Fractal

Η προαναγγελία ενός τρομοκρατικού χτυπήματος

από τον Γιάννη Παναγόπουλο //

 

Η παρισινή σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo κυκλοφόρησε χθες νέο φύλο. Είχε τιράζ τρία εκατομμύρια αντίτυπα. Το πρωτοσέλιδο της φιλοξενεί  σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ και δύο λεζάντες. Η μια γράφει: «Όλα συγχωρούνται».

 

m

 

Εδώ και μια εβδομάδα το τμήμα της εφημερίδας που ασχολείται με τις συνδρομές αναγνωστών δουλεύει πυρετωδώς. Όλο και περισσότεροι Γάλλοι θέλουν να ενταχθούν στο σώμα των συνδρομητών της. Μέχρι χτες η Charlie Hebdo ήταν μια εφημερίδα που πάλευε να επιβιώσει. Σήμερα, μετά το θλιβερό περιστατικό της 7ης Ιανουαρίου που συνέβη στα γραφεία της (την δολοφονία 12 εργαζομένων από τους φανατικούς μουσουλμάνους, αδελφούς Κουασί) είναι σύμβολο ενότητας του γαλλικού λαού. Ο Μιχάλης Κυριαζόπουλος εργάζεται ως παραγωγός στο ειδησεογραφικό τμήμα του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου «TF1». Το προηγούμενο πόστο του τον ήθελε μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας που αναλάμβανε τις σκληρότερες πολεμικές ανταποκρίσεις του καναλιού.

Όταν ζητήσαμε την άποψή του για τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα που συνέβησαν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα άρχισε την απάντηση του διαλέγοντας τις παρακάτω λέξεις: «Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Μήνες τώρα η Γαλλία προετοιμαζόταν για τρομοκρατικό χτύπημα». Ο Κυριαζόπουλος δεν είναι αναλυτής. Όσα υποστηρίζει φωτίζουν το περιβάλλον που κινούνταν, εδώ και εβδομάδες, τα Γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Ελληνογάλλος παραγωγός τονίζει: «Μας είχε γίνει ξεκάθαρο πως θα γινόταν τρομοκρατικό χτύπημα εδώ και καιρό. Δεν γνωρίζαμε το πού και το πότε θα συνέβαινε. Όμως εδώ και δύο μήνες ήμασταν σε ετοιμότητα. Είχαμε σχεδιάσει τους τρόπους δράσης μας. Είχαμε προετοιμάσει ομάδες δημοσιογράφων έτοιμες να βρεθούν στο σημείο της είδησης ανά πάσα στιγμή, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Ναι, περιμέναμε τρομοκρατικό χτύπημα. Και αυτός είναι ο λόγος που αναπτύξαμε ένα νέο εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στους δημοσιογράφους και τους παραγωγούς ειδήσεων. Λέω τα παραπάνω για έναν λόγο. Η Γαλλία δεν έπεσε από τα σύννεφα στις 7 Γενάρη. Περίμενε χτύπημα την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο φόβος της επιβεβαιώθηκε».

 

Kyriazopoulos

 

– «Κύριε Κυριαζόπουλε, για τη Γαλλία, ποια ήταν η διαφορά της φετινής πρωτοχρονιάς από εκείνη του 2014; Λέτε πως είχατε την πληροφόρηση για επερχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Είχατε τον ίδιο φόβο και πέρυσι;»

– «Κοιτάξτε, φέτος υπήρχε μια αλυσίδα πληροφοριών που δεν προκαλούσαν απλά την δημοσιογραφική μας περιέργεια αλλά κυριολεκτικά μας έσπρωχναν στον σχεδιασμό κάλυψης τρομοκρατικού χτυπήματος. Γνωρίζαμε πως υπήρχαν Γάλλοι υπήκοοι που ταξίδευαν, μέσω Τουρκίας, συχνά στη Συρία. Πως πολλοί από αυτούς είχαν βαρύ φάκελο στην αστυνομία. Γνωρίζαμε πως το χτύπημα δεν θα γινόταν απαραίτητα από ανθρώπους που θα έμπαιναν στη χώρα με διαβατήρια άλλου κράτους. Και πάντα είχαμε στο μυαλό μας όσα είχαν συμβεί στην Τουλούζη τρία χρόνια πριν. Θυμάστε; Ένοπλος με Καλάσνικοφ σκότωσε ραβίνο και τρία παιδιά. Δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν μεμονωμένο. Το προσεγγίσαμε ως συνέχεια μιας θλιβερής βίαιης ενότητας. Το θέμα για μένα σήμερα- και αυτό το λέω ως κάτι που μου δίνει ελπίδα – είναι πως οι δύο τρομοκρατικές ενέργειες τεσσάρων ανθρώπων τυφλωμένων από μίσος δεν κατάφεραν να πτοήσουν το ηθικό των Γάλλων. Το αντίθετο. Άνθρωποι που δεν γνώριζαν καν ποια είναι η εφημερίδα Charlie Hebdo, σήμερα θέλουν να γίνουν συνδρομητές της. Οι ισλαμικές οργανώσεις της Γαλλίας από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν το γεγονός. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους διαδηλώνοντας υπέρ της ελευθερίας του διαλόγου. Οι τρομοκράτες έλεγαν πως με τις πράξεις τους εκδικηθήκαν για τον Προφήτη – Σκότωσαν την εφημερίδα που τον προσέβαλε. Κάνουν λάθος. Η Charlie Hebdo είναι ισχυρότερη από ποτέ. Και οι αποτρόπαιες πράξεις τους επανένωσαν τους Γάλλους γύρω από την αξία του διαλόγου. Αυτό που ξέρω είναι πως η επόμενη μέρα των τρομοκρατικών χτυπημάτων βρήκε επιτέλους τη Γαλλία ενωμένη σε έναν κοινό στόχο. Η θλίψη έχει αντικατασταθεί από πάθος για ελευθερία στη διακίνηση ιδεών. Αν το δούμε έτσι, θεωρώ πως η αποτυχία των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων ήταν, κυριολεκτικά, παταγώδης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top