Fractal

Αγάπη, σεξ κι εγκλήματα

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

Χρήστος Ι. Δούλης “Εσύ είσαι, Χρήστο;” Εκδόσεις Φιλύρα, 2018, σελ. 172

 

Ο Χρήστος Δούλης (Κομπίτσι Κέρκυρας), το 2015 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, το μυθιστόρημα Με την αναράιδα, το οποίο μιλούσε για τη ζωή στην αγροτική Κέρκυρα κατά τον περασμένο αιώνα. Το καινούργιο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Εσύ είσαι, Χρήστο, περιέχει πέντε διηγήματα σχεδόν αυτοβιογραφικά, όπου εμπλέκονται και πρόσωπα από το προαναφερθέν μυθιστόρημα. Μάλιστα, στον πρόλογό της η Μαρία Αγάθου σημειώνει πως αποτελεί την «φυσική και λογική συνέχειά» του. Το πρώτο διήγημα, το «Εσάρτεψε», παραπέμπει στη θεματογραφία και το ύφος του μεγάλου κερκυραίου συγγραφέα Κωνσταντίνου Θεοτόκη και αναφέρεται σε ένα χωρικό, ο οποίος έπαθε ένα είδος παράκρουσης όταν έχασε δύο από τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα, τη γυναίκα και το γιο του. Το επεισόδιο που προκάλεσε πόνο και τελικά βλάβη στο μυαλό του ήρωα συνέβη στην ύπαιθρο, σ’ ένα χωράφι, κι είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε αγρότη που παλεύει με τη φύση για την επιβίωσή του. Το διήγημα «Λαντία» μπορούμε να πούμε πως είναι κομμάτι από το μυθιστόρημα, αφού σε αυτό πρωταγωνιστεί η ίδια ηρωίδα, η Λαντία, μια νέα γυναίκα, θερμή, δραστήρια και ερωτοπαθής, που αγαπάει τον Βλάντη, αλλά αυτός την προδίδει. Ωστόσο, ο γάμος του με άλλη γυναίκα, δεν μείωσε τον πόθο ή την αγάπη της γι’ αυτόν, συνέχισαν να βλέπονται και μετά, μόνο που και αυτή δεν κάθισε ήσυχη, έμπλεξε με άλλους άντρες που έγιναν αιτία για τη μελλοντική καταστροφή και των δύο.

Το διήγημα που δίνει τον τίτλο στη συλλογή, το «Εσύ είσαι, Χρήστο;» αφορά την θεία του αφηγητή, η οποία έζησε μια ολόκληρη ζωή μόνη της και στο τέλος κατέληξε τρόφιμος σε γηροκομείο. Η γυναίκα δεν άκουσε ποτέ τη λέξη αγάπη, δεν ένιωσε τη χαρά του σεξ, δεν ήξερε τίποτα για όσα κάνουν οι άνθρωποι στην ερωτική πράξη. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη της θείας δίνει στον αφηγητή την ευκαιρία να μιλήσει για τον εαυτό του, τη ζωή του, τα οράματά του, τους γονείς του, την πατρότητα και τη διαιώνιση του είδους. Το διήγημα «Λαθεμένη» εξιστορεί τη ζωή μιας χωρικής, η οποία παντρεύτηκε τον άντρα που την έκανε γυναίκα υπό την απειλή του πατέρα της που δεν μπορούσε να ανεχτεί ότι η κόρη του «χαλάστηκε» από κάποιον. Το τελευταίο διήγημα, «Τα μάτια», αφορά την θανάσιμη διαμάχη δύο οικογενειών, η οποία από μίσος ανταγωνιστικό μετατρέπεται σε πείσμα που οδηγεί στο έγκλημα. Κι εδώ κινητήρια δύναμη του εγκλήματος είναι το σεξ και το πώς το απολαμβάνει ο νεαρός γόης της μιας οικογένειας –εξαιτίας της ερωτικής βουλιμίας τρώει το κεφάλι του.

 

Χρήστος Ι. Δούλης

 

Σε όλα τα διηγήματα, ακόμα και σ’ εκείνα που δεν έχουν ερωτικές διαπλοκές, ο αναγνώστης διακρίνει τους προβληματισμούς του συγγραφέα για το νόημα της ζωής, τις σχέσεις των δύο φύλων και κυρίως το σαράκι του έρωτα που συχνά είναι συνυφασμένο με το σαράκι του πεινασμένου ερωτικά κορμιού. Το σεξ κυριαρχεί στη γραφή του Χρήστου Δούλη, ο οποίος σε κάποιο σημείο υπογραμμίζει: «Η αγάπη θέλει υπομονή, κανάκεμα, χάδια, να μην τη ξεχνάς ποτέ, να μην την αγνοείς. Σαν τη γυναίκα. η αγάπη είναι γυναίκα. Εμένα με είχαν μάθει πως αυτό που ζητούσε το κορμί μου δεν έπρεπε να είναι αγάπη».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top