Fractal

«Αρχή των πάντων ο Άνθρωπος»

Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος //

 

Τζένη Δάγλα: «Σονόρχ», εκδόσεις Θερμαϊκός

 

Η Τζένη Δάγλα εμφανίζεται στα ελληνικά γράμματα μέσα από τον θεατρικό λόγο κάνοντας μια σημαντική πορεία γράφοντας 6 θεατρικά σχόλια. Περνούν μερικά χρόνια αρκετά για την ωριμότητα της συγγραφέως και ανήσυχο δημιουργικά πνεύμα  καθώς αποδεικνύεται, αφοσιώνεται στην πρόζα και γράφει το πρώτο της βιβλίο με τον εμβληματικό – αναγραμματισμένο και όχι τυχαίο τίτλο «Σονόρχ» που σημαίνει, ο χρόνος γραμμένος ανάποδα.

Οι ιστορίες του βιβλίου έχουν κεντρικό άξονα τον άνθρωπο. Στη δημιουργική σκέψη και στο βαθύτερο ένστικτο της συγγραφέως δεν υπήρχε κάτι άλλο εκτός από τη ρήση: Αρχή των πάντων ο Άνθρωπος. Είναι διακριτή η προσπάθεια στη γραφή της να αναδειχθούν στο έπακρο οι πέντε αισθήσεις και ο συναισθηματικός κόσμος των ηρώων του βιβλίου μέσα από ένα έργο μαγικού ρεαλισμού που εναλλάσσει αρμονικά την πραγματικότητα με τη φαντασία, δημιουργώντας αλληγορικές εικόνες που δίνουν απαντήσεις σε ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων.

Η δεκαετής ενασχόληση της δίνει την έννοια πως το βιβλίο Σονόρχ, είναι για έργο ζωής και βέβαια γίνεται αντιληπτή -στον αναγνώστη- η άρτια γραφή της που με τον εναλλασσόμενο θεατρικό λόγο σε πρόζα δημιουργεί σε κάθε παράγραφο και μια εικόνα ζωντανεύοντας τόσο πολύ το κείμενο που οι ήρωες αποκτούν την επίφαση της πραγματικότητας και σε θέτουν κοινωνό της ζωής και των πράξεων τους. Πλούσιος, εύληπτος λόγος προσφέρει ευχάριστη εμπειρία κατά την ανάγνωση.

Τέλειο το συγγραφικό αποτέλεσμα, ευδιάκριτη η ωριμότητα της δημιουργού που αναδεικνύεται περισσότερο καθώς όχι μόνο καταφέρνει να εισδύει βαθιά στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων της, αλλά το σπουδαιότερο, να ψυχογραφεί τα συναισθήματα τους. Αυτό για τη συγγραφέα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία κι όχι απλά οι πλοκές ή η επιφανειακή σύνθεση των μυθοπλαστικών ιστοριών της.

Ο έγκριτος λογοτέχνης καταφέρνει να παίρνει στα χέρια του μια απλή καθημερινή ιστορία και με τη δεινότητα της συγγραφής να χάνεται σε χώρους σκοτεινούς για να φωτίζει κρυφές επιθυμίες, ανεκπλήρωτους πόθους, ελπίδες, τύψεις, ενοχές ή ότι άλλο οι ήρωες της επιμελώς κρατούν μέσα τους.

Αυτή ακριβώς τη δυναμική βρήκα στο Σονόρχ, να καταγράφει η συγγραφέας τις γυναικείες κι αντρικές επιθυμίες και αντιθέσεις όπως αισθανόμαστε στη ζωή μας τη διαφορά μεταξύ ζέστης και κρύου, ή όπως βιώνουμε το καλό σε αντίθεση με το κακό.

Αυτό ακριβώς έπραξε η Τζένη Δάγλα, κατάφερε με τον επιδέξιο και ευφυή τρόπο της γραφής της να αναδείξει όλα αυτά τα πλούσια συναισθήματα των ηρώων της, με την ίδια παρορμητικότατα που συμβαίνουν και στη ζωή.

Η γραφή της είναι μια καλά οργανωμένη σύνθεση πληροφοριών όπου μαζί με την αποτύπωση υπαρξιακών αποθεμάτων που πηγάζουν από τα φωτεινά βάθη της προσωπικής της φαντασίας, φανερώνει μέσω της γραφίδας της ένα αυτούσιο αποτέλεσμα κι ένα αστείρευτο πνεύμα, όπου πλέον οικιοθελώς ο αναγνώστης αναγκάζεται να ταυτιστεί με τις απόψεις της για να καταφέρει να μοιραστεί μαζί της την πίστη, την ελευθερία, το μίσος, την αγάπη, τον έρωτα και κάθε μεγάλη Αρετή, που τρέφεται από τη δημιουργική σκέψη της και υπάρχει στις σελίδες του βιβλίου.

Το Σονόρχ συνδέει το χρόνο με τη στιγμή. Στις σελίδες του γίνεται αντιληπτός ο μαγικός ρεαλισμός καθώς η μυθοπλασία παίρνει σάρκα και οστά στον φυσικό κόσμο με τις τρεις διαστάσεις του: Παρόν, παρελθόν, μέλλον να πάλλονται όπως στην αληθινή ζωή με τα φωτεινά και τα σκοτεινά σημεία της.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.

 

Τζένη Δάγλα

 

 

Η Τζένη Δάγλα γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε επί 2 χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna και μετά ασχολήθηκε με τα νομικά σε ελεύθερο επάγγελμα. Παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου στη Δανία και στην Ιταλία με τον Eugenio Barba, καθώς και στην Πολωνία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα με ηθοποιούς του Γέρζι Γκροτόφσκι και άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Έχει γράψει πέντε «θεατρικά σχόλια»: «Η Άγνωστη Χώρα» (θέατρο Αργώ, 2012), «Time, please!» (φεστιβάλ Αναλόγιο 2015), «Η Γυάλα» (θέατρο Φούρνος, 2017-2018) «Καραγκιόζ» και «Γουρούνα. Αθώος». Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια σχετικά με το σύγχρονο θέατρο. Μιλά αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, γαλλικά. Πολίτης του κόσμου.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top