Fractal

Η αποτίμηση του χρόνου από τον Γιώργο Σχορετσανίτη

Γράφει ο Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης //

 

Γιώργος Σχορετσανίτης, «Αποτιμώντας τον ικανό και ανίκανο χρόνο», εκδόσεις Οδός Πανός, Αθήνα 2021.

 

Μια ενδιαφέρουσα αποτίμηση των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών γεγονότων, τα οποία συνέβησαν κατά τη διετία 2018-2019 υπάρχει στο νέο συγγραφικό έργο του γνωστού ιατρού, συγγραφέα και βιβλιοκριτικού Γιώργου Σχορετσανίτη. Το βιβλίο έχει τίτλο Αποτιμώντας τον ικανό και ανίκανο χρόνο από τις εκδόσεις Οδός Πανός και περιλαμβάνει άρθρα, τα οποία καταχωρήθηκαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στην τοπική εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου, στο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Fractalart, στο περιοδικό Vakxikon, στο περιοδικό Οδός Πανός και στο Press Publica.

Ο αρθρογράφος με τη γλαφυρή του πένα σχολιάζει την επικαιρότητα, η οποία τρέχει καθημερινά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Σημαντική θέση στα άρθρα περιλαμβάνει η οικονομική κρίση, η οποία εκδηλώνεται σε όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών. Το Σκοπιανό Ζήτημα, με την ονομασία της γείτονας χώρας και η τελική ψηφοφορία στη Βουλή που οδήγησε στη διάλυση δύο κομμάτων και τη σφοδρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, σχολιάζονται εκτενώς, δίνοντας ποικίλες ερμηνείες στη δράση των πολιτικών πρωταγωνιστών. Το μεταναστευτικό πρόβλημα απασχολεί, επίσης, τον Γιώργο Σχορετσανίτη, όπως και η εργαλειοποίησή του από την Τουρκία. Ειδικά η πολιτική στάση της Τουρκίας, καθώς και η σχέση της χώρας με το ΝΑΤΟ, στο οποίο οι δύο χώρες υποτίθεται ότι είναι σύμμαχοι προξενούν εύλογα ερωτήματα. Απορίες προκαλεί και η στάση της Ευρώπης για το μεταναστευτικό, καθώς η Ελλάδα, αν και θεωρείται σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της. Στα πολιτικά άρθρα ανήκουν και αυτά τα οποία αναφέρονται στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2019.

Αξιοσημείωτα είναι και τα καυστικά σχόλια για τη βία και τη φασιστική ιδεολογία, η οποία έχει εμφιλοχωρήσει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς και γεγονότα τα οποία συμβαίνουν σε άλλες χώρες, αλλά τραβούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και στην Ελλάδα, όπως η Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ. Επίσης, ο συγγραφέας ενδιαφέρεται για το δημογραφικό πρόβλημα, τα συχνά τροχαία ατυχήματα, τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων από την Ελλάδα στο εξωτερικό (brain drain), τα προβλήματα της έντυπης δημοσιογραφίας, τη λανθασμένη πολιτική νοοτροπία που δεν επιτρέπει τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, κ.ά. Βεβαίως, δεν ξεχνά και τον πολιτισμό, όπως φανερώνει η βιβλιοκριτική για τον γνωστό ιστορικό συγγραφέα Γιώργο Παναγιωτάκη, οι αναφορές στην παγκόσμια λογοτεχνία, το θέατρο και το αφιέρωμα στον αείμνηστο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

 

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης

 

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι ο Γιώργος Σχορετσανίτης είναι ένας προβληματισμένος, ενεργά σκεπτόμενος πολίτης, ο οποίος προσπαθεί να καταγράψει τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική και ενίοτε την παγκόσμια κοινωνία. Εκφράζει αμερόληπτα την άποψή του και παίρνει θέση, προτείνοντας λύσεις, οι οποίες είναι ρεαλιστικές και εφικτές. Οπαδός της μετριοπάθειας και του δημοκρατικού διαλόγου πιστεύει στην εξεύρεση λύσεων μέσα από πολιτικές και κοινωνικές συνεργασίες, καθώς και τις κοινές δράσεις των πολιτών και των κοινωνιών. Καταδικάζει τη βία, τον δογματισμό και τον ατομικισμό, ο οποίος αποσκοπεί στο κοντόφθαλμο προσωπικό συμφέρον, προωθώντας την ιδέα της συλλογικότητας και του κοινού συμφέροντος. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο συγγραφέας-αρθρογράφος συμφωνεί με την υποκειμενική αντίληψη του χρόνου, όπως αυτή εκφράζεται από τον Μαρσέλ Προύστ στο βιβλίο του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», αλλά και με τον Δανό φιλόσοφο Σόρεν Κίρκεγκωρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «[…]δεν έχει σημασία να θυμάται κάποιος το παρελθόν που δεν μπορεί να γίνει παρόν[…]».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top