Fractal

Κολιάτσου – Παγκράτι: Η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό και τη συγκίνηση…

Γράφει η Αθηνά Ν. Μαλαπάνη // *

 

Τ.Σ. «Κολιάτσου – Παγκράτι», εκδ. Βακχικόν

 

Η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Παγκράτι-Κολιάτσου του Τ.Σ. που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν αποτελεί ένα εξαιρετικό βιβλίο, ευανάγνωστο και εύληπτο, που προσφέρει μια πληθώρα συναισθημάτων στον αναγνώστη, κρατώντας τις απαιτούμενες ισορροπίες και διδάσκοντας παράλληλα, την εύθραυστη αλήθεια που κρύβεται σε κάθε οικογένεια.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μια νουβέλα, καθώς τα διηγήματα παρουσιάζουν έναν στενό δεσμό και μια απόλυτα λογική αλληλουχία μεταξύ τους. Ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής παρουσιάζει με παραστατικότητα, γλαφυρότητα και ζωντάνια οικογενειακά βιώματα. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε συνδυασμό με την συναισθηματική γραφή δίνουν έναν απόλυτα προσωπικό και εξομολογητικό τόνο στο έργο. Βασικό χαρακτηριστικό των ιστοριών αποτελούν οι διεξοδικές περιγραφές.

Ο συγγραφέας βάζει τον αφηγητή του να λειτουργεί ως σκηνοθέτης και σαν να έχει μία κάμερα αποτυπώνει με κάθε λεπτομέρεια αγαπημένους χώρους του πρωταγωνιστή, όπως τα διαφορετικά καταστήματά του και το πατρικό του σπίτι. Οι περιγραφές αποτελούν ένα δυνατό κομμάτι των ιστοριών, καθώς ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη τα προσωπικά βιώματα του λογοτεχνικού ήρωα. Μάλιστα, οι περιγραφές αποκτούν περισσότερη σημασία όταν οι ίδιοι χώροι (καταστήματα, πατρική οικία) αποδομούνται μετά την απώλεια των γονιών και την παρέμβαση του αδερφού. Οι έντονες αντιθέσεις εκφράζουν με γλαφυρότητα τις μεταβολές στον ψυχικό κόσμο του πρωταγωνιστή, απογυμνώνοντας ουσιαστικά την ψυχή του και τα βιώματά του.

Η συλλογή αυτών των διηγημάτων αποτελεί μια ψυχική αποφόρτιση του αφηγητή, ο οποίος φαίνεται να ψυχαναλύει και να ψυχαναλύεται, προσπαθώντας να συγχωρέσει και να γιατρέψει -ίσως- τα τραύματα ψυχής που του έχουν προκληθεί από «ατυχείς» χειρισμούς της οικογένειας. Και στο τέλος, τα καταφέρνει! Η παρτίδα τελείωσε. Κερδισμένοι και χαμένοι, είναι ώρα να πάτε στα σπίτια σας. Με αυτό το φινάλε του βιβλίου, ο αφηγητής θεραπεύει την τραυματισμένη ψυχή του. Όλοι οι υπαίτιοι φεύγουν με δική του προτροπή-εντολή. Δεν χωρούν στη ζωή του, τους αποτινάζει και συνεχίζει απελευθερωμένος και ήρεμος…

Μια μείξη συναισθημάτων, μια εναλλαγή χαράς, γέλιου και κλάματος ή και θυμού. Κάντε κι εσείς τη διαδρομή Κολιάτσου-Παγκράτι και θα ανακαλύψετε άλλες ιστορίες αυτών των δρόμων, πιο προσωπικές, στις οποίες όμως μπορείτε να βρείτε ένα κομμάτι σας…

 

 

* Η Αθηνά Ν. Μαλαπάνη είναι Φιλόλογος-Συγγραφέας

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top