Fractal

22 Nοεμβρίου – Τζορτζ Έλιοτ

Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

Τζορτζ Έλιοτ – λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαίρη Ανν Έβανς- γεννημένη σαν σήμερα το 1819 ήταν, Αγγλίδα μυθιστοριογράφος, μία από τις κορυφαίες συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής. Τα μυθιστορήματά της, που συνήθως αφηγούνταν τη ζωή στην επαρχιακή Αγγλία, είναι γνωστά για τον ρεαλισμό και την ψυχολογική οξυδέρκειά τους.

 

Χρησιμοποιούσε ανδρικό λογοτεχνικό ψευδώνυμο, γιατί, όπως είχε πει, ήθελε να είναι σίγουρη ότι θα πάρουν στα σοβαρά τα έργα της. Οι γυναίκες συγγραφείς ήταν ελεύθερες να δημοσιεύουν τα έργα τους με το δικό τους όνομα, αλλά η Έλιοτ ήθελε να εξασφαλίσει ότι δεν θα θεωρούνταν απλά μία συγγραφέας ρομάντζων. Ένας ακόμη λόγος εικάζεται ότι μπορεί να ήταν η επιθυμία της να προστατεύσει την προσωπική της ζωή και να εμποδίσει τη δημιουργία σκανδάλου σχετικά με την σχέση της με τον παντρεμένο φιλόσοφο και λογοτεχνικό κριτικό George Henry Lewes.

Τα μυθιστορήματά της, που συνήθως αφηγούνταν τη ζωή στην επαρχιακή Αγγλία, είναι γνωστά για τον ρεαλισμό και την ψυχολογική οξυδέρκειά τους. Χρησιμοποιούσε ανδρικό ψευδώνυμο, γιατί, όπως εξήγησε, ήθελε να είναι σίγουρη ότι θα πάρουν στα σοβαρά τα έργα της.Τα σημαντικότερα έργα της: Adam Bede (1859), The Mill on the Floss (1860), Silas Marner (1861), Romola (1862 – 63), Middlemarch (1871 – 72). Το τελευταίο θεωρείται το αριστούργημά της και από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 1880
Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε παρατηρήσει ότι η Έλιοτ “είναι η ενσάρκωση της φιλοσοφίας στη μυθιστοριογραφία”.

Έχει πει:
• Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είχες γίνει.

• Κάθε αποχωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος.

• Όταν έρχεται ο θάνατος, δεν είναι η τρυφερότητα για την οποία μετανιώνουμε, αλλά η σκληρότητά μας.
————————–————-

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top