Fractal

Η Κρήτη στον αγώνα

Γράφει ο Μιχάλης Τρούλης // *

 

Ευτύχης Τζιρτζιλάκης “Των Αντρειωμένων τ’ Άρματα”, Όπλα και εφόδια των Κρητικών στην Επανάσταση του 1821, Συλλογή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, Φωτό Γιώργος Πατρουδάκης (Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την Διοργάνωση του Δήμου Μαλεβιζίου)

 

Των αντρειωμένων τ’ άρματα δεν πρέπει να πουλιούνται

μον΄ πρέπει να γυαλίζονται στον τοίχο να κρεμνιούνται

να τα θωρούν κι οι γι άλλιοι νιοι, να τ’ αποκαμαρώνουν,

κι αυτοί να κάνουν άρματα! 

 

Καίρια και αποκαλυπτικά τα προλογικά σημειώματα της Προέδρου της Δημοκρατίας          κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Μαλεβιζίον Μενελάου Μποκέα, του Προέδρου της άτυπης Επιτροπής του Δήμου Μαλεβιζίου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 Ηρακλή Πυργιανάκη, Αρχιτέκτονα-Μηχανικού, που είχε και την ιδέα για την υλοποίηση της έκθεσης της συλλογής του συλλέκτη-συγγραφέα Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, καθώς και το προλογικό σημείωμα του Νίκου Ψυλλάκη, «Η ηθική αξία μιας συλλογής-η συλλογή Τζιρτζιλάκη».

Ο περικαλλής Τόμος, με την πανέμορφη συλλογή εικόνων των όπλων που περιλαμβάνονται στη συλλογή, σε φωτό του Γιώργου Πατρουδάκη, χαρακτηρίζεται από την αψεγάδιαστη επιμέλεια των συντελεστών του όλου εγχειρήματος!

Οι εικόνες, που προκαλούν πολλές σκέψεις και, ασφαλώς, πολλές χιλιάδες λέξεις… συνοδεύονται από χρήσιμες λεζάντες και εξαιρετικά ιστορικά κείμενα.

 

Ευτύχης Τζιρτζιλάκης

 

Στο σύνολο τους, οι εικόνες παρουσιάζονται σε επτά ενότητες:

  1. Η Κρήτη, ο πόλεμος και τα όπλα πριν από τον 190 αιώνα.
  2. Τα όπλα στην Επανάσταση του 1821.
  3. Η Κρήτη πριν το 1821.
  4. Τα πρωτόγονα όπλα των Κρητικών (Η χουρχούδα, Το σπαθοράβδι, Η σφενδόνα).
  5. Τα εφόδια στο σακούλι των πολεμιστών.
  6. Όπλα προερχόμενα από εργαστήρια, από τον 190 αιώνα.
  7. Τι απέγιναν τα Κρητικά όπλα; Δυστυχώς, συγκεντρώθηκαν, σωριάστηκαν σε μια υγρή αποθήκη, όπου αχρηστεύτικαν, κι ύστερα πουλήθηκαν για παλιοσίδερα… κι έπιασαν μόλις… 3λεπτά η οκά!

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έκδοση: Το Μαλεβίζι στην Επανάσταση του 1821, με ατελείωτους αγώνες.

 

 

* Ο Μιχάλης Τρούλης είναι Πρόεδρος Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top