Fractal

Νοσταλγία και μνήμη

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού //

 

Μαρία Δήμου, «Η Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου», εκδόσεις Επίκεντρο

 

Βιβλίο μνήμης και νοσταλγίας για τη Βασιλεύουσα των Ρωμιών είναι το πόνημα της Κομοτηναίας εκπαιδευτικού και συγγραφέα Μαρίας Δήμου που τιτλοφορείται «Η Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου».

Η συγγραφέας μας αφηγείται στο πόνημά της αυτό τις αναμνήσεις και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τη Κωνσταντινούπολη όπου εργάστηκε ως δασκάλα κατά τα έτη 2009-2012.

Οι εντυπώσεις του χώρου είναι αυτές που κυριαρχούν, σε σχέση με αυτές του χρόνου. Η συγγραφέας κάνει στο βιβλίο της αρκετές αναφορές σε κτίρια, γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα των παρελθόντων χρόνων, παραμένει όμως επικεντρωμένη σε αυτό που βλέπει μπροστά της στην Πόλη τη σύγχρονη εποχή. Βέβαια, η Πόλη παραμένει γεμάτη με μνήμες διάσπαρτες από τα παρελθόντα έτη, τόσο από οθωμανικές, όσο και από βυζαντινές, αρχαίες, αλλά και μνήμες του εικοστού αιώνα της ακμάζουσας πριν το 1955 κοινότητας των Ρωμιών της Πόλης.

Η αφήγηση της Δήμου είναι γεμάτη ζωντάνια και γλαφυρότητα. Περιγράφει με έντονη συναισθηματική χροιά τις συναντήσεις της με τους μαθητές και τους συναδέλφους της στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου και τη Ζάππειο σχολή, αλλά και με τους απλούς ανθρώπους της Πόλης, μουσουλμάνους και μη και με τους εναπομείναντες Ρωμιούς της ολοένα και περισσότερο συρρικνούμενης ελληνικής κοινότητας.

Η αφήγησή της δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη χρονολογική ή άλλη σειρά, αλλά αποτελεί περισσότερο μία αυθόρμητη περιηγητική καταγραφή των εμπειριών της. Όπως μας λέει και ο τίτλος, πάνω απ’ όλα θέλει να μεταφέρει στον αναγνώστη όχι την εντύπωση που δίνει η ίδια η Βασιλεύουσα στον επισκέπτη, αλλά το πώς βίωσε η ίδια την εμπειρία της κατοίκησής της στη Νύμφη του Βοσπόρου και την εντύπωση που χαράχτηκε στη δική της μνήμη. Οι βυζαντινές εκκλησιές, οι γειτονιές του Πέρα με τα αρχοντικά σπίτια, τα λουτρά, τα πολύχρωμα παζάρια, η θάλασσα που κυκλώνει τη στεριά από τρεις μεριές με τις γέφυρες, όλα αυτά, καθώς και η εντύπωση που αφήνουν στη συγγραφέα, περιγράφονται εναργώς στο βιβλίο της, όπως και το ενδιαφέρον της για τις ανατολίτικες συνήθειες του τόπου, η περιπέτεια της στέγασής της, η αγωνία της για το άγνωστο, αλλά και η περιέργεια που νιώθει για το νέο της σχολείο στο οποίο πρόκειται να υπηρετήσει.

 

Μαρία Δήμου

 

«Αυτή την πόλη ποτέ δεν τη χόρτασα και ποτέ δεν τη γνώρισα τόσο που να φτάνει. Έμαθα όμως να τη σέβομαι και να τη δέχομαι όπως ήταν. Οι κώδικες σε κάθε τόπο είναι διαφορετικοί. Είτε τους αποδέχεσαι και μένεις, είτε δεν τους αντέχεις και φεύγεις. Αλλιώς τίποτε δε θα δεις και τίποτε δε θα ζήσεις. Τουρίστας και παρείσακτος θα μείνεις».

Διαβάζοντας το βιβλίο της Δήμου θα γνωρίσουμε κι εμείς καλύτερα τη θρυλική Πόλη των Ρωμιών, θα μοιραστούμε τα συναισθήματα της συγγραφέως και θα νιώσουμε την ίδια νοσταλγία για την εικόνα μιας Κωνσταντινούπολης που ανήκε τόσο στη Δύση όσο και την Ανατολή, με τις ακμάζουσες κοινότητες των Ρωμιών, των Αρμενίων, των Εβραίων και των Λεβαντίνων, και η οποία σήμερα αποτελεί πια παρελθόν…

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top