Fractal

Ένας σίριαλ κίλερ εκδοτών

Γράφει η Μαρία Βρέντζου //

 

“Η λίστα του Λεπορέλο” του Φώτη Δούσου, εκδόσεις Νεφέλη, 2021, σελ. 400

 

«Η λίστα του Λεπορέλο» είναι ένα βιβλίο που έλκει τον τίτλο του από την άρια του Λεπορέλο της όπερας Ντον Τζοβάνι του Μότσαρτ, όπου ο υπηρέτης του πρωταγωνιστή απαριθμεί τις χιλιάδες ερωμένες του βασικού ήρωα. Μόνο που για τον κεντρικό χαρακτήρα του εν λόγω αστυνομικού μυθιστορήματος, Γιάννη Δημάδη, πετυχημένου εκδότη, ο προσωπικός του κατάλογος του Λεπορέλο, δεν είναι οι ερωμένες αλλά τα τόσα βιβλία που έχει βγάλει και έχει αγαπήσει.

Στην πόλη της Αθήνας κάνει την εμφάνισή του ένας ψυχοπαθής δολοφόνος εκδοτών. Πρώτα του θύματα η Μάγια Πετσατώρου, την οποία στραγγαλίζει, ο Σώτης Αναγνώστου, που βρέθηκε στο γραφείο του με ανοιγμένο το λαρύγγι και ο Χάρης Βάλτερ, ο οποίος διαμελίστηκε. Η έρευνα της αστυνομίας οδηγεί στα χειρόγραφα των εκδοτικών οίκων όπου τρεις «προειδοποιητικές νουβέλες» με άγνωστο αποστολέα περιγράφουν τις αποτρόπαιες πράξεις. Μήπως ο σίριαλ κίλερ δεν είναι παρά ένας απογοητευμένος συγγραφέας που δεν άντεξε τις συνεχιζόμενες απορρίψεις; Σε μια χώρα που κυκλοφορεί ως ανέκδοτο πως είναι περισσότεροι αυτοί που γράφουν από αυτούς που διαβάζουν, θα είναι πραγματικά δύσκολο να έρθει στην επιφάνεια η αλήθεια.

Ο Γιάννης Δημάδης έχει κάθε λόγο να φοβάται. Ο εκδοτικός του οίκος  «Λίθος» συγκαταλέγεται στους 10 πιο σημαντικούς. Στην προσπάθειά του να προλάβει το κακό συστήνει μια ιδιότυπη ερευνητική ομάδα που αποτελείται από τον ίδιο, την μεταπτυχιακή φοιτήτρια ψυχολογίας κόρη του, έναν μυστικοπαθή δαιμόνιο αναγνώστη, έναν μισητό κριτικό λογοτεχνίας, μία φεμινίστρια ντετέκτιβ με προχωρημένες απόψεις για την πατριαρχία και την ταυτότητα φύλου και μία ερωτική γραμματέα εκδοτικού οίκου.

Με αφορμή τους φόνους βλέπουμε τον Γιάννη Δημάδη να βυθίζεται στην κατάθλιψη και την απομόνωση. Το διαζύγιό του και η ταραχώδης σχέση του με την κόρη του που μάταια προσπαθεί τόσα χρόνια να αποκαταστήσει, προσφέρει στον αναγνώστη μία πρωτοπρόσωπη στοχαστική αφήγηση πάνω στο υπαρξιακό του κενό και τις προσωπικές του αποτυχίες. Αυτοσαρκασμός, σάτιρα και χιούμορ είναι διάχυτα στο κείμενο, που παρωδεί διαρκώς όλους τους ήρωες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δολοφόνος παίρνει το παρατσούκλι Τζόις εξαιτίας των πολυάριθμων απορρίψεων που είχε υποστεί ο Ιρλανδός συγγραφέας για τον Οδυσσέα. Το δε πλαίσιο που εξελίσσεται η ιστορία είναι η οικονομική κρίση και το σύγχρονο νεοελληνικό εκδοτικό τοπίο. Στο σκηνικό συγκαταλέγονται εκδότες, συγγραφείς, κριτικοί λογοτεχνίας, άνθρωποι των γραμμάτων, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι του πολιτιστικού ρεπορτάζ. Η υποκρισία, οι μικρότητες, οι ανταγωνισμοί, οι λυκοφιλίες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα είναι μεγάλο κομμάτι της σκληρότητας του χώρου, όπου συχνά ανταμείβονται οι κακοί μέσα από την κάθε είδους εμπλοκή τους με το λογοτεχνικό συνάφι.

 

Φώτης Δούσος

 

Ο συγγραφέας του συγκεκριμένου πονήματος Φώτης Δούσος εκπονεί διδακτορική διατριβή για τις τεχνικές της πλοκής στο νεοελληνικό μυθιστόρημα. Φυσικό επόμενο το βιβλίο του να έχει και ένα δεύτερο επίπεδο. Πάμπολοι οι προβληματισμοί που τίθενται ως ανοικτά ερωτήματα. Τι είναι γραφή; Τι είναι ανάγνωση; Ποια η δημιουργική σχέση συγγραφέα και αναγνώστη. Από που αντλεί έμπνευση ένας συγγραφέα και πως αποκωδικοποιείται το μήνυμα των κειμένων του. Μπορείς να καταλάβεις έναν άνθρωπο με βάση τα γραπτά του; Έχει αξία η λογοτεχνική κριτική και πόσες αλήθειες κρύβονται μέσα από κάθε ερμηνεία και ανάλυση. Αρκετές είναι και οι αναφορές σε ταινίες, τραγούδια και κυρίως υπαρκτούς πεζογράφους και ποιητές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Χώρια οι επινοημένοι λογοτέχνες που καλύπτουν όλη την γκάμα χαρακτήρων που ευδοκιμούν στην νεοελληνική πραγματικότητα.

«Η λίστα του Λεπορέλο» είναι ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα με χαρισματικά πρωτότυπη και γρήγορη πλοκή που έχει γραφτεί ειδικά για κάθε παθιασμένο αναγνώστη λογοτεχνίας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top