Fractal

Μια δραματική ιστορία στη Χίο και στην Πόλη

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

 

 

 

Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη: “Η καρδιά του κόσμου”, Εκδόσεις Κέδρος, 2024, σελ. 366

 

Το μυθιστόρημα της Ειρήνης Νικολάκη-Καλαμάρη Η καρδιά του κόσμου (εκδ. Κέδρος) είναι μεν ιστορικό, υπάρχουν σε αυτό πραγματικά και επινοημένα πρόσωπα, αλλά κυρίως είναι ένας ύμνος στη Χίο, τη γενέτειρα της συγγραφέως. Ήδη από το κείμενο του εξωφύλλου ο αναγνώστης παίρνει μια γεύση για το τι θα διαβάσει, όταν γίνεται λόγος για το «μαγευτικό νησί του Αρχιπελάγους». Εκεί, λοιπόν, στην τουρκοκρατούμενη Χίο, φτάνει με μια γαλέρα την άνοιξη του 1609 ο Ιταλός ζωγράφος Φραντζέσκο Αλμπάνι, ο οποίος μένει εκστασιασμένος μόλις αντικρίζει την ομορφιά του νησιού. Λίγο αργότερα επισκέπτεται το μοναστήρι της Παναγίας Σικελιάς, όπου η ηγουμένη του δείχνει ένα χειρόγραφο που βρίσκεται φυλαγμένο σ’ ένα σεντούκι.

Με ημερομηνία το σωτήριον έτος 1465, δηλαδή δώδεκα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το χειρόγραφο αποκαλύπτει μια παράξενη ιστορία, τον φλογερό έρωτα του Ευγένιου και της Ζακελίνας. Οι δύο νέοι, ατυχώς, ανήκαν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, ο Ευγένιος ήταν υπηρέτης, ένας σταβλίτης στην υπηρεσία του πατέρα της Ζακελίνας, του άρχοντα Νικολάου Φορνέτι Ιουστινιάνη. Οι δυο νέοι αγαπιούνται δυνατά, ορκίζονται πως δεν θα χωρίσουν ποτέ, όμως η μοίρα τα θέλησε αλλιώς. Η κλοπή μαστίχας από συγγενή του οδηγεί τον Ευγένιο σ’ ένα μπουντρούμι κι η Ζακελίνα που πάει να τον δει πέφτει θύμα απαγωγής από κουρσάρους και καταλήγει σε σκλαβοπάζαρο. Η περιπέτεια αρχίζει και είναι γεμάτη δράματα και παράξενες ιστορίες.

Λίγο πριν από τη μέση του βιβλίου, η συγγραφέας μας μεταφέρει στη Γένοβα και στον Τζοβάνι ή Ιωάννη Ιουστινιάνη, φίλο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Δραγάση Παλαιολόγου. Στην Πόλη προετοιμάζονται για πόλεμο με τους Τούρκους, καθώς ο σουλτάνος Μεχμέτ ή αλλιώς Μωάμεθ, γιος του Μουράτ, έβαλε στόχο την κατάκτησή της. Κι ενώ ο Ευγένιος με τον Ιωάννη έφταναν στην Πόλη για να την υπερασπίσουν, η Ζακελίνα βρισκόταν κλεισμένη σ’ ένα μοναστήρι και βίωνε τραγικές καταστάσεις.

 

Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη

 

Στο 15ο κεφάλαιο του βιβλίου η Πόλη έχει πέσει και οι δύο φίλοι μπαίνουν σ’ ένα πλοίο για να επιστρέψουν στη Χίο, όπου τους περιμένουν οι αγαπημένες τους, η Ζακελίνα και η Μύρρα. Εκεί, όμως συμβαίνει ένα δραματικό περιστατικό και αποκαλύπτεται ένα μυστικό, καλά κρυμμένο επί χρόνια.

Η συγγραφέας, έχοντας διαβάσει πληθώρα ιστορικών βιβλίων –δεν τα αναφέρει, όμως– έγραψε ένα αξιανάγνωστο μυθιστόρημα των μεσαιωνικών χρόνων που διαδραματίζεται στη Χίο με Έλληνες, Τούρκους, Ενετούς και Γενουάτες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σ’ έναν δύσκολο αγώνα επιβίωσης. Οι σκηνές στην Κωνσταντινούπολη που συμπίπτουν με την προσπάθεια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να σώσει την Πόλη από τους Τούρκους που την πολιορκούν, χωρίς αποτέλεσμα, είναι το ιστορικό πλαίσιο όπου οι ήρωες βιώνουν τον έρωτά τους. Στο τέλος όμως δεν πάνε όλα καλά για όλους, η ζωή είναι απρόβλεπτη, ενώ η ιστορία θυμίζει παλιά, κλασικά αισθηματικά-περιπετειώδη μυθιστορήματα του είδους που κάποτε γοήτευαν τους αναγνώστες, κυρίως τις γυναίκες..

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top