Fractal

Focus στην Υγεία | Φαρμακευτική Κάνναβη: τι είναι και ποιους ωφελεί

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

 

Στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, βρίσκεται η πρώτη υβριδική εγκατάσταση φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, ανοίγοντας νέους ορίζοντες ανάπτυξης σε μία περιοχή που κατά το προηγούμενο έτος επλήγη ιδιαίτερα από τα έντονα φυσικά φαινόμενα. Η εγκατάσταση εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο της Curity Pharma, ύψους 20 εκατ. ευρώ, και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις αθετοποιημένης παραγωγής της εταιρείας, συνολικής (ιδιόκτητης) έκτασης 67.000 τ.μ.. Η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε το 2019, ωστόσο είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας COVID-19. Έκτοτε οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και μέσα στο 2024 ενδέχεται να ξεκινήσει η καλλιέργεια, ενώ μέσα στο 2025, να παραχθούν τα πρώτα σκευάσματα.

 

 

Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο στην πράξη

«Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ικανοποίηση γι’ αυτό το μεγάλο επιχειρηματικό εγχείρημα που υλοποιείται στη χώρα μας και ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλία, μια περιοχή που έχει “τραυματιστεί” από τα έντονα φυσικά φαινόμενα», τόνισαν οι παρευρισκόμενοι στην πρόσφατη εκδήλωση, που έγινε στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις με τα υβριδικά θερμοκήπια (τα οποία έκλεψαν τις εντυπώσεις). Παρόντες στη εκδήλωση και πολλά στελέχη της κυβέρνησης, τοπικοί παράγοντες της Λάρισας, επιστήμονες και δημοσιογράφοι. «Πρόκειται για μία επένδυση με ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την περιοχή και ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας», επεσήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, κάνοντας λόγο για μια διεθνή επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αμιγώς ελληνική δυναμική και αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου αλλά και τις σχετικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται, προκειμένου να δώσουν περαιτέρω ώθηση.

 

 

Τι είναι όμως η φαρμακευτική κάνvαβη και ποιοι ωφελούνται από αυτή

Η φαρμακευτική κάνναβη είναι ένα φυτικό προϊόν που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνιο πόνο από καρκίνο, πολλαπλή σκλήρυνση, HIV, νευρολογικές παθήσεις κ.ά.

Σύμφωνα με τους γιατρούς στα Ιατρεία Πόνου, οι δύο μεγάλες κατηγορίες ασθενών τους οποίους αφορά η φαρμακευτική κάνναβη είναι οι ογκολογικοί ασθενείς, καθώς και εκείνοι που έχουν τη διάγνωση του νευροπαθητικού πόνου (προκαλείται από βλάβη ή δυσλειτουργία του περιφερικού ή του κεντρικού νευρικού συστήματος).

Όπως τόνισε η αναισθησιολόγος Ζηναΐς Κοντούλη, εξειδικευμένη στον χρόνιο πόνο και chief medical advisor της Curity Pharma, «δεν μπορεί μια ογκολογική κλινική να δουλέψει χωρίς ιατρείο πόνου. Και οι επιστήμονες χρειάζονται εργαλεία για να βοηθήσουν τους ασθενείς».

Ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας Δρ. Κωνσταντίνος Συρίγος αναφέρθηκε στον πόνο ως «ζήτημα πολιτισμού», τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε σήμερα να πονά κάποιος. Στην Ελλάδα, είπε ο καθηγητής, ο ογκολόγος δεν εκπαιδεύεται να ρυθμίζει τον πόνο. «Ένα παυσίπονο δεν είναι λύση θεραπευτική. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν οργανωμένα ιατρεία πόνου. Κεντρικός στόχος πάντα, κανείς να μην πονάει για κανένα λόγο». Επίσης, ο κ. Συρίγος τόνισε την ανάγκη ώστε η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης και η όλη καινοτομία μέσω νέων φαρμάκων να δίνεται από εκπαιδευμένους επιστήμονες.

 

 

 

INFO

Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Curity Pharma, Μάνος Χατήρας, αναμένονται συνολικά οκτώ κωδικοί προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, που θα κυκλοφορήσουν εντός του 2025. Επί του παρόντος ο ΕΟΦ έχει δώσει άδεια για χρήση φαρμακευτικής κάνναβης σε τέσσερις ενδείξεις. Χρόνιο πόνο (που συμπεριλαμβάνει και τον καρκινικό), σπαστικότητα, ναυτία και εμετούς μετά τη χημειοθεραπεία και καρκινική καχεξία, για ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 20, που δεν τρώνε τίποτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top