Fractal

46 Ιστορίες

Γράφει η Έφη Τσαπαροπούλου // *

 

 

 

Ελένη Καραγιάννη «Το κόκκινο τάπερ», εκδ. Γραφή

 

ΤΑΠΕΡ: Σκεύος πρακτικό και ανθεκτικό. Το κουβαλάμε πάντα μαζί μας. Για όλες τις ευχάριστες ή δύσκολες στιγμές. ΚΟΚΚΙΝΟ: Κόκκινο το χρώμα της φωτιάς. Χρώμα ζεστό και χρήσιμο. Χρώμα που δίνει τη σπίθα που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά.

Για μένα το κόκκινο τάπερ δεν είναι απλά γεμάτο με μικρές ή μεγάλες ανθρώπινες ιστορίες, αλλά είναι γεμάτο με συναισθήματα, αναμνήσεις, σκέψεις και προβληματισμούς και ό,τι άλλο εμείς οι άνθρωποι κρύβουμε και κουβαλάμε μυστικά μέσα στην ψυχή μας.

Οι ιστορίες θίγουν κοινωνικά ζητήματα που προβλημάτιζαν και συνεχίζουν να το κάνουν. Ιστορίες που με έκαναν να ταυτιστώ ως αναγνώστρια όπως πιστεύω θα συμβεί και σε εσάς. Κάποιοι από τους ήρωες και τις ηρωίδες του βιβλίου βρήκαν τον τρόπο να πάνε παρακάτω. Βρήκαν τη σανίδα σωτηρίας που έψαχναν για να συνεχίσουν εν πλω το ταξίδι της ζωής.

Σε κάποιους όμως το κόκκινο τάπερ δεν ήταν αρκετό για το βήμα παρακάτω και σε αυτή την περίπτωση το μοιραίο είναι αναπόφευκτο. Οι ανθρώπινες ιστορίες δεν σταματούν εδώ. Σε πολλούς «το κόκκινο τάπερ» επαναφέρει αναμνήσεις, γλυκιές αλλά και πικρές. Αναμνήσεις που αν τις μοιραστείς είναι ικανές να σου δώσουν αυτό το κάτι που σου δίνει νόημα και κουράγιο βαδίζοντας προς τον τελευταίο σταθμό.

Πολλές φορές οι αναμνήσεις ζωντανεύουν αγαπημένες σκηνές, αγαπημένες στιγμές που επουλώνουν το παρελθόν και χαρακώνουν το μέλλον, γιατί το κενό που αφήνουν είναι τόσο μεγάλο, τόσο βαθύ, που μοιάζει με χαρακιά.

Είναι εκπληκτικό ότι η συγγραφέας αναδεικνύει πολλά ζητήματα όπως το πένθος, η αμνησία, η απώλεια, θέματα ταυτότητας κτλ, όμως προσπάθησα να βρω τον κοινό παρονομαστή στους ήρωες της ιστορίας της. Βρήκα, λοιπόν, τι τους συνδέει. Η λέξη ανθεκτικότητα. Ανθεκτικότητα: η ικανότητα του ατόμου να λυγίζει αλλά να μη σπάει (δεν είναι υπομένω, ούτε αντέχω). Ανθεκτικότητα είναι να προσαρμόζεσαι σε δύσκολες και αντίξοες καταστάσεις, αγχωτικές συνθήκες, τραυματικές εμπειρίες.

Οι παράγοντες που βοηθούν τα άτομα να αναπτύξουν την ικανότητα της ανθεκτικότητας είναι ενδεικτικά: η καλή γνωστική λειτουργία, ο ευπροσάρμοστος χαρακτήρας, η υγιής αυτοεικόνα, η δοτικότητα, το χιούμορ, τα ποικίλα ενδιαφέροντα και αισιόδοξη στάση ζωής.

Ο άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα αντιμετωπίζει τις ανατροπές της ζωής με αισιοδοξία και σταθερότητα. Το γεγονός αυτό τον διαφοροποιεί από όσους δεν διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό αλλά κλονίζονται βαθιά όταν βιώνουν κάτι απρόσμενο και μη επιθυμητό στη ζωή τους.

Κάνοντας εικόνα τα παραπάνω, μπορούμε να σκεφτούμε ένα δέντρο, ανθεκτικό στην πάροδο του χρόνου, παρά τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω του. Είτε το βλέπει ο ήλιος είτε το χτυπάει η βροχή, παραμένει όρθιο και αντέχει στις μεταβολές του καιρού και συνεχίζει να δίνει καρπούς. Το ίδιο ισχύει και για μας τους ανθρώπους.

 

Ελένη Καραγιάννη

 

Συμβουλές για καλλιέργεια ανθεκτικότητας:

-Δημιουργείστε γερές ρίζες και αξιοποιείστε τις δυναμικές σας, τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις κλίσεις σας που οδηγούν στην προσωπική ανάπτυξη.

-Καλλιεργείστε την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα, τη δοτικότητα και την ικανότητα να ξεπερνάτε τις δυσκολίες χωρίς να «σπάτε».

-Αναρωτηθείτε με τι περιβάλλετε τον εαυτό σας και την καθημερινότητά σας. Σκεφτείτε το εάν οι άνθρωποι που συναναστρέφεστε, οι δραστηριότητες που σας απασχολούν, οι πληροφορίες που προσλαμβάνετε σας ωφελούν και σας βελτιώνουν ή σας κρατούν στάσιμους και απορροφούν την ενέργειά σας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία της ζωής είναι οι επιλογές μας. Άλλες φορές είναι ευεργετικές και άλλοτε πάλι καταστροφικές. Στο χέρι μας είναι να τις αξιολογήσουμε και να αδράξουμε την ευκαιρία που θα μας λυτρώσει και θα μας ανοίξει νέους δρόμους με νέα ενδιαφέροντα. Είναι σημαντικό να καλύπτουμε τα κενά που αφήνουν οι πληγές του παρελθόντος και κακοφορμίζουν το παρόν.

Σας προτρέπω, τέλος, να βρείτε το δικό σας τάπερ γιατί μπορεί να το έχετε κάπου καταχωνιασμένο και να το γεμίσετε με αναμνήσεις, γνώσεις, εφόδια, επιλογές και ό,τι άλλο θέλετε και να ξέρετε πως όταν χρειαστεί να το ανοίξετε θα βρείτε μέσα τις διεξόδους και τις απαντήσεις που θέλετε.

 

 

* Η Έφη Τσαπαροπούλου είναι ψυχολόγος και εργάζεται στο κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top