίμημα.

Στον έρωτα τού τώρα, τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο Δημήτρης, απεσταλμένος αθηναϊκής εφημερίδας, ερευνά τις συνθήκες της πτώσης του πέτρινου γεφυριού της Άρτας. Εκεί λοιπόν, εν μέσω δελτίων θυέλλης, γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο της Ανθής. Πέρα όμως από το ρομαντικό ειδύλλιο, περιγράφονται οι παθογένειες του ελληνικού κράτους και οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική επαρχία.

Τα κεφάλαια εναλλάσσονται μέχρι το τέλος δίνοντας την απαραίτητα δόση αγωνίας. Η σύνδεση των δύο ιστοριών, γίνεται, πέρα από τον κοινό τόπο, όπως έχει ήδη αναφερθεί και μέσω των χειρόγραφων σημειώσεων του παπα-Βαγγέλη που έφτασαν στη Βάσω ως ένα ιδιαίτερο κληροδότημα από την πρόγονό της, τη συνονόματη Βασιλική.

Η γραφή είναι μεστή, ενίοτε γλαφυρή, τόσο όσο να αποδώσει με επάρκεια το ύφος του συγγραφέα.

Υποσημείωση:

Διάβασα με αληθινό ενδιαφέρον και περιέργεια τη γέννηση και την εξέλιξη του εθίμου των Αποκριών στην πόλη της Άρτας.

 

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

 

Από το οπισθόφυλλο:

Δύο παράλληλες ιστορίες, σε δύο διαφορετικές εποχές, δύο ζευγάρια που βιώνουν έναν έρωτα πρωτόγνωρο, στον ίδιο, όμως, τόπο, την Ήπειρο. Εκεί, όπου ο Δημήτρης, ένας μάχιμος δημοσιογράφος από την Αθήνα, θα κάνει ένα ολιγοήμερο ταξίδι στην Άρτα για ένα ρεπορτάζ και θα έρθει αντιμέτωπος με τα συγκρουόμενα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και με ένα μοιραίο έρωτα που θα γνωρίσει στο πρόσωπο της Ανθής. Στην Άρτα, πάλι, των αρχών του 20ού αιώνα, τότε που η τουρκική κατοχή έριχνε βαριά ακόμη την σκιά της και το άστρο του Ελευθέριου Βενιζέλου είχε αρχίσει να μεσουρανεί, ξετυλίγεται μια άλλη ιστορία, μέσα από τα μάτια ενός αφανή ήρωα της αρτινής κοινωνίας, του παπα-Βαγγέλη. Πρόκειται για την ιστορία δύο παράνομων εραστών, του Πάνου και της Λένας, που το φλογισμένο πάθος τους θα έχει τραγικό τέλος. Και όλα αυτά κάτω από την σκιά των εκλογών, της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έρχεται και μιας εξέγερσης που σιγοβράζει…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top