Fractal

Xρονογράφημα: “Η αποφοίτηση”

Της Βασιλικής Γιάννου // *

 

 

 

 

Η αποφοίτηση

 

Τα κορίτσια στήθηκαν υπάκουα στη σειρά. Ακολουθούσαν πιστά τις προσταγές του φωτογράφου, που ίδρωνε πηγαίνοντας πάνω κάτω, μία προς τα πέτρινα σκαλοπάτια του νεόδμητου επαρχιακού Γυμνασίου Θηλέων και μία προς τη στημένη πάνω στον τρίποδα μηχανή του, καδράροντας μέσα από το φακό, χώνοντας ξανά και ξανά το ιδρωμένο κεφάλι του στην κουκούλα της. Την πειθαρχημένη ομοιομορφία των μπλε ποδιών έσπαζε κάποιο χειροποίητο άσπρο πλεκτό γιακαδάκι, ενώ οι κορδέλες που στεφάνωναν τα κοριτσίστικα κεφάλια, άσπρες κι αυτές, πάσχιζαν μάταια να την επαναφέρουν, αφού αυτά ήταν ποικίλως χτενισμένα: άλλο σε μονή κοτσίδα, άλλο σε διπλές, άλλο σε στεφανάκι. Τα πρόσωπα σοβαρά, αγέλαστα σχεδόν, με εμφανή τη σφραγίδα της στερημένης εποχής και του τρόμου του πολέμου ως φευγαλέα ιδέα στα βλέμματα, κρατούσαν αδήλωτη την ικανοποίηση του ότι κατάφεραν να τελειώσουν το Γυμνάσιο. Τελευταίοι, κατόπιν υποδείξεως του φωτογράφου, τοποθετήθηκαν στη μέση ο αυστηρός και αγέλαστος Γυμνασιάρχης, αποδίδοντας έτσι την ικανοποίησήν του για την υπακοήν των μαθητριών, ένεκα της σοβαρότητος της περιστάσεως και ο καθηγητής της τάξης. Το καλοσυνάτο βλέμμα του και η αρχή μειδιάματος στα χείλη του εξέφραζαν, ίσως, τη συμπόνια του για το αβέβαιον του δρόμου που ανοιγόταν από την επομένη για τα κορίτσια. Κλικ: Τάξη του 1953. Αποφοίτησε.

Τα αγόρια πήραν τη θέση τους όρθια, αριστερά και δεξιά από τις κοπέλες. Τα ψηλότερα κορίτσια στάθηκαν ανάμεσά τους και τα υπόλοιπα κάθισαν οκλαδόν ή σε βαθύ κάθισμα στην αυλή του επαρχιακού Λυκείου. Οι πιο στενοί φίλοι και φίλες αγκαλιάστηκαν από την πλάτη. Καναδυό πειραχτήρια σχημάτισαν «κερατάκια» με τα δάχτυλά τους στο κεφάλι του μπροστινού τους. Μπλουτζίν και σταράκια «σεταρισμένα» με αμάνικα Τ-σερτ με τα λογότυπα γνωστών αθλητικών οίκων. Κάποιοι (και κυρίως κάποιες) τολμηροί φόρεσαν σορτσάκια. Μαλλιά χτενισμένα σε χαίτη. Ο ψηλός με τα τεράστια χέρια του κράτησε στο βάθος, πάνω απ’όλους, ανοιχτό το κασκόλ με την επιγραφή «Hellas Eurobasket ’87», αφού «είμαστε πια πρωταθλητές[…] και σαν κάτι ν’άλλαξε από χτες». Ένας λόγος παραπάνω που τα χαμόγελα αισιοδοξίας για το, κατά τα άλλα, αβέβαιο αύριο, περίσσευαν. Ο αέρας έσφυζε από τις ανυπόμονες για ζωή εφηβικές φωνές. Ο φίλος από τη μικρότερη τάξη είχε μαζέψει πέντε-έξι φωτογραφικές μηχανές Kodak. Οι υπόλοιποι, που δεν είχαν μηχανή, θα εμφάνιζαν τη φωτογραφία από τα αρνητικά, που θα κυκλοφορούσαν χέρι με χέρι. Μετά από πολλή ώρα και μεγάλη προσπάθεια για να σταθεροποιήσει το χέρι του, ώστε να μη βγει κουνημένη η φωτογραφία, πατούσε διαδοχικά το κουμπί της κάθε μιας. Κλικ: Τάξη του 1987. Αποφοίτησε.

Σουρούπωνε κατά τις εννιά. Στο δρόμο, λίγο πριν από την είσοδο του επαρχιακού Γενικού Λυκείου, παρέες κοριτσιών έριχναν τις τελευταίες ματιές στην οθόνη του κινητού (που χρησιμοποιούνταν ως καθρέφτης για την περίσταση), διορθώνοντας το ντύσιμο, το μακιγιάζ ή το χτένισμά τους. Τα δωδεκάποντα δυσκόλευαν κάποιες, οι οποίες γι’ αυτό το λόγο κρατούσαν σφιχτά από το μπράτσο τη φίλη τους. Έξω από την είσοδο μερικά αγόρια πάρκαραν τα μηχανάκια τους. Στην κωλότσεπη τα τσιγάρα, στην μπροστινή το κινητό. Οι πρώτες νότες από το πρόγραμμα που επιμελούνταν γνωστός DJ, τον οποίο «έκλεισε αποκλειστικά» το 15μελές για τη γιορτή αποφοίτησης, ήταν από ντίσκο: είχαν γούστο, τελικά οι «γέροι τους». «Μαζευτείτε, ρε, για ομαδική selfie». «Να βγάλουμε και βιντεάκι για το Insta ή το Tik tok». «Τι φίλτρο να βάλω;». «Όχι ρεε! Δεν βγήκα καλή σ’αυτή! Ελάτε! Ξαναμαζευτείτε να ξαναβγούμε!». «Μη μου τρως τη μπαταρία με το Youtube: θέλω να βγάλω που θα χορεύουμε». «Say cheeseeee, τυρίιι!». «Άντε και καλά αποτελέσματα στις Παν-ηλήθιες!» Μαλλιά στην τρίχα, outfit μοδάτα, μακιγιάζ και νύχια επαγγελματικά, μέλλον ασαφώς προδιαγεγραμμένο. Duck faces και χαμόγελα εκβιασμένα για το ποστάρισμα. Κλικ: Τάξη του 2023. Αποφοίτησε.

Η αυλή του επαρχιακού σχολείου βλέπει να τρέχουν πάνω της και να περνούν τα δειλά, άγουρα όνειρα εβδομήντα εφηβειών.

 

 

 

* Η Βασιλική Γιάννου είναι Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με καταγωγή από την Άρτα, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με ΜΑ στις Επιστήμες της Αγωγής από το ΑΠΚυ. Είναι μέλος του Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (ΟΙΕΕ), του EuroClio (European Association of History Teachers) και του PEN Greece. Έχει γράψει κριτικές βιβλίων και πεζά κείμενα που έχουν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό λογοτεχνικό τύπο. Βιβλιοφάγος παιδιόθεν.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top