Fractal

Η Δύση και η Τουρκία μετά τους σεισμούς

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη //

 

 

 

Για περισσότερο από δύο χρόνια, τώρα, γινόμαστε μάρτυρες της ολοένα και κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας εναντίον του ελληνισμού, γενικώς, με επίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις. Καθημερινά σε όλα τα δελτία ειδήσεως της γειτονικής χώρας γίνονταν αναλύσεις από δημοσιογράφους, στρατιωτικούς, πολιτικούς και αναλυτές που αφορούσαν τον τρόπο και την δυνατότητα προσβολής της δικής μας χώρας με πυραύλους, αεροσκάφη, κλπ. Η Ελλάδα, μπροστά σε όλα αυτά αναγκάστηκε να ενισχύσει σταδιακά την αμυντική της θωράκιση και ικανότητα με όλα όσα γνωρίζουμε, μια διαδικασία η οποία, κατά τα φαινόμενα, θα συνεχίζεται για χρόνια ακόμη, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε κρίσιμες συμμαχίες με άλλες χώρες. Όμως οι καταστροφικοί σεισμοί της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου, άλλαξαν εν μια νυκτί, δραματικά, την πραγματικότητα.

 

 

Αυτό που σημειώνουν με την ευκαιρία αυτή όλοι, είναι ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο όπου δρομολογούνται εκ νέου μεγάλες αλλαγές στο διεθνές γίγνεσθαι, με επίκεντρο την Τουρκία και τη σχέση της με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη στις οποίες ελπίζει, τουλάχιστον έως τώρα, να προσχωρήσει. Ελπίζει να μπει στους G7, ανοίγεται προς βορρά στην Ρωσία, προς ανατολάς στις άλλες τουρκόφωνες χώρες, ενώ κρατά διακριτικές στάσεις με το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ένωση, σε μια αέναη προσπάθεια να κερδίζει ότι και απ’ όπου μπορεί για τον εαυτό της. Η Δύση, από τη μεριά της, επιθυμεί να την κρατήσει στους κόλπους της, προφανώς για τους γνωστούς γεωπολιτικούς λόγους οι οποίοι έχουν αναλυθεί κατά κόρον.

Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε μια χρονική στιγμή όπου οι ισορροπίες του χθες έχουν ανατραπεί. Κι’ αυτό για τη μικρή χώρα της Ελλάδας είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων εστιάζεται για πολλά θέματα στον περίγυρό μας, με δεδομένο τα πλούσια, όπως υπολογίζεται, θαλάσσια κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και σε αυτή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μικρότερης έκτασης, βέβαια, μεταναστευτικά ρεύματα και προς τη χώρα μας, μαζί με την κλιματική αλλαγή η οποία ήδη δείχνει με διάφορους τρόπους τα δόντια της. Όλες αυτές οι πιθανότητες και υποθετικές παραδοξότητες θα έρθουν κάποια στιγμή μπροστά μας με διάφορες μορφές.

Η χώρα μας, μετά από μια μικρή ανάπαυλα από τις εκτοξευόμενες απειλές, λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία και λόγω των κρίσιμων εκλογών και αυτής της χώρας, θα αντιμετωπίσει ξανά την κλιμακούμενη απειλή της Τουρκίας, με δεδομένο την με κάθε μέσο προέκταση των ενδιαφερόντων της προς νότο και δυσμάς, όπως δηλώνουν διαχρονικά οι αξιωματούχοι της. Εδώ διακυβεύονται πολλά για να σταματήσει τη γνωστή επεκτατική τακτική. Θεωρεί και πιστεύει ότι η θέση της είναι δίπλα στους μεγάλους, με τους οποίους λόγω της γεωγραφικής της θέσεως, για την ώρα το επιτυγχάνει. Αν ρίξουμε το βλέμμα μας στην πολύπειρη ιστορία, θα διαπιστώσουμε πως η Τουρκία, τις τελευταίες δεκαετίες, με σταθερές μεθόδους και ζηλευτή συνέπεια και συνέχεια, κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της απέναντι στη χώρα μας. Όλα αυτά, όμως, έχουν κάποιες δυσάρεστες συνέπειες για εμάς. Κι αν τώρα η Δύση, Ευρώπη και Αμερική, τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων, με μια ομολογουμένως έκδηλη αμηχανία, δεν γνωρίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί ή θα επιλέξει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή την Ελλάδα να παίξει τον γνωστό ρόλο της Ιφιγένειας, ώστε να διατηρήσει την αναξιόπιστη, λόγω συμπεριφοράς, Τουρκία δεμένη κοντά της. Η Δύση, αμήχανη ούσα, ακόμα δεν έχει αποφασίσει για τον περαιτέρω χειρισμό, συμπεριφορά και στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Σήμερα, είναι αμφίβολο αν η Τουρκία θα προστρέξει στο ΔΝΤ γιατί η μαύρη οικονομία θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της όπως εδώ και πολύ καιρό. Σίγουρα, θα αποδεχτεί βοήθεια, δάνεια και συνδρομή από τη Ρωσία, το Κατάρ, και την Ευρώπη, και σίγουρα να αναμένουμε φαινόμενα όπως μετακινήσεις πληθυσμών, μεταναστευτικό ρεύμα, και όλα τα γνωστά.

Κι’ όσο κι αν η χώρα μας υπερηφανεύεται συνεχώς πως δεν δέχεται παραβιάσεις του χώρου της, στην πραγματικότητα μάλλον αυτό κάνει. Καθημερινό φαινόμενο ήταν, να μην λησμονούμε, οι συνεχείς υπερπτήσεις άνωθεν των ελληνικών νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου! Κι αν σταμάτησαν για λίγο, τώρα, σε λίγο θα ξαναρχίσουν, μόλις αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από την παρούσα εκλογική αναμέτρηση!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top