Fractal

Μύθοι και θρύλοι για την Σίβυλλα

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

 

 

Γαβριέλλα Κασουλίδου: «Σίβυλλα Ηροφίλη – Η χιλιόχρονη προφήτισσα» Εκδόσεις Ιωλκός, 2023, σελ. 656

 

Ποια είναι η Σίβυλλα; Ποια είναι η Σίβυλλα Ηροφίλη;  Γνωρίζουμε πως Σίβυλλα ήταν το όνομα μιας αρχαίας προφήτισσας, μιας μέντιουμ θα λέγαμε σήμερα, η οποία  έζησε από τα τέλη των Προϊστορικών Χρόνων και λίγο πριν την πτώση της Τροίας, μέχρι την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στο βιβλίο Σίβυλλα Ηροφίλη-Η χιλιόχρονη προφήτισσα (εκδ. Ιωλκός) εξιστορούνται οι περιπλανήσεις της, οι προφητείες της και οι απεγνωσμένες προσπάθειές να συναντήσει τον θάνατο, κάτι που επεδίωκε με μανία, αλλά δεν τα κατάφερνε.

Η συγγραφέας του πονήματος, η Γαβριέλλα Κασουλίδου, γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα από Κύπριους γονείς. Το 1950 μετοίκησε στη Λευκωσία, φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης , συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Κύπρο, όπου άσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου  και μετά την τουρκική εισβολή ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο, ίδρυσε δικός της ναυτιλιακό γραφείο και παράλληλα ασχολήθηκε με τις θρησκείες και τις φιλοσοφίες της Ανατολής. Έπειτα από την έκδοση του πρώτου της βιβλίου, με τον τίτλο Στο δρόμο για τον ουρανό (2005) ασχολήθηκε επισταμένως με τη μελέτη της ελληνικής μυθολογίας και την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου.

Η υπόθεση της Σίβυλλας βασίζεται στην ελληνική μυθολογία, καθώς αυτή συνδέεται με την Ιστορία και πολλά από τα γεγονότα που περιγράφονται στο παρόν βιβλίο αναφέρονται τόσο από μυθογράφους όσο και από ιστορικούς. Έτσι, ο αναγνώστης διαβάζει την ιστορία της ηρωίδας σαν λογοτέχνημα, αφού η ίδια αφηγείται τη ζωή της σαν αυτοβιογραφία. Το πρώτο κεφάλαιο με τον τίτλο «Εισαγωγή: Σίβυλλα»» αρχίζει ως εξής:

«Μια άδικη κατάρα με καθήλωσε ποτέ να μην πεθάνω σε μια ζωή που έμοιαζε ατελείωτη. Ο Άδης με απαρνήθηκε και η ζωή ποτέ δεν με υποδέχτηκε πραγματικά. Η μάνα που με γέννησε ποτέ δεν με αγάπησε».

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου η Σίβυλλα λέει πως γεννήθηκε στης Μάρπησσος τα κόκκινα χώματα, «στους πρόποδες της Ίδης», προσθέτοντας πως γεννήθηκε μισή θνητή, αφού ο πατέρας της ήταν σιτοφάγος, ένας γιδοβοσκός, και η μητέρα της μια αθάνατη Νύμφη των δασών. Μεγάλωσε την ένδοξη εποχή της Τροίας, όπου το χρήμα και ο χρυσό έρρεαν άφθονα στην πόλη και προφήτεψε το άχαρο τέλος της Εκάβης. Κι ενώ βρισκόταν στο ναό του Φοίβου, τον οποίο υπηρετούσε, την βρήκε ο σοφός Αινείας, ο γιος του Αγχίση, και της Αφροδίτης, της Κύπριδας θεά, Ήδη οι Μοίρες έγραψαν και οι χρησμοί προέβλεψαν ότι μετά την ανίερη πράξη του Πάρι να πλανέψει την Ελένη, παραβιάζοντας τους νόμους της φιλοξενίας, θα ακολουθούσαν συμφορές.

 

Γαβριέλλα Κασουλίδου

 

Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου μεταφερόμαστε στη λίμνη  Αβέρνο της Ιταλίας, όπου σύμφωνα με τους μύθους υπήρχε η σπηλιά της Σίβυλλας. Η συγγραφέας μας δίνει πληροφορίες για την περιοχή και μας θυμίζει σχετικά λόγια του Βιργίλιου από την Αινειάδα του. Το βιβλίο τελειώνει με το τέλος της Σίβυλλας και μερικούς στίχους της προφήτισσας «Κι εγώ προλέγω όπως πάντα την αλήθεια κι εξακολουθώ τα φύλλα της δάφνης να μασώ…»

Γραμμένο με έντονη ποιητικότητα, το παρόν βιβλίο, καρπός πολύχρονης έρευνας, δείχνει την μεγάλη αδυναμία της Γαβριέλλας Κασουλίδου για την ηρωίδα της, τη μυθική Σίβυλλα, για την οποία ο αναγνώστης μαθαίνει ενδιαφέρουσες ιστορίες, καθώς και τους θρύλους γύρω από αυτήν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top