Fractal

✓ Στην Ελλάδα, κάθε ώρα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από τον καρκίνο του πνεύμονα

Γράφει η Ριτα Βελώνη //

 

 

Συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο για τους άνδρες άνω των 40 ετών και για τις γυναίκες πάνω από τα 60, είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Μάλιστα εξ αιτίας του καπνίσματος, οι γυναίκες συμμετέχουν όλο και πιο έντονα στις στατιστικές της νόσου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά νοσήματα και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο περίπου 10.000 άνθρωποι στη χώρα μας διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα και οι επτά στους δέκα ασθενείς είναι σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεραπευτούν πλήρως από την νόσο, υπογραμμίζουν ακόμα μια φορά οι ειδικοί (με αφορμή το Μήνα Ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως έχει οριστεί ο Νοέμβριος). Επίσης είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι το 80 έως 85% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές και αντιμετωπίζουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

 

 

 

Ενδείξεις  που κτυπούν καμπανάκι 

Όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, συχνά, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει ενδείξεις στα αρχικά στάδια. Μερικές φορές ανακαλύπτεται τυχαία ύστερα από ιατρικό έλεγχο για άλλο λόγο. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο βήχας που εμφανίζεται, όταν ερεθίζεται ή πιέζεται κάποιος βρόγχος. Ο επίμονος θωρακικός πόνος είναι ένα σύμπτωμα που οδηγεί  συνήθως στη διάγνωση της νόσου. Επίσης η δύσπνοια, οι συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις, η αιμόπτυση, η βραχνάδα της φωνής και το οίδημα του προσώπου αποτελούν ειδικά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα. Ωστόσο, μια απλή ακτινογραφία θώρακος είναι συνήθως αρκετή για την αρχική διάγνωση, ενώ η αξονική και η μαγνητική τομογραφία θώρακος δίνουν αρκετές πληροφορίες και με μεγαλύτερη ακρίβεια για την ύπαρξη ή την έκταση του όγκου. Η βρογχοσκόπηση και η βιοψία του όγκου θέτουν την τελική κυτταρολογική διάγνωση, το βαθμό της κακοήθειας και τον τύπο του καρκίνου. Όσο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση, εξαρτάται από την έκταση της νόσου. Γενικά, οι τρεις κλασικοί τρόποι θεραπείας (χειρουργική, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία) δίνουν πολλές φορές καλά αποτελέσματα μέχρι και πλήρη ίαση, όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικά στάδια.

 

Πως θα προφυλάξουμε τους πνεύμονες

Η αναπνευστική λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας για το οργανισμό μας και χάρη στους πνεύμονες, που βρίσκονται στη θωρακική κοιλότητα (ένας από την κάθε πλευρά), γίνεται αυτόματα, αυτόνομα παρέχοντας συνεχώς οξυγόνο για τις ανάγκες των κυττάρων του σώματος. Ταυτόχρονα βοηθά στο να αποβάλλεται το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργείται κατά τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, οι παθήσεις των πνευμόνων συγκαταλέγονται στις πρώτες αιτίες θανάτων. Οι ασθένειες που εκδηλώνονται  στο αναπνευστικό σύστημα, ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες και συνήθως οφείλονται σε  περιβαλλοντικούς, γενετικούς ή και κληρονομικούς παράγοντες..

 

 

Για να προφυλάξουμε λοιπόν τους πνεύμονες:

 

  • Φροντίζουμε να εξακριβώνουμε και να θεραπεύουμε σε βάθος, κάθε εκδήλωση του αναπνευστικού συστήματος (κρυολόγημα, βρογχίτιδα κλπ.)
  • Αν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος δεν υποχωρήσουν μέσα σε τέσσερις ημέρες, τότε σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα μιας μικροβιακής επιμόλυνσης, οπότε σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να απευθυνόμαστε στο γιατρό.
  • Αποφεύγουμε τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας και την πολύωρη παραμονή στο κρύο και την υγρασία.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα και την έκθεσή μας σε καπνό τσιγάρων, που έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην αναπνευστική λειτουργία.
  • Κάνουμε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο μια ιατρική εξέταση θώρακος, αν οι επαγγελματικές μας δραστηριότητες απαιτούν μακρά και χρόνια έκθεση σε χημικές ουσίες. Επίσης, η ιατρική εξέταση επιβάλλεται σε όσους είναι μουσικοί πνευστών οργάνων, φυσητές γυαλιού κ.α
  • Απευθυνόμαστε στο γιατρό, αν παρουσιάσουμε επίμονο βήχα, είναι ξηρός και διαρκεί πάνω από ένα μήνα, και αν είμαστε καπνιστές και ο γνωστός «τσιγαρόβηχας» ξαφνικά χειροτερεύει ή αλλάζει μορφή.
  • Επιδιώκουμε τακτική σωματική άσκηση με περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία στο φρέσκο, καθαρό αέρα.

 

Προσοχή:

  • Οι καπνιστές πρέπει να ελέγχονται από τους γιατρούς τους συχνότερα.
  • Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πρώτο βήμα για την προφύλαξη από τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς σύμφωνα με τις στατιστικές, το 90% των πασχόντων δεν θα αντιμετώπιζε την πάθηση, αν δεν κάπνιζε.
  • Οι εργαζόμενοι σε συνθήκες που τους εκθέτουν σε τοξικές ουσίες, σε επικίνδυνες αναθυμιάσεις ή βλαβερά αέρια, πρέπει να φέρουν ειδικές προστατευτικές μάσκες στη μύτη και το στόμα τους.
  • Το κάπνισμα και η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ή του περιβάλλοντος εργασίας είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την ανάπτυξη χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και πνευμονικού καρκίνου.

 

 

INFO

Για την ευαισθητοποίηση γύρω από τη συγκεκριμένη νόσο   

Η «Fairlife– φροντίδα και πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα» είναι o πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα και δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Simon Bell, που έχασε τη ζωή του από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 57 ετών. H πρόεδρος Κορίνα Πατέλη-Bell, αναφερόμενη στις δράσεις της FairLife για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τη συγκεκριμένη νόσο δήλωσε: «Για την εκπλήρωση αυτής της αποστολής, συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας, μια εξειδικευμένη ομάδα ιατρών και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και φορέων, ασθενών και φροντιστών ατόμων με καρκίνο. Η ανάγκη ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για την αξία της πρόληψης οδήγησε την Fair Life στην υλοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής Υποστήριξης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα 111 57. Παράλληλα, όλο τον Νοέμβριο (μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα) η FairLife, με μια σειρά θεματικών εκδηλώσεων και με τον τίτλο Ασκληπιεία #en_drasi εγκαινιάζει έναν θεσμό που επιχειρεί να συνδέσει σημαντικά μνημεία της “πολιτιστικής κληρονομιάς της υγείας” που αφορούν στην ιατρική, όπως τα Ασκληπιεία, με τη φυσική άσκηση (περίπατος, τρέξιμο, ποδήλατο, κ.ά). Όπως λέει η κα Πατέλη «Στην προσπάθεια μας αυτή, έχουμε συνοδοιπόρους και αρωγούς τους FairLife Ambassadors Αναστασία Γερολυμάτου, Κική Τσακαλδήμη και Νίκο Μαγγίτση» . Και βέβαια η FairLife καλεί όλους μας να συμμετάσχουμε στη δράση της «Η ζωή να κόβει την ανάσα και όχι ο καρκίνος του πνεύμονα» ενώνοντας διαδικτυακά τις δυνάμεις και τις φωνές μας για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση  του καρκίνου του πνεύμονα..
Πως θα γίνει αυτό: Βγάλτε την φωτογραφία σας, ανεβάστε το υλικό στα social media με το hashtag #en_drasi  κάνοντας tag τη @fairlifelcc.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top