Fractal

Οι περιπέτειες ενός συγγραφέα

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

Πάνος Αντωνόπουλος: “Λέσχη Ελπιδοφόρας Γραφής”, Εκδόσεις Κέδρος, 2022, σελ. 118

 

Ενίοτε, όχι όμως πολύ συχνά, εκδίδονται στη χώρα μας κάποια μυθιστορήματα που διαφέρουν από εκείνα του συρμού ή από εκείνα που αντιγράφουν ξένα πρότυπα, προσδοκώντας την προσοχή των αναγνωστών και τις υψηλές πωλήσεις. Σε αυτά μπορούμε να κατατάξουμε και το μικρό μυθιστόρημα του Πάνου Αντωνόπουλου (Πάτρα, 1978) Λέσχη Ελπιδοφόρας Γραφής, που έχει ως θέμα έναν συγγραφέα, το βιβλίο του και τη σχέση του με τον εκδοτικό χώρο. Ο ήρωας-αφηγητής, ο νεαρός Σάμης Αντωνίου, προσπαθεί να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο. Όντας άνεργος, δεν γράφει για αποκτήσει χρήματα, αλλά ζει για να γράφει, οπότε με το αντίτυπο του βιβλίου του Τελευταία ελπίδα –το έχει εκδώσει ιδίοις εξόδοις– στο χέρι, πηγαίνει σ’ ένα καφενείο γεμάτο κόσμο, αλλά δεν πετυχαίνει τίποτα.

Ξαφνικά, δέχεται μια πρόταση. Ένας εκδοτικός οίκος αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει το όνειρό του υπό όρους, δηλαδή, πρέπει να εκπληρώσει μερικές αποστολές ώστε να αποδείξει ότι αξίζει αυτή τη μεγάλη, ας πούμε, τιμή. Επισκέπτεται τα γραφείου του οίκου και τον πηγαίνουν σ’ ένα δωμάτιο, την αίθουσα γραφής, όπου στα ράφια βρίσκεται η παγκόσμια παρακαταθήκη οπό λέξεις διασήμων δημιουργών, από τον Αριστοτέλη, τον Οβίδιου και τον Οράτιο, έως τον Κιτς και τον Έλιοτ.

Ακολουθούν απόψεις για τη λογοτεχνία. Τι επιδιώκει ένας συγγραφέας με τα βιβλία του; Ν’ αλλάξει τον κόσμο ή απλώς να παρουσιάσει ένα καλό βιβλίο;

Κι ύστερα εμφανίζονται τα μέλη μιας λογοτεχνικής οργάνωσης. Ο Ε. Παπανούτσος, ο Χ. Μίλερ, ο Γ. Ρίτσος, η Α. Κρίστι, ο Γκ. Γκριν, ο Μ. Αναγνωστάκης κι ο Ο. Έκο. Όλοι με μεγάλη προσφορά στα γράμματα κι όλοι λίγο πολύ γεμάτοι αγάπη για τα παιδιά και την ανθρωπότητα, όλοι με τις δικές τους ιδέες σχετικά με τη λογοτεχνία.

 

Πάνος Αντωνόπουλος

 

Με σκηνές από όνειρα και φαντασιώσεις, με απόψεις σχετικά με τη συγγραφή, τη ζωή και την κοινωνία, με αναδρομές στο ιστορικό παρελθόν της χώρας μας –μας πηγαίνει στο 1963 και στη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς– με αναφορές σε φράσεις του Αντώνη Σαμαράκη, ο Πάνος Αντωνόπουλος δεν περιορίζεται στο θέμα συγγραφέας-βιβλία-εκδότες. Έγραψε ένα στοχαστικό μυθιστόρημα, ας πούμε πειραματικό, στο οποίο μιλάει για τα ιδανικά των μεγάλων λογοτεχνών, την ειρήνη και την αγάπη.

Δεν έχουμε διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία του, το μυθιστόρημα Με το ίδιο βλέμμα (2019) και το θεατρικό Το ελάφι (2021), ωστόσο διαβλέπουμε πως οι δυνατότητες του συγγραφέα είναι μεγάλες, άρα περιμένουμε το επόμενο βιβλίο του, που σίγουρα θα είναι πιο εκτενές και κυρίως πιο ώριμο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top