Fractal

Επαναλαμβανόμενη αλλά ευχάριστη εν πολλοίς διαφυγή προς τη σικελική μεγαλόνησο

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη //

 

Αντρέα Καμιλλέρι, “Θάνατος στα ανοιχτά και άλλες έρευνες του νεαρού Μονταλμπάνο”. Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού. Εκδόσεις Πατάκη, Οκτώβριος 2017. Αθήνα

 

Ετούτη η συλλογή των οκτώ διηγημάτων, με τον παραπάνω τίτλο,  του υπέργηρου αλλά ακόμα δραστήριου από συγγραφικής σκοπιάς Αντρέα Καμιλλέρι αφορά για ακόμα μια φορά τις  μαγευτικές ακτές της Σικελίας, μια συλλογή από οκτώ μικρά κείμενα που παρουσιάζουν τον νεαρό  επιθεωρητή Μονταλμπάνο, στη δεκαετία του 1980, ο οποίος δραστηριοποιείται στη φανταστική πόλη της σικελικής πόλης Βιγκάτα. Οι ολιγοσέλιδες αλλά εντυπωσιακές περιπτώσεις στις οποίες ο νεαρός επιθεωρητής εμπλέκεται άθελά του, αφορούν  ερασιτέχνες εραστές,  δύσκολες οικογενειακές υποθέσεις το αποτέλεσμα των οποίων κάποιες φορές οδηγεί έως και τις ακραίες δολοφονίες, είναι κάποια από τα αγαπημένα θέματα  του Σικελού ηλικιωμένου και πολύπειρου συγγραφέα, και οπωσδήποτε  η τέλεια συλλογή κειμένων για να ξεφύγει ο αναγνώστης από την τρέχουσα καθημερινότητα φθάνοντας μέχρι την ιδιορρυθμία και τις μικρές λεπτομέρειες της πανέμορφης μεγαλονήσου της Σικελίας, γενέτειρας  του Αντρέα Καμιλλέρι.

Στο πρώτο διήγημα, το ‘Δωμάτιο νούμερο 2’ μέσα σε όλη τη σικελική περιγραφή κάποιων καθημερινών δραστηριοτήτων των κατοίκων της,  έρχεται μπροστά η ερωτική αντιζηλία, η απιστία, και ένας ομολογουμένως περίεργος τρόπος αντίδρασης του απατημένου συζύγου, ο οποίος αφήνει τον νεαρό επιθεωρητή άναυδο, χωρίς να ξέρει κυριολεκτικά πως  να αντιδράσει και απαντήσει σε αυτόν! Κάπως παρεμφερής, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, είναι και η περίπτωση στο δεύτερο διήγημα, στη ‘Διπλή έρευνα’, όπου κυριαρχεί πάλι το μεσογειακό σικελικό ερωτικό στοιχείο. Στο ‘Θάνατος στα ανοιχτά’, ένας νεκρός στο ένα  από τα πέντε ψαροκάικα ενός επιχειρηματία,  φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα της παρουσίας ξένων πλοίων από τις απέναντι πλευρές της Μεσογείου, τα προβλήματα που δημιουργούν και τους διαπληκτισμούς με τα αντίστοιχα της Σικελίας, μαζί με πολλά άλλα που έως τότε βρίσκονταν εν υπνώσει. Στο ‘κλεμμένο γράμμα’, ο Καμιλλέρι υπαινίσσεται την ‘συμπαιγνία ανάμεσα σε τράπεζες, Μαφία και πολιτικούς’ η αποκάλυψη της οποίας θα ήταν δυνατόν να προκαλέσει στην κοινωνία κακό χειρότερο και από σεισμό μεγάλης ισχύος.

 

Andrea Camilleri

 

Σε αυτές τις ιστορίες, ο αστυνόμος  Μονταλμπάνο είναι εξαιρετικά παρορμητικός, ακανόνιστος στο καθημερινό αλλά και στο νυχτερινό του πρόγραμμα, προσωπικό και επαγγελματικό, και με εμμονή στο καλό φαγητό της ιδιαίτερης πατρίδας του, όπως άλλωστε  θα είναι και αργότερα, στην ωριμότητά του. Δεν έχει ακόμη όλες εκείνες τις θεαματικές τηλεφωνικές ή εκ του σύνεγγυς μάχες με την ερωμένη, τώρα, και μελλοντική μνηστή του, τη Λίβια. Οι αστυνομικοί γύρω του, είναι λίγο πολύ οι ίδιοι και βεβαίως μικρότεροι σε ηλικία και λιγότερο έμπειροι στη δουλειά και τη ζωή! Καλοί στο καθήκον τους, γνώστες όλων των μικρών μυστικών των συνοικιών της περιοχής όπου ζουν και δραστηριοποιούνται, βρίσκονται δίπλα στο αφεντικό τους όποτε και για οτιδήποτε εκείνος επιθυμεί. Οι ιστορίες που τον αφορούν, και εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένος να ασχοληθεί, είναι ζωντανές και έξυπνες. Τα εγκλήματα που εμφιλοχωρούν στις σελίδες της συλλογής, αφορούν εμπρησμό, δολοφονία, διάρρηξη, απαγωγή, πορνογραφικό υλικό, τον τραπεζικό δανεισμό και την τοκογλυφία, καταστάσεις τουτέστιν οι οποίες βρίσκονται στην καθημερινότητα σε όλα τα δελτία ειδήσεων σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικά μέσα. Για τους πιστούς αναγνώστες, όμως, του Αντρέα Καμιλλέρι, ίσως τα μυθιστορήματα είναι το καλύτερο υλικό του, αφού το μικρό διήγημα τελειώνει κάπως γρήγορα οδηγώντας τον αναγνώστη στην έναρξη του αμέσως επόμενου με τη νέα μαγευτική υπόθεση και φυσικά καινούργια ονόματα. Για τους νεοφερμένους όμως στο μαγευτικό χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας του Καμιλλέρι, είναι αναμφίβολα μια πολύ καλή και κατατοπιστική εισαγωγή στο έργο του.

 

Από τα γενέθλια σικελικά χώματα του Αντρέα Καμιλλέρι.

 

Οι οκτώ ιστορίες αυτής της ευχάριστης συλλογής,  παρουσιάζουν ένα νεαρό Σάλβο Μονταλμπάνο, που συναντά δύσκολες καταστάσεις και εγκλήματα που δεν μπορούν πάντα να λυθούν από τον παραδοσιακό αστυνομικό τρόπο συμπεριφοράς και εργασίας. Μπορεί οι λίγοι σχετικά πρωταγωνιστές των ιστοριών να είναι οι γνωστοί μας από το υπόλοιπο έργο του Σικελού, αλλά ο Καμιλλέρι δεν έχει στρογγυλοποιήσει ακόμη τους χαρακτήρες τους, ούτε την αλληλεπίδραση των κύριων χαρακτήρων του σε ώριμη μορφή.

Ο Αντρέα Καμιλλέρι, ένας εξωφρενικά γοητευτικός συγγραφέας, ότι γράφει και δημοσιεύει σήμερα, γίνεται αμέσως μπεστ σέλερ όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και αλλαχού μετά από πολλαπλές μεταφράσεις σε αρκετές γλώσσες. Σύμφωνα με τον βρεττανικό Γκάρντιαν, σήμερα είναι ‘ο νονός της ιταλικής αστυνομικής λογοτεχνίας’. Τα αστυνομικά του μυθιστορήματα προσφέρουν στους πολυπληθείς αναγνώστες τους, ιδιόμορφους χαρακτήρες, καθαρό διάλογο και φυσικά λαμπρή σικελική αφήγηση, ενώ ο Σάλβο Μονταλμπάνο έχει εξελιχτεί και αποτελεί έναν  από τους πιο συναρπαστικούς πρωταγωνιστές στη μυθιστοριογραφία των ντετέκτιβ. Το όλο έργο του, όπως το έχουμε γνωρίσει  έως σήμερα, αποπνέει την αίσθηση του γενέθλιου τόπου, το ιδιαίτερο χιούμορ, την διάχυτη  πολιτική και κοινωνική διαφθορά  και  την απελπισία που πλημμυρίζει τον αέρα της Σικελίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top