Fractal

8 Μαΐου – Γκυστάβ Φλωμπέρ

Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

 

Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, που έφυγε σαν σήμερα το 1880, ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, που με το έργο του εγκαινίασε μια νέα εποχή στη γαλλική πεζογραφία και ειδικότερα στο μυθιστόρημα. Είναι γνωστός ιδιαίτερα για την πρώτη του δημοσιευμένη νουβέλα, ΜαντάμΜποβαρύ (1857), και για τη σχολαστική του αφοσίωση στην τέχνη και το στυλ του.

 

 

Η δημοσίευση της Μαντάμ Μποβαρύ προκάλεσε σκάνδαλο και υπήρξε αιτία ποινικής δίωξης του συγγραφέα και του εκδότη. Αναγνωρίστηκε όμως τελικά σαν μια αριστουργηματική και ακριβέστατη εξεικόνιση των ηθών και της ζωής. Περίφημο είναι και το “μυθιστόρημα μαθητείας” του Φλωμπέρ L’Éducation sentimentale (Η αισθηματική αγωγή), ένα από τα πιο καθοριστικά έργα του 19ου αιώνα.

Μετά τη «Μαντάμ Μποβαρύ», επικεντρώθηκε στον πολιτισμό των Καρχηδονίων και στην περίοδο της παρακμής του, όταν το 240 π.Χ. μισθοφόροι σταμάτησαν την άνθιση του πολιτισμού. Το βιβλίο με την ονομασία «Σαλαμπό» δημοσιεύτηκε το 1862. Ο Φλωμπέρ το δούλευε από το 1857. Για να αντλήσει μάλιστα υλικό, ο Φλωμπέρ μετακόμισε στην Τυνησία. Παρόλο που η υπόθεση δεν είναι πραγματική, εμπνεύστηκε από τα κείμενα Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, μεταξύ των οποίων κείμενα του Πολύβιου, του Ξενοφώντα, του Ιπποκράτη και του Πλουτάρχου. Το «Σαλαμπό» απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και πολλοί επιφανείς Γάλλοι συγγραφείς στήριξαν το έργο του Φλωμπέρ.

Πίστευε πως «τέχνη είναι η αλήθεια» και άφησε έξω από την τέχνη του ότι είχε διφορούμενη ή «ρευστή» έννοια.Μέχρι σήμερα θεωρείται από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς, ενώ με την πολυδιαβασμένη «Μαντάμ Μποβαρύ», ο όρος μποβαρισμός καθιερώθηκε και δηλώνει ακόμη και σήμερα τάσεις φυγής από την πραγματικότητα που προκαλείται από την έλλειψη ικανοποίησης και τη δημιουργία μιας φανταστικής εξιδανικευμένης προσωπικότητας όπως ήταν η προσωπικότητα της ηρωίδας του μυθιστορήματος.

‘Eχει πει:


“Μην εμπιστεύεστε τους απογοητευμένους. Συνήθως είναι ανίκανοι.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top