Fractal

✩ «Εις μνήμην του Γερμανού κλασικού φιλόλογου Immanuel Bekker ( 21.5.1785 Βερολίνο-7.6.1871 Βερολίνο)»

Γράφει ο Ανδρέας Λαμπέτης // *

 

 

Στις 7 Ιουνίου συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατο του Immanuel Bekker. Κι αν διάβηκε τόσος χρόνος από τότε, έχουμε λόγους πολλούς, για να μην λησμονούμε το έργο του, το οποίο άλλωστε παραμένει, παρά τις χαρακιές του χρόνου, πάντοτε, ζωντανό και ωφέλιμο. Ο Immanuel Bekker υπήρξε ένας χαλκέντερος φιλόλογος ο οποίος εξέδωσε περί τους 140 τόμους με έργα αρχαίων Ελλήνων και βυζαντινών συγγραφέων. Ανάμεσα στους συγγραφείς, των οποίων το έργο εξέδωσε, βρίσκονται οι Πλάτων, Δημοσθένης, Θουκυδίδης, Πολύβιος, Τζέτζης, Ηλιόδωρος, κι άλλοι πολλοί. Μας προσέφερε την πρώτη σύγχρονη κριτική έκδοση των «Απάντων» του Αριστοτέλους, τα έργα του οποίου, ακόμη και στις μέρες μας, παραπέμπονται με βάση την αρίθμηση του έργου που έκαμε ο Bekker (Bekker-Paginierung).

 

 

Φιλόλογος οτρηρός ανάλωσε τη ζωή του για την επιστήμη του, την οποία υπηρέτησε ψυχή τε και σώματι. Έσκυψε μερόνυχτα ατέλειωτα πάνω απ’ τα σκονισμένα χειρόγραφα και ανέσυρε λέξη-λέξη, για να χτίσει ένα κείμενο ολοκληρωμένο, κατανοητό και -όσο του ήταν μπορετό- ακριβέστερο. Γνώριζε πως, για να πετάξει και πάλι άνθη η επιστήμη της Φιλολογίας, χρειάζονταν κείμενα. Όσο το δυνατόν περισσότερα κείμενα! Και αγωνίστηκε να εκδώσει γνωστά και άγνωστα κείμενα. Πόσων συγγραφέων το έργο έσωσε από τη λήθη, παραδίδοντάς το στο ασφαλές καταφύγιο του τυπωμένου χαρτιού! Ίσως, σε άλλη περίπτωση, τα έργα αυτά να σάπιζαν κάτω απ’ την σκόνη των αιώνων, την άγνοια και την αδιαφορία των ανθρώπων της τότε εποχής.

Και σ’ όλον αυτόν τον μόχθο είχε ελάχιστα μέσα για συμπαραστάτες. Κυρίως την επιμέλεια και την αγρύπνια. Ήταν μια άλλη εποχή εκείνη. Χωρίς τις δικές μας ευκολίες. Τις χαρές και τις λύπες του φιλολόγου, ίσως, και ν’ αφουγκράστηκε ο ουρανός και η φύση του Βερολίνου, καθώς εκεί ξεδιπλώθηκε και βρήκε το τέλος του ο βίος του. Δοσμένος στο χρέος του ο Immanuel Bekker και παροιμιωδώς ολιγόλογος ως ήταν, δεν ασχολήθηκε παρά μόνο ελάχιστα με την διδασκαλία. Αλλά, έστω κι έτσι, με το έργο που κληροδότησε έγινε δάσκαλος όλων μας, όπου υπάρχουν αναγνώστες που θεραπεύουν τα κλασικά γράμματα και αντλούν ηδονή από την ανάγνωση των ελληνικών κειμένων.

Ο Immanuel Bekker έφερε ένα άλλο ήθος. Ήξερε και να σωπαίνει… Όπως έλεγε ο Friedrich Schleiermacher: «o Bekker σωπαίνει σε εφτά γλώσσες.». Έτσι δεν του πρέπουν πολλά λόγια. Ας πούμε μόνον ότι σε τέτοιους επιστήμονες οφείλουμε, απερίφραστα, χάριτες. Και είναι κρίμα που συχνά λησμονούνται! Αν οι σημερινοί επιστήμονες διαβαίνουν με κάπως πιο σίγουρο βήμα τους δύσβατους δρόμους της Επιστήμης της Φιλολογίας, τούτο οφείλεται δίχως άλλο στο ότι οι παλιοί αυτοί φιλόλογοι, γνωστοί κι άγνωστοι, έστρωσαν με τον μόχθο και με την ακράδαντη πίστη στην εκπλήρωση του χρέους τους τον δρόμο αυτό.

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορεί κανείς να διαβάσει μια πλήρη εργοβιογραφία του I. Bekker, την οποία έχει επιμεληθεί ο, πάντα, εργατικός και προσηλωμένος στην εύρεση της ακριβούς και επιβεβαιωμένης πληροφορίας Αμβουργιανός κλασικός φιλόλογος Wilt Aden Schröder: http://www.teuchos.uni-hamburg.de/interim/prosop/Bekker.Immanuel.html

Von meinem iPhone gesendet

 

 

 

 

* Ο Ανδρέας Λαμπέτης είναι κλασικός φιλόλογος (Master: Universität Hamburg)

 

 

 

Ετικέτες: ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top