Fractal

Η Έλενα Αρτζανίδου στο Εργαστήρι του συγγραφέα

 

αρχείο λήψηςΘυμάμαι πως κόντευε τέλη Ιουνίου πριν δυο χρόνια όταν δέχθηκα ένα τηλεφώνημα για να παραβρεθώ σε μια εκπομπή της ΕΤΡ3, μόλις ο σταθμός είχε ρίξει μαύρο. Το κανάλι ανακοίνωσε πως τους είχαν κλείσει.

Πριν μπω στο στούντιο με περίμενε η φίλη δημοσιογράφος της ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Χρύσα Σάμου. Κουβέντα στην κουβέντα μου αποκάλυψε μια ατάκα της τετράχρονης τότε κόρης της που τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον μου και θυμάμαι πως αμέσως την έγραψα στην ατζέντα μου.

«Και εσύ μαμά… τον χαλβά σου», της απαντούσε κάθε φορά που δε συμφωνούσε μαζί της,

Θυμάμαι, επίσης πως όταν έφυγα από το στούντιο, αισθανόμουν ήδη πως κάποιος μου μιλούσε, όμως ήξερα πως αν ήταν μόνο δυνατό και ωρίμαζε τότε σίγουρα θα μου ζητούσε και να το πλάσω.

Άλλωστε έτσι γεννήθηκαν οι τόσες ιστορίες μου για μικρούς και μεγάλους.

Μόνο που αυτή τη φορά όλα έγιναν πιο γρήγορα. Ο σπόρος της ιδέας έμοιαζε να έχει ριζώσει, όταν το πρωί της επομένης στο γραφείο Εκπαίδευσης που εργαζόμουν για την φιλαναγνωσία, η καλή μου φίλη Βάνα, για πρώτη φορά άρχισε να μου διηγείται την ιστορία της γιαγιάς της της Βαρσαβούλας που μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες και Ελληνίδες έφυγαν βίαια από την Μικρά Ασία. Η ίδια, η γιαγιά της, σώθηκε πηδώντας σε μια βάρκα και στη συνέχεια ανέβηκε σε ένα πλοίο.

«Εξαθλιωμένη έφτασε στην Ελλάδα», μου είπε η Βάνα και από την επομένη η δική μου πλεόν Βαρσαβούλα,η ηρωίδα μου, ξεπετάχτηκε μπροστά μου με μια ατάκα κάθε φορά που η μαμά της την αποκαλούσε Βαρσαβούλα αντί Βάνας.

KIDΗ δική μου Βαρασαβούλα, όμως αγαπούσε και τα παραμύθια των Γκριμ ή Κριμ, μου έλεγε. Λάτρευε το μπαλέτο, ήθελε και ακόμη και σήμερα εργάζεται σκληρά για να γίνει πριμαντόνα. Έτρωγε μόνο υγιεινό φαγητό και προτιμούσε τον χαλβά με μέλι και κανέλα. Ενώ είχε βάλει για σκοπό να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες και της φίλης της, τής Αμαλίας, που δυστυχώς έτρωγε μόνο απ’έξω,

Μια αγαπημένη μου σκηνή στο βιβλίο που θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας είναι όταν η Βάνα ακούει ολόκληρο το όνομα της, Βαρσαβούλα, και τότε με χαλβά και κανέλα προσπαθεί να πείσει τη μαμά της να την φωνάζει απλά Βάνα.

Βαρσαβούλα… Βαρσαβούλα… άσε τα παραμύθια τώρα και ετοιμάσου! Πρέπει να φύγουμε, έφτασε η ώρα του μπαλέτου! Βαρσαβούλα, έβαλες τις πουέντ στο σακίδιό σου; Βαρσαβούλα;»

«Βρε, μαμά, πόσες φορές σού είπα ότι με λένε Βάνα!»

«Βαρσαβούλα μου…»

«Μαμά τον… χαλβά σου»….

Και επειδή γλυκάθηκα, λέω να μοιραστώ μια εικόνα μαζί σας που την ζωγράφισε η Αλεξία Λουγιάκη όπως και όλο το βιβλίο «Και εσύ μαμά…τον χαλβά σου».

Είστε έτοιμοι για να παίξουμε!

 

-Δείτε με προσοχή την εικόνα.

Ποιες μπορεί να είναι και τι συζητούν;

KID2

 

-Δείτε την εικόνα και ακούστε τη μουσική από τη Λίμνη των κύκνων.

Στο στοπ πείτε μια λέξη που σας έρχεται στο μυαλό.

 

Πατήστε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=0rZeuI3J2gg

για το μουσικό κομμάτι και μην το βλέπετε.

 

KID2Και τώρα ας διαβάσουμε το βιβλίο

       Και εσύ μαμά…τον χαλβά σου , Έλενα Αρτζανίδου , Εικ: Αλεξία  Λουγιάκη, Εκδόσεις Ψυχογιός

 

 

 

Αλλά για όσους θέλουν να διαβάσουν πρώτα το οπισθόφυλλο σας το παραθέτω.

Κάθε φορά που ακούει τη μαμά της να τη φωνάζει Βαρσαβούλα, η μικρή, που δεν της αρέσει να τη λένε Βαρσαβούλα, γίνεται έξω φρενών.

«Εσύ, μαμά… τον χαλβά σου».

Η Βαρσαβούλα έχει και μια φίλη, την Αμαλία, που αν και θέλει να γίνει πρίμα μπαλαρίνα, δεν τρώει σωστά. Και τότε αναλαμβάνει δράση.

«Μπράβο, Βαρσαβούλα», την επικροτεί η μαμά της.

«Εσύ, μαμά… τον χαλβά σου», της απαντά εκείνη θυμωμένη με την ελπίδα όμως πως όλα θα γίνουν όπως τα ονειρεύεται.

 

Βιογραφικό

387 * Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη.

Έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή χρονογραφημάτων και άρθρων για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη-Μακεδονία. Σήμερα έχει την στήλη “Διαβάσματα” στο thinkfree.gr  και τη στήλη “Στιγμές” 

Την περίοδο 2010-1013 ίδρυσε το φιλαναγνωστικό χώρο με εργαστήρια και Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών/Μαθητών/Φοιτητών στην Διεύθυνση Π.Ε Ανατ.Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως δημιούργησε το blog  http://filanagnosiaprogram.blogspot.gr/ που βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και για ενήλικες. Σήμερα μετρά 34 τίτλους. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): ardjanidou.psichogios.gr.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top