Fractal

Σκάβοντας τα μυστικά, αποκαλύπτοντας την αλήθεια

Γράφει ο Γιώργος Τζιτζικάκης //

 

«Ο Ασβός» του Φρέντρικ Π. Γουίντερ, Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδόσεις Κάκτος

 

«Ο Ασβός» του Φρέντρικ Π. Γουίντερ, αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, τα δικαιώματά του έχουν ήδη πωληθεί σε πολλές χώρες και πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ με υπερφυσικά στοιχεία στην υπόθεσή του. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος, σε μετάφραση της Δέσποινας Κανελλοπούλου.

Λίγα λόγια για την ιστορία:

Κάθε χρόνο τη νύχτα της 6ης Νοεμβρίου ένας κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος που τον αποκαλούν «Ασβό», εισβάλλει από το πάτωμα του υπογείου στο σπίτι του θύματος που έχει επιλέξει. Σέρνει το θύμα του μέσα στο έδαφος και εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη.
Ένα πρωί, η εκδότρια Άνικα Γκράνλουντ βρίσκει ένα λασπωμένο χειρόγραφο έξω από την πόρτα του γραφείου της. Φέρει τον τίτλο «Είμαι ο Ασβός» και αποτελεί τη νοσηρή βιογραφία ενός κατά συρροή δολοφόνου που ζει κάτω από τη γη. Η Άνικα βλέπει σε αυτό μια ευκαιρία να σώσει τον εκδοτικό της οίκο, που απειλείται με πτώχευση αν δεν βρεθεί άμεσα ένα μπεστ σέλερ. Αποφασίζει να το εκδώσει, αν και γνωρίζει ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Η αμφιλεγόμενη απόφασή της την οδηγεί σε βαθιά σκοτάδια που νόμιζε πως είχε θάψει από παιδί. Εντέλει, ποιος είναι ο Ασβός; Ποιος έγραψε το βιβλίο που εκδόθηκε; Και ποιος ελλοχεύει κάτω από το έδαφος για το επόμενο θύμα;

 «Το πρώτο μου θήραμα, ο πρώτος άνθρωπος που κατασπάραξα, ήταν η γυναίκα που είχα αγαπήσει. Έκλαιγα γοερά με κάθε δαγκωνιά, αλλά τα πλάσματα με παρηγορούσαν και με διαβεβαίωναν πως έκανα το σωστό»

Ο Φρέντρικ Π. Γουίντερ συστήνεται στο ελληνικό κοινό με το βιβλίο «Ο Ασβός» και εκτιμώ πως κάνει εξαιρετικά δυνατό ξεκίνημα, καθώς ήδη το βιβλίο έχει εισπράξει θετική ανταπόκριση και καλές κριτικές από τους φαν του είδους των ψυχολογικών θρίλερ και της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ξεκινώντας, θα πρέπει να αναφέρω κάτι αξιοπρόσεκτο: Διαβάζοντας τον «Ασβό» οδηγείσαι στην διαπίστωση πως διαφέρει από τους περισσότερους σύγχρονους σκανδιναβούς συγγραφείς που επιλέγουν να γράψουν κάπως «τεχνικά» και παγωμένα, υπακούοντας όλοι τους σε μια μανιέρα στοιχείων που οδηγεί στη λύση του γρίφου από τους αστυνομικούς και (δυστυχώς) κλέβει από τη συναισθηματική ένταση του έργου και το βαραίνει, αποτυγχάνοντας συχνά –ευτυχώς, όχι πάντα!– την ταύτιση του αναγνώστη με το θέμα. Όσοι από εσάς διαβάζετε σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοώ με τα παραπάνω λόγια. Ωστόσο, ο Γουίντερ ως αναγνώστης, πιθανολογώ ότι μάλλον είναι λάτρης περισσότερο των σκοτεινών θρίλερ με σασπένς παρά των αστυνομικών, και αυτό αποτυπώνεται και στην πένα του. Η γραφή του διαθέτει αρκετή σκοτεινότητα και αυτό καταφέρνει να προσδώσει χρώμα στην αφήγηση και κάποιες χορδές ευαισθησίας στην αποτύπωση των ηρώων του, με τις σκηνές να σε κάνουν συμμέτοχο την υπόθεση και όχι απλώς θεατή.

«Εσύ; Έχεις απατήσει; Έχεις πει ψέματα; Ή νιώθεις ασφαλής πιστεύοντας ότι δεν θα είσαι το επόμενο θύμα μου;»

Ο συγγραφέας Γουίντερ προσφέρει μια καλοζυγισμένη και δυνατά μακάβρια ιστορία που διαβάζοντάς την ο αναγνώστης που θα το επιλέξει, θα περάσει καλά και ποντάρω ότι θα κρατήσει το βιβλίο στα ράφια της βιβλιοθήκης του. Οι εικόνες του έργου είναι κινηματογραφικές, ατμοσφαιρικές, συνεχόμενα διαδοχικές με σκηνές δράσης αλλά και κάμποσους διαλόγους ή και εσωτερικούς μονολόγους. Η μακαβριότητα και το γκροτέσκο λείπουν από το έργο, όμως η αίσθηση δεν παύει να είναι κλειστοφοβική, άριστα σκιαγραφημένη μέσα από τις πράξεις του δράστη και των αστυνομικών που προσπαθούν να λύσουν ένα μυστήριο που επαναλαμβάνεται επί χρόνια στη συγκεκριμένη ημερομηνία της 6ης Νοεμβρίου. Μέσα στις σελίδες του «Ασβού» θα συναντήσουμε μερικές σκοτεινές σκηνές (πολύ δυνατές, και τις λάτρεψα!) αλλά και για τις σχέσεις συμφερόντων που αναπτύσσονται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές (ενδεικτικά αναφέρω την επιθεωρήτρια Σεσίλια Βρέντε που τη χαρακτηρίζει μια ανασφάλεια ως αστυνομικός σε αυτή τη θέση και τον συνάδελφό της Γιόνας που αποτελεί το αντίθετο μισό του ντουέτου). Το πρίσμα του καθενός από τους ήρωες του «Ασβού» θα μεταβληθεί στην πορεία του έργου καθώς το παρόν θα αναμοχλευτεί από το παρελθόν (και το ανάποδο) και ο καθένας τους θα έρθει αντιμέτωπος με την αλήθεια (όσο μπορεί να την αντέξει σαν τη μάθει ή θα την παραδεχτεί) ώστε να επιδείξει σθένος και να αντέξει εκείνο το μυστικό που σαν μαθευτεί, μπορεί και να τον διαλύσει εντελώς.

«Οι ήχοι που έκαναν όταν ακόνιζαν τα γαμψά τους νύχια στο τσιμέντο, μου άνοιξαν τα μάτια. Οι ψίθυροί τους μου φανέρωσαν την αλήθεια. Η γυναίκα μου με απατούσε. Με είχε προδώσει, Έτσι, τη σκότωσα.»

Κάτι που αγάπησα στον «Ασβό» είναι τα λόγια του δολοφόνου στην αρχή κάθε κεφαλαίου, τα οποία σαν έκλεισα το βιβλίο, κάθισα και τα ξαναδιάβασα αυτούσια για να αφομοιώσω καλύτερα το φινάλε του έργου και όλα τα μυστικά του. Κάνοντάς το κι εσύ, θα συνειδητοποιήσεις ότι «Ο Ασβός» διαθέτει μια πλοκή που κλιμακώνεται και η αποκάλυψή των μυστικών μέσα από τη φρίκη τους, ξεδιπλώνεται όσο πλησιάζεις προς το τέλος του βιβλίου. Το δυνατό χαρτί του έργου εφάπτεται στα αλλεπάλληλα γεγονότα με κάμποσα cliffhanger που σου προσφέρουν τροφή για σκέψη, καθώς εσύ θα διαβάζεις για ένοχα μυστικά πίσω από κλειστές πόρτες, για προδοσία, για άρρωστο ψυχισμό και κλονισμένη ψυχική υγεία, για προβληματικά κοινωνικά σύνολα, για την αιώνια αναμέτρηση του καλού ενάντια στο κακό (και το ανάποδο!). Συγγραφικά η υπόθεση είναι δομημένη από τον συγγραφέα Γουίντερ ώστε να διαθέτει μυστήριο και ζωντάνια, δυνατό σασπένς με την εναλλαγή των μικρών κεφαλαίων να αγγίζουν την αγωνία, και ευφάνταστες ανατροπές που δεν σε αφήνουν να αφήσεις το βιβλίο και το καθιστούν page turner.

Συνοδέψτε το ταχύ ετούτο μυθιστόρημα ακούγοντας τον δίσκο «Unknown Pleasures» των Joy Division από το 1979.

 

Fredrik Winter

 

 

Βιογραφικό:

Ο Φρέντρικ Π. Γουίντερ ζει στο Γκέτενμποργκ της Σουηδίας, Είναι δικηγόρος με ειδίκευση στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Όταν δεν ασχολείται με την εργασία του, απολαμβάνει να κάνει συνηθισμένα πράγματα, όπως το να αφιερώνει χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους του, να πηγαίνει κινηματογράφο, να ταξιδεύει και να διαβάζει. Το χόμπι του είναι οι πτήσεις με ανεμόπτερο, ενώ πάθος του είναι η συγγραφή. «Ο Ασβός» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και τα δικαιώματα του έχουν ήδη πωληθεί σε πολλές χώρες (Τσεχία, Γερμανία, Κορέα, Ρωσία, κ.α.).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top